No SSO cookie

H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Rákmegelőzés vitaminokkal? - 1. rész

Utolsó változtatás: 2010-08-24 | Első közzététel: 2010-08-24
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Rákmegelőzés vitaminokkal? - 1. rész
Az amerikaiak tízmilliói most azon dolgoznak, hogy megelőzzék a rákos megbetegedéseket azáltal, hogy étrendkiegészítőket és funkcionális élelmiszereket fogyasztanak.

 

Az egészséges étrend fontossága a rákmegelőzésben

 

A tavaly 18 milliárd dollárt költöttek az Egyesült Államokban táplálékkiegészítőkre azért, hogy elejét vegyék a ráknak. A közép korosztályúak rekord mennyiségű vitaminokat, ásványi anyagokat és gyógynövényeket vásárolnak, annak érdekében, hogy megelőzzék az olyan krónikus betegségeket, mint a rák, a szívbetegség, a cukorbetegség, a csontritkulás és az Alzheimer-kór.

A „rákipar” szóvivői azt állítják, hogy a táplálkozásnak nincs köze a rák kialakulásához. Ez nevetséges. Dr. Daniel W. Nixon a New York-i Rákmegelőzési Intézet elnöke szerint „a vitaminok és az ásványi anyagok többé-kevésbé haszontalanok a rákmegelőzést illetően”.

Az efféle megállapítás jellemzi a „rákipart”. Szerintük nincs kapcsolat a táplálkozás és a rák kialakulása között. Megdöbbentő az egészségügyi szakemberek tudatlansága ezen a téren.

 

y1_400

 

Rákkeltő élelmiszerek

 

Az tény, hogy a ráknak köze van a vitaminokhoz, az ásványi anyagokhoz, az élelmiszerekhez és a táplálkozáshoz. Valójában a legtöbb rákos megbetegedést a rákkeltő élelmiszerek és élelmiszer-adalékok okozzák, ilyenek a nátrium-nitrát, a nátrium-glutamát, a hidrogénezett olajok, a mesterséges élelmiszerszínezékek és a különböző vegyi tartósítószerek. Kapcsolat van a rák és a finomított élelmiszerek között, ez azt jelzi, hogy a fehér kenyér, a gabonapelyhek, a keksz és a pékáru is elősegítik a rák kialakulását.

Meglepő módon, a „rákipar” szóvivői az Egyesült Államokban sohasem beszélnek az élelmiszer-adalékanyagok rákkeltő hatásáról. Ezek a mérgező összetevők az első számú okozói a rákos megbetegedéseknek az Egyesült Államokban - és más, fejlett iparral rendelkező országban. Figyelmen kívül hagyják azt a tényt is, hogy megfelelő táplálkozással megelőzhető, vagy akár kezelhető lenne a rák. Az ő olvasatukban – annak ellenére, hogy több száz tudományos vizsgálat bebizonyította - csak a kemoterápia, a sugárterápia és a radikális műtéti eljárások léteznek. Valójában a nyugati megközelítés a rák kezelését illetően téves, és a vizsgálati eredmények magukért beszélnek.

Most lépjünk tovább. A vitamin és ásványi anyag tartalmú étrendkiegészítők és a funkcionális élelmiszerek, mint pl. a szójatermékek valóban megakadályozzák és gyógyítják a rákot?

 

y4_400

 

Szedhetsz ilyeneket, de ha nem iktatod ki az étrendedből a rákkeltő anyagokat, akkor mindhiába. Meg kell gondolni a rák kockázatát. Végy képzeletben egy hagyományos mérleget, a bal oldali serpenyőbe tedd azokat az élelmiszereket és italokat, amelyeket rákkeltőnek tartasz. A legtöbb amerikai olyan élelmiszereket fogyaszt, amelyek a baloldali serpenyőbe kerülnek, és amelyek rendkívül magas kockázatot képviselnek. Más szóval a mérleg erősen a bal oldalára billent.

A jobb oldali serpenyőbe tedd a vitaminokat, az ásványi anyagokat, a gyógynövényeket, az egészséges élelmiszereket és egyéb anyagokat, amelyek megakadályozzák a rák kialakulását. Ha a jobb oldali serpenyőbe annyi anyag kerül, amennyi ellensúlyozza a rákkeltő anyagokat, akkor az eredmény nulla pont. Ezen a ponton kicsi az esélye annak, hogy valaha is rákot diagnosztizáljanak, de még nem 100%-os a védelem.

Most ha a baloldalról eltávolítod az összes rákkelőt élelmiszert, és ki is iktatod azokat az étrendedből, akkor a mérleg nyelve jó irányba mutat. Most már a rákmegelőzésen van a hangsúly.


Szólj Te is hozzá!