No SSO cookie
Gyümölcsök Kategória
Betegség Jelleg

Kérdező: Ditti58

Szakértő: Demeter Attila

Kérdés:

Tisztelt Szakértő!


Október közepén nagyobb mennyiségű idared almát vásároltunk , mely akkor teljesen hibátlannak látszott. Egyenként kipakoltuk 16 fokos pincénkben. Néhány nap múlva döbbenten láttuk, hogy rothadásnak indultak a gyümölcsök.


Kérdésem: miről van szó? Ki hibázott? A rothadt rész eltávolítása után fogyasztható-e a többi része a gyümölcsnek?(Olvastam arról, hogy a gombák toxint termelnek melyek egészségkárosítók.


Üdvözlettel: Ditti



Válasz:

Kedves Ditti!


Ez a leggyakoribb tárolási probléma. A betegség neve: lenticella foltosság, ez egy élettani betegség, általában a kalcium hiány okozza, mert a talajban nem volt megfelelően kötött kalcium, ez az egyoldalú trágyázásnak köszönhető, de a száraz években is ez egy ok lehet. KÉssel ki kell vágni a barna részeket és nyugodtan fogyasztható a gyümölcs, viszont figyelni kell folyamatosan az almákat, mert szépen lassan -a hűtés ellenére is- el rothadhatnak. Próbálják gyakran szellőztetni a helységet. Igazából ez a hiba nem az Önöké, hanem a termesztő nem megfelelő talaj-gazdálkodása valószínüleg.



Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »