No SSO cookie

Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 1. rész

Utolsó változtatás: 2010-11-17 | Első közzététel: 2010-08-27
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Mit kell tudni az agávé nektárakról? - 1. rész
Az agave nektárt úgy reklámozzák, mint „diabétesz-barát”, nyers és „100%-ban természetes édesítőszert”. 

 

Az agávé nektár tényleg egy természetes édesítőszer?

 

E cikknek az a célja, hogy megmutassa, hogy az agávé nektár valójában nem egy természetes édesítőszer, hanem a fruktóz egy rendkívül finomított formája, koncentráltabb, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, melyet szénsavas üdítők gyártásában használnak. A finomított fruktóz nem „természetes” cukor, és számtalan tanulmány mutatja, hogy édesítőszerként betegség kialakulásához vezet. Ezért az agávé nektár nem egy egészséget elősegítő termék, hanem egy megtévesztő formában forgalmazott, magasan feldolgozott és finomított édesítőszer.

Az agávé nektár édesítőszert az egészséges ételeket forgalmazó boltok polcaira a következő címkékkel kerül: „Agave nektár 100%-ban természetes édesítőszer” és „Szerves nyers kék agave nektár”. Ezenkívül megtalálható élelmiszerekben, ökológiai címkével, mint nyers, szerves összetevő, többek között ketchupban, fagylaltban, csokoládéban és az egészséges élelmiszereket kínáló büfékben.

 

Az agávé nektár használata

 

A termék nevének és a címkén szereplő képeknek és leírásoknak köszönhetően úgy tűnik, hogy az agávé nektár egy finomítatlan édesítőszer, melyet már több ezer éve használ Közép-Mexikó őslakossága. Botanikailag az agave a liliomfélék családjába tartozik, a sárgavirágúak (Asparagales) rendjébe (attól függ, milyen botanikai taxonómiai rendszert használunk), ezek mindegyike virágos növényként határozza meg az agavét.

 

pulque-agave-nektar
Pulque

 

A „Közép-Mexikói bennszülöttek által több ezer éve használt” agavénak különböző fajtáit használták gyógyszerként és menedéképítésre – így fest e növény képzeletszülte családfája. A bennszülöttek ezen felül hagyták az édes nedvet megerjedni, mely által nagyon csípős ízű, enyhe alkoholtartalmú italt nyertek, az úgynevezett „pulque”-t. A hagyományos édesítőszert úgy készítették, hogy órákon át főzték az agave levét (miel de agave).

Viszont egy agave-kereskedő elmagyarázta, hogy a boltokban kapható agávé nektár nem azonos egyik hagyományos agaveitallal sem. „Az agávé nektár egy újonnan létrehozott édesítőszer, melyet az 1990-es években fejlesztettek ki”.

 

Mi akkor az agávé nektár?


Az agávé fő alkotórésze egy olyan keményítő, amely megtalálható a kukoricában és a rizsben is. Az agávé keményítőt átalakítják finomított fruktózzá, és aztán eladásra kerül, mint agave nektárból készült édesítőszer. A folyamat során enzimes és vegyi átalakulások mennek végbe, finomítják, tisztítják, melegítik, vegyileg átalakítják, centrifugálják, szűrik a nem édes keményítőt, így nyerik az erősen finomított édesítőszert, a fruktózt. Itt különbséget kell tennünk.

A fruktóz nem az, ami megtalálható a gyümölcsben. Általában a fruktózt összehasonlítják a vele ellentétes, valódi, természetes édesítőszerrel, a levulózzal. Van néhány vegyi hasonlóság a (mesterséges) fruktóz és a (természetes) levulóz között, és így a szintetikusan finomított fruktóz úgy lett cimkézve, hogy sokan azt hihetik, hogy ez a gyümölcsből készül. A levulóz nem fruktóz, bár az emberek az ellenkezőjét állítják. Russ Bianchi, aki az Adept Solutions Inc. (világszerte elismert élelmiszer- és üdítőital-fejlesztési társaság) ügyvezetője és vezérigazgatója így magyarázza:

„Ha a fruktóz természetes volna, kimennék a kukoricásba, és tudnék szedni egy vödör édesítőszert. El tudok menni egy méhkashoz, ahol mézet kapok, feldolgozás nélkül. Elmehetek egy almafához, leszedhetek egy almát és megehetem. Nem tudok kimenni a kukoricásba fruktózt préselni, és nem tudok kimenni egy agave ültetvényre leszedni az üzletek polcain kapható terméket, az agávé nektárt.

 

agave
Agávé

 

A hamisan címkézett agávé fruktóz és magas fruktóztartalmú kukoricaszirup egyaránt magasszintű kémiai és széles körű élelmiszeripari feldolgozási technológia eredményei.” Bianchi úrnak belső rálátása van az egészséges élelmiszer iparágra és az élelmiszeriparra, hiszen évtizedek óta ebben az ágazatban dolgozik.

Vegyük például a vizet. Mindannyian tudjuk, hogy a víz képlete a H2O, két hidrogén és egy oxigén. Az ellentéte O2H lenne, aminek semmi köze a vízhez. Hasonlóképpen, a mesterséges fruktóznak meg kellene változtatni a képletét, hogy levulóz legyen, de az nem levulóz. Ha azt mondjuk, hogy a fruktóz levulóz, az olyan, mintha azt mondanánk, hogy a margarin ugyanaz, mint a vaj.

A finomított fruktózból hiányoznak az aminosavak, a vitaminok, az ásványi anyagok, a pektin és a rostok. Ennek eredményeként a szervezet nem ismeri fel a finomított fruktózt. Másrészt, a levulóz természetesen előfordul a gyümölcsökben, nem izolált, kötődik más természetes cukrokhoz. Ellentétben a mesterséges fruktózzal, a levulóz tartalmaz enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és gyümölcspektineket. A finomított fruktóz a májban kerül feldolgozásra, ahelyett, hogy a bélben szívódna fel.

A levulóz a bélben kerül emésztésre. A finomított fruktóz megfosztja a szervezetet számos mikrotápanyagtól annak érdekében, hogy kisajátítsa magának élettani felhasználásra. Míg a természetes gyümölcscukrok más cukrokhoz kötött levulózt tartalmaznak, a kukoricafruktóz szirup szabad (kötetlen) vegyileg finomított fruktózt tartalmaz. A kutatások azt mutatják, hogy a szabad finomított fruktóz befolyásolja a szívet a legfontosabb ásványi anyagok (mint a magnézium, a réz és a króm) felhasználásában.

Következő oldal >>


Szólj Te is hozzá!