No SSO cookie
SZAVAZÁS

Milyen karácsonyfád lesz idén?

Hogyan készítsünk a gyerekünknek gyurmát?

Utolsó változtatás: 2010-08-25 | Első közzététel: 2010-08-25
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan készítsünk a gyerekünknek gyurmát?
A gyerekek egyik kedvenc játékszere a gyurma, amit viszont hamar tönkretesznek, mert gyakran kinthagyják a napon, vagy bepiszkítják. A legjobb megoldás a házi készítésű gyurma. 

Három egyszerű házi készítésű gyurma recept


Gyermekként egyik kedvenc játékszerem a gyurma volt. Bizonyára mindannyian elkövettük azt a hibát, hogy szüleink felhívása ellenére az aszfalton játszadoztunk vele, majd kint felejtettük a tűző napon, ahol az anyag megkeményedett és használhatatlanná vált. Anyukámnak rengeteg gyurmát kellett vásárolnia a kiszáradtak helyébe. Egy jó pótlási megoldást jelenthet az otthon készített gyurma, ugyanakkor ennek elkészítése jó móka mind a szülőnek, mind a gyereknek.

 

c3

 


Nyers házi készítésű gyurma


Hozzávalók:

  • 1 csupor liszt
  • ½ csupor só
  • ½ csupor langyos víz
  • ételszínezék


Mérjük ki a lisztet és a sót egy edénybe, majd osszuk szét a vizet pár tálkába, amelybe különböző színű ételszínezéket keverünk. Egy pipetta vagy teáskanál, vagy evőkanál segítségével a száraz keverékre öntsünk egy kis színezékes vizet. Gyúrjuk jól össze a masszát, szükség esetén pedig adagoljunk még hozzá vizet vagy lisztet. Az így készített puha gyurma egy légmentes tárolóba zárva is csupán egy hétig használható.

 

Főtt házi készítésű gyurma


Hozzávalók:

  • 3 csupor liszt
  • 1 ½ csupor só
  • 6 teáskanál tisztított borkő
  • 3 csupor hideg víz
  • 3 evőkanál olaj
  • ételszínezék

c1

 

Vegyünk egy nagy tálat, majd keverjük össze benne a száraz alapanyagokat. A folyadékokat öntsük egybe egy külön tálba, majd adjuk hozzá a száraz alapanyagokat, és közepes hőfokon folyamatosan kavarva főzzük. Addig főzzük, míg a gyurma könnyedén lejön az edény oldaláról, és a kézhez sem tapad (kb. 5 perc). Az így kapott anyagot borítsuk ki a főzőpultra, majd gyúrjuk simára. A gyurmát helyezzük egy légmentes dobozba. A gyurma akár több hónapig is használható lesz.

 

Ehető mogyoróvajkrém gyurma


  • 500 g mogyoróvajkrém
  • 6 teáskanál méz
  • zsírszegény tejpor
  • kakaó

Egy tálba keverjük össze a mogyoróvajkrémet a mézzel, majd adjuk hozzá a tejport. A tejpor megszilárdítja és megvastagítja a keveréket, így könnyen formálhatóvá teszi azt. A kész keveréket ízesítsük egy kis kakaóval. Ez a fajta házi készítésű gyurma nem csak remek játék, de ízletes csemege is egyben. Mielőtt a gyerek kezébe adnánk a gyurmát, bizonyosodjunk meg róla, hogy keze tiszta, és nem fertőzi meg magát semmiféle bacilussal. A gyurma légmentes üvegbe zárva egy hétig is megőrzi minőségét.

 

Tanácsok házi gyurmakészítéshez


Ha úgy döntünk, hogy gyerekeinkkel együtt elkészítjük ezeket a recepteket, viseljünk kötényt. Ugyanakkor a munkafelületet takarjuk le régi újságpapírokkal, vagy esetleg hagyjuk, hogy a gyermekünk egy serpenyőbe darabolja fel otthoni készítésű gyurmáját.


Szólj Te is hozzá!