No SSO cookie

Kérdező: Csilla_57470

Szakértő: Édenkertész

Kérdés:

Tisztelt Édenkertész!


A kérdésem közvetve kapcsolódik növényhez: kb. 3 hete - nov. közepén - kaptunk (városi emberhez mérten) nagyobb mennyiségű almát. Bort is szerettünk volna belőle csinálni:


1-1 kg gyümölcshöz és cukorhoz kb. 4 l vizet tettünk.


Az eredményt most kóstoltuk meg. Úgy tűnik, hogy a forrás már lezajlott, de az ital szinte szörp édességű lett. Most mit lehet tenni azért, hogy ne egy kicsit alkoholos szörpünk legyen, hanem borunk? Vizet lehet utólag hozzá tenni, vagy azzal végleg elrontjuk?


Válaszukat előre is köszönjük, és ha még Ünnepek előtt olvassák levelünket: boldog Karácsonyt és békés, eredményekben gazdag Új Évet kívánunk tisztelettel G.-T. Csilla



Válasz:

Kedves Csilla4


 


Sajnos ezt vagy jól csinálja az ember vagy nem, utólag már nem nagyon lehet rajta javítani.


Ami kell hozzá:
- Megfelelő edény, amit le lehet zárni
- Dugó, amivel az előbb említett edényt lezárjuk
- Szelep, amin az erjedés során fejlődő CO2 távozni tud, de levegő nem jut be
- Almalé - A legolcsóbb almalé is jó (persze a friss alma a tökéletes)
- Cukor - egy literhez kb 10 dkg cukor
- Borélesztő - 20g-os tasak, 100l-hez elég

elkészítés:
Először a szelepet kell előkészíteni, amit a borászatban kotyogónak hívnak. Kifúrni a dugót, és átszúrni rajta a kotyogót. Figyelni kell, hogy jól szigeteljen, mert ha levegőt kap az almabor, ecetes íze lesz.
Ez után beleönteni az almalevet az üvegbe, beleönteni cukrot, és belerakni a borélesztőt is.
Belerakni a dugót a kotyogóval, a kotyogót pedig feltölteni vízzel.

Pár napon után beindul az erjedés, és le lehet rakni az egészet a pincébe 1-1,5 hónapra.



Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Még több kérdés és válasz »