No SSO cookie

Hogyan használhatjuk fel a sokoldalú levendulát? - 2. rész

Utolsó változtatás: 2010-07-28 | Első közzététel: 2010-07-26
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan használhatjuk fel a sokoldalú levendulát? - 2. rész
A levendula évszázadokon keresztül kedvelt fűszernövény volt, használatának történelme szinte olyan régre nyúlik vissza, mint maga az emberi történelem. Gyógy- és fűszernövényként már 2.500 évvel ezelőtt is használták. Nézzük meg, hogy mi hogyan használhatjuk fel ezt a csodálatos növényt!

Mire jó a levendula?

 

Az ókori időkben a levendulát mumifikálásra és parfümkészítésre használták az egyiptomiak, a föníciaiak és az arabok. A görögök és a rómaiak levendula illatú vízben fürödtek, és valószínűleg a latin ˝lavo˝ szóból ered a neve, aminek a jelentése ˝mosni˝. Valószínűleg az arabok használták először, majd Görögországból Európában is elterjedt. Kb. Kr.e. 600-ban került be Franciaországba a görög Hyères-szigetekről, és jelenleg nagy mennyiségben megtalálható Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Angliában.

Az úgynevezett angol változatokat nem Angliában fejlesztették ki, ezek az 1600-as években kerültek Angliába, amikor az első levendula növények Amerikába is eljutottak.

I. Erzsébet angol királynő tartósítóként és parfümként egyaránt használta a levendulát. Az állítások szerint elrendelte, hogy a királyi asztal soha ne maradjon levendula nélkül, a kertészének pedig azt parancsolta, hogy egész évben legyenek friss levendulavirágok a kertben. Sok levendula teát ivott a migrénjei enyhítésére, de parfümként is előszeretettel használta.

 

 

Viktória királynő tette népszerűvé a levendulát Angliában, és valamilyen formában mindegyik szobájában megtalálható volt, mivel ezt a növényt használta a bútorok és a padlók fényesítésére, légtisztítóként, még a ruhák közé is levendulát szórt.

Az I. világháború alatt az ápolónők levendulás vízzel mosták ki a katonák sebeit.

A franciák még napjainkban is kiviszik a fiatal bárányokat a levendula földekre legelni, hogy a húsuk puha és illatos legyen.

 

A levendula virágok szárítása

A reggel a legalkalmasabb a levendula levágására, amikor a reggeli harmat már felszáradt, de a nap még nem süt melegen.

 

 

A levendula szárításakor kössük össze a szárakat szorosan, mert a száradás során összezsugorodnak. Mindegyik kötegben megközelítőleg 12 levendulaszár legyen. A megkötött szárakat könnyen fel lehet akasztani a mennyezetre egy horog segítségével. A levendula kötegeket fejjel lefelé kell felakasztani (a virágai legyenek lent).

A levendulának sötét, pormentes és jól szellőző helyen kell száradnia ahhoz, hogy gyorsan és teljesen megszáradjon. Az íz és az illat megőrzése érdekében üveg vagy agyag edénybe tároljuk, amelynek fedele van, hogy az olaj ne párologjon el a virágokból.

 

Hogyan használhatjuk a levendulát bőrápolásra?

A levendula az egyik leghasznosabb bőrápoló olaj. Jóllehet kiváló fertőzésgátló, nagyon gyengéd a bőrhöz. A levendulát már évszázadok óta használják a kozmetikai szerek készítéséhez, a hatását pedig már bizonyítottan igazolták.

 

Arctisztító:

Keverjünk össze 15 csepp rózsa és levendula illóolajat 25 ml varázsmogyoró és 75 ml desztillált vízzel (vagy más virág alapú vízzel), reggel és este használjuk, a bőr hidratálása előtt.

 

A bőr hidratálása:

Keverjünk össze 3 csepp levendula illóolajat 1 teáskanál búzacsíra olajjal (vagy hidratáló krémmel), és naponta kétszer használjuk.

 

 

Napozás:

A kitűnő gyógyító és fájdalomcsillapító hatása miatt, a levendula azonnali enyhülést hozhat a kipirosodott vagy kiütéses bőr számára. Megelőzi a felhólyagzást. Készítsünk borogatást 12 csepp levendula illóolajt és 1 evőkanál desztillált vizet használva, majd gyengéden vigyük fel a bőrre.


Szólj Te is hozzá!