Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 3. rész

Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 3. rész
Manapság a magas fruktóztartalmú agave szirupot elsősorban két cég gyártja: a Nekulti és az Iidea. Nézzük, hogy hogyan is működik az agave nektár értékesítése. 

 

A magas fruktóztartalmú agávé édesítő kétes története


2002-ben felhatalmazással a kezükben az amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) bűnügyi nyomozóhivatalának szövetségi ügynökei dörömböltek Észak-Amerika legnagyobb agave nektár forgalmazójának, a kaliforniai, Western Commerce Corporation ajtaján.

Az FDA fogyasztói érdekvédelmének egy ritka esetében ők felfedezték, hogy a WCC helyettesítette az agave szirupot magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal (hogy az alacsonyabb költségek tovább növeljék a haszonkulcsot). Amíg a szövetségi ügynökök elkobozták az árut a raktárból, a WCC tulajdonosai eltűntek. Elmenekültek az országból több millió dollárral, hogy elkerüljék a büntetőeljárást.

Ez a hamisított agávé szirup (finomított fruktóz) biotermékként lett címkézve, hogy becsapják a fogyasztókat, akik azt hiszik, tiszta terméket kapnak. Ez mutatja, hogyan ellenőrizték a biotermékek címkézését az Amerikai Egyesült Államokban eddig.

Manapság a magas fruktóztartalmú agávé nektárt elsősorban két cég gyártja: Nekulti és Iidea. Egy harmadik agávé forgalmazó (Volcanic) közzétett egy gyanús kijelentést a weboldalán: „ha az agávé a másik két cég valamelyikétől származik (Mexikóból), akkor valami biztosan hozzá lett adva.”

Ezek a Nekultira és az Iideára utalnak. Állításuk egy elemzésen alapul, melynek állítása szerint az ő nektárjuk alacsonyabb szintű finomított fruktózt tartalmaz.

 

óriás-agave
Szobanövénynek alig nevezhető agávé

 

A kék agávé nektár nem egy biztonságos édesítőszer


Amikor a spanyolok 1535 körül beléptek az Új Világba, magukkal hozták szeretett brandy-jüket. Amikor készleteik kimerültek, találniuk kellett valami új alkoholos italt a brandy helyett. A spanyolok úgy találták, hogy a mai nevén kék agavénak nevezett növény levének lepárlásával egy erős alkoholtartalmú italt tudnak előállítani, mely azóta a mostani tequilává nőtte ki magát.

Ahhoz, hogy édesítőszert lehessen nyerni a kék agavéból, az egész ananászhoz hasonlító óriási gyökeret el kell távolítani a földből, ezt később megszárítják, kivonják a levét, így nyerik az agave keményítő lét. Ez egyáltalán nem hasonlít a kék agave hagyományos felhasználásához. Míg a kék agave nagyszerű a tequila lepárlásához, ha vegyi úton finomított fruktózzá alakítják, több olyan tulajdonsággal rendelkezhet, mely emberi fogyasztáskor veszélyessé és mérgezővé teszi.

 

Vetélést okozhat az agávé nektár használata!

 

„A yukka-fajokról és más agavefajtákról köztudott, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak szaponint”. Sok agavefajtában a szaponin mérgező szteroid származék, és hashajtó hatása is van. Kerülendő a fogyasztása a terhesség és a szoptatás ideje alatt, mert vetéléshez vezethet. A nem terhes egyénekre is káros hatással vannak, és sok veszélyeztetett egészségű fogyasztóra is.

Ismeretes, hogy fogyasztása belső vérzéseket okozhat, mert pusztítja a vörös vértesteket, valamint veszélyes lehet sztatint és magas vérnyomás elleni gyógyszereket szedők számára is. Az agávé serkenti a vérkeringést a méhben. Más, első kézből származó jelentések azt mutatják, hogy az agávé sterilitást okozhat nőknél. Mivel az agávé szirup előállítása nem a hagyományos módon történik, lennie kellene egy figyelmeztető címkének az édesítőszer csomagolásán, melyen feltüntetik, hogy a fogyasztása vetélést okozhat, mivel gyengíti a méh nyálkahártyáját.

 

<<Előző oldal  |  Következő oldal >>

értékelés