No SSO cookie

Dél-Afrika, a hagymás növények paradicsoma

Utolsó változtatás: 2010-01-31 | Első közzététel: 2006-02-02
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Dél-Afrika, a hagymás növények paradicsoma
Dél-Afrika csücske egyike a világ hat legnevezetesebb botanikai paradicsomának. A többezer bennszülött növényfaj között számos hagymás növény csak itt honos.

Dél-Afrika csücske a világ hat legnevezetesebb botanikai paradicsomának egyike, ahol egy 650 km széles és 400 km hosszú területen több mint 9000 növényfaj lelhető fel.

A fajok színességében ez a terület nem sokkal marad el a trópusi Costa Rica köztudottan gazdag növényállományától. (Összehasonlításképp, jó ha tudjuk, hogy a hasonló területű Magyarország növényvilága kb. 2500 fajból áll - a szerk.)

A virághagymák és a botanikusok

Dél-Afrika, a hagymás növények paradicsoma
Paradicsomi elnevezését annak is köszönheti, hogy az itt élő fajok 70%-a endemikus (tehát sehol máshol nem él a Földön) valamint, hogy az Afrika területén felfedezett több mint 2000 hagymás növényből 1183 faj megtalálható itt. A korai felfedezők már az 1600-as években felfigyeltek a hagymák változatosságára, de a botanikusok és hagymavadászok beáramlása és a hagymák gyűjtése csak Cape Town 1652-es megalapítása után kezdődött el igazán.

A hagymák, amelyek holland telepesek által a XVII. században Európába kerültek hihetetlen szín- és formagazdagságukkal bámulatba ejtették a növények rajongóit. Európában az első dél-afrikai hagymást ábrázoló illusztráció 1605-ben jelent meg a vérvirágról (Haemanthus coccineus), de néhány évvel később már színes katalógusokban mutatták be számos növény jellemzőit. Az első hivatalos leírás a növényekről a holland misszionárius, Justus Heurnius nevéhez fűződik, aki 1624-ben látogatta meg a területet.

Dél-Afrika, a hagymás növények paradicsoma

 

A felvilágosodás időszakában több növénygyűjtő is felkereste ezt a helyet és számos új fajt fedezett fel, így például az 1700-as évek végén a schönbrunni kastély is külön expedíciót küldött a kertjének díszítésére szánt növények beszerzésére. A XVIII. században Angliát is elérte a dél-afrikai növények "őrülete", és ebben az időszakban már több mint 500 hagymás növényt termesztettek sikerrel szerte Európában.

Még ma is találnak új hagymás fajokat

Az 1998-ban kardvirágokról megjelent könyv mindössze hat hónapig lehetett a polcokon, amikor is két új faj felfedezése miatt elvesztette aktualitását. A Dél-Afrikában őshonos hagymák, a megszámlálhatatlan hibrid kivételével nem kaphatóak és szinte egyáltalán nem ismertek a kertészkedni szeretők körében.

A legismertebb, kereskedelemben is előforduló fajok

a kardvirág (Gladiolus), a frézia (Fresia) és a lépliliom (Ixia) hibridek, a cigányvirág (Sparaxis tricolor), a hölgyliliom (Amarillis belladonna), a szúnyogkardvirág (Watsonia meriana), a szerelemvirág (Agapanthus africanus), a görbeliliom (Cyrtanthus elatus), a zöldes üstökliliom (Eucomis comosa) és a vérvirág (Haemanthus coccineus). Ezek a fajok könnyen tarthatóak, de nagyon sok trópusi faj csak melegházban, különleges gondoskodással késztethető virágzásra. Mivel nem télállóak hazánk klimatikus viszonyai között, télire mindenképpen fel kell szednünk őket és száraz, hűvös helyen teleltetni.

www.tulipanvilag.hu - Különleges hagymák, különleges embereknek!


Szólj Te is hozzá!