No SSO cookie

H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

 
 
 
 
 
 
2
3
4
5
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 

Kérdező:

Szakértő:

Kérdés:
Kertemben sok a gyomnövény (aszat, pernye), hogyan sikerül ezeket eltávolítani? Létezik olyan gyomirtó, amely a fákra, rózsákra, kutyákra nem káros és veszélyes. Mi a neve?


Válasz:
Elsődleges kérdés, hogy egyszikű vagy kétszikű növények körül szeretné eltávolítani a gyomokat? A ma kapható gyomirtószerek többsége ugyanis növénykultúra-specifikus, vagyis külön kapható pázsit esetén alkalmazandó herbicid, vagy veteményesben stb. használható szer. A szelektivitás célja, hogy csak a gyomokat távolítsuk el a kultúrából. Természetesen kapható ún. totális gyomirtószer is, amely minden növényt elpusztít, de házikerti használata nem javasolt.
<p>Azt is kérdés, hogy mekkora felületről van szó. Kisebb kertek esetén a mechanikai gyomirtást javaslom, hiszen ez a legkörnyezetkímélőbb megoldás.
<p>Ma már sokféle márkájú gyomirtó vegyszer kapható. Tudatos használat esetén nem nem okoznak kárt a környezetben, melegvérű élőlényekre pedig nem veszélyesek. Gyepben kétszikű gyomok ellen kora tavasztól pl. a Calcurea G granulátum vagy a Keroland gyomradír használható, a használati utasítás szerinti mennyiségben. Veteményesben magról kelő kétszikű gyomok ellen pl. a Metripaz. Gyümölcsösben magról kelő egyszikű gyomok, kétszikű gyomok ellen a Casoron G.


Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »