No SSO cookie

Fokhagyma, a csodagyógyszer

Utolsó változtatás: 2015-08-19 | Első közzététel: 2015-08-18
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Fokhagyma, a csodagyógyszer
A világ szakácsai esküsznek rá, a háziasszonyok már évszázadok óta használják az ételek ízesítésére, nagyszüleink pedig mindig is gyanították, amit a tudomány végre felfedezett: a fokhagyma igazi csodagyógyszer!

Házi praktikák és nép gyógymódok a fokhagyma erejével

A történelem nagyjai mind magasztalták a fokhagyma erényeit, néha talán túlságosan is. Hippokratész, Galenus, idősebb Plinius és Dioszkoridész egy adott pillanatban mind elismerték a fokhagyma gyógyhatását sok betegség kezelésében, mint például a paraziták okozta fertőzések, a légzési gondok, a rossz emésztés és az energiahiány. A fokhagymát először i.e. 510-ben, a kínai gyógyászatban említik. A modern korban Louis Pasteur erősítette meg a jótékony és baktériumölő hatását, 1858-ban.

Természetes formájában a fokhagyma "csípős" növény. Aktív hatóanyaga az allicin (ennek köszönheti erős aromáját). Az allicin antibakteriális vegyület, amely a fokhagymában található más összetevőkkel együttesen erősíti a szervezetet és segíti a betegségek leküzdését.

A fokhagyma gyógyhatása a főzés, a sütés és a pirítás során elvesződik. Illata már önmagában is gyógyító hatású. Bár étrend-kiegészítő formájában már leginkább szagtalan fokhagymát értékesítenek, a kutatások szerint nyers formában való fogyasztása a leghatásosabb.

 

Fokhagyma-gyógyító-hatása

 

A fokhagyma rendszeres fogyasztásával megvédjük magunkat a máj és szívproblémáktól, ezen kívül annyira erősíti az immunrendszerünket, hogy az képes lesz megbirkózni a súlyosabb lefolyású betegségekkel is. A rák elleni küzdelemben tanúsított hatását a mai napig kutatják, az eddigi eredmények alapján segít lassítani a sejtosztódást.

Erős baktériumölőként szembeszáll minden fertőzéssel, legyen az belső vagy külső. A cikkekben levő vegyi anyagok segítenek a szervezetben található koleszterin- és zsír szintjének csökkentésében, védve ezáltal a szívet és az idegrendszert. Szintén jótékony hatásának bizonyítéka, hogy az olasz és spanyol vidékeken alacsony az érelmeszesedés aránya, mivel ezekben az országokban a fokhagyma része a mindennapi étrendnek. Tudományos kutatások bizonyították, hogy a fokhagyma csökkenti a véralvadást.

A fokhagyma jótékony összetevői segítenek a szervezetnek megküzdeni az immunrendszeri problémákkal, az allergiával, a megfázással, a baktériumos fertőzésekkel, valamint külső és belső parazitákkal. Elősegítik az emésztést és az egészséges bélflórát, valamint gombaölő hatásuk is van. Ha fokhagymát dörzsölünk egy vágásra, égési sérülésre vagy más fertőzésre, az biztosítja a gyors gyógyulást. Az ótvar kezelésében is hatékony, ha friss fokhagymát dörzsölünk a kérdéses helyre - ez csökkenteni a viszketést, a hámlást és az égető érzést.

A fokhagyma ezen kívül megakadályozza a nehézfémek lerakódását szervezetünkbe. Jó ötlet fokhagymát vinni magunkkal utazáskor, mert jól jöhet ha magasabb higanytartalmú halat fogyasztunk vagy erős légszennyezésnek vagyunk kitéve.

A fokhagyma az egyik leghatásosabb és legnépszerűbb gyógyszer a megfázásra. Egy friss gerezd elrágcsálása lassan kitisztítja a nyálkahártyát, és enyhíti a kellemetlen érzést. Segít megtisztítani az eldugult orrot, és felszabadítja a légutakat.

Sokan esküsznek rá, hogy napi egy gerezd nyers fokhagyma elfogyasztása szinte minden betegség megelőzésében segít. Erős illata azonban egyesek számára elrettentő erővel bír, míg mások a mindenre kiterjedő hatását kérdőjelezik meg.

 

Fokhagyma-gyógyszer

 

Vigyázzunk a fokhagymával is!

Tény, hogy egy egészséges ember esetében rendszeres fogyasztása sok betegségtől megóvhat - végül is, nem hiába nevezik a fokhagymát igazi csodaszernek! Ennek ellenére bizonyos esetekben nem árt odafigyelni bizonyos szempontokra.

Egyes esetekben gyomorpanaszokat, emésztési zavart, émelygést vagy hasi fájdalmakat okozhat. Izgató hatással lehet az agyra és az összpontosító képességre - ezt figyelembe véve nem mindenki számára ajánlott a fogyasztása. Bizonyos esetekben növeli a testhőmérsékletet és tovább ront az álmatlanságban szenvedők helyzetén. Természetes vérnyomáscsökkentő és vérhígító hatása miatt célszerű szakorvos véleményét is kikérni nagy mennyiségű és rendszeres fogyasztása esetén!


Szólj Te is hozzá!