Hogyan készítsünk banános-csokoládés kenyeret?

Hogyan készítsünk banános-csokoládés kenyeret?
A banános-csokoládés kenyér egyesíti az érett banán és a csokoládé édes aromáját. Reggelire ugyanolyan ízletes, mint desszertnek. Tanuljuk meg, hogy hogyan kell elkészíteni a banános-csokoládés kenyeret!

A banános-csokoládés kenyér

 

Mindig is szerettem a csokoládé és banán kevert ízét, eddig azonban csak egy kevés csokoládé reszeléket szórtam a banános kenyér masszájába. De ez megváltozott, amióta olvastam Lisa Yockelson szakácskönyvében a banános-csokoládés kenyér receptjét. Olyan jól hangzott, hogy úgy döntöttem, elkészítem a szokásos banános kenyeret és hozzáadok egy kevés holland feldolgozású kakaóport.

Az eredmény mennyei volt; egy kissé csokoládé ízű kenyér, mely megőrizte a jól ismert banános kenyér édes ízét és nedvességét. Fehér csokoládét is adhatsz a masszához. Ez nem csak finomabb ízt, hanem tetszetős színkontrasztot is kölcsönöz a sötét barna kenyérnek. Az utolsó simítás az, hogy szórj egy kevés kristály- vagy demerara cukrot a kenyérre, mielőtt betennéd a sütőbe. Ezáltal az édesen ropogós és csillógó lesz. A kenyeret délután szolgáld fel egy csésze tea vagy kávé mellé, de akár reggelire is elfogyaszthatsz egy szeletet.

 

 

A banánról

Számos banánféle létezik, de a legtöbben a hosszú, görbe, világossárga, fürtökben árult változatot ismerik. Ez a gyümölcs száz éve érkezett Amerika partjainkra és rengeteg előnye van: egész évben kapható, ára méltányos, jó minőségű, könnyű meghámozni és a legfontosabb, hogy már a héja színéből meg tudjuk mondani, hogy mennyire puha és édes. Ha belegondolunk nem sok gyümölcs árul el ennyi mindent magáról első ránézésre. A banán még zöld, amikor leszedik, tehát kemény és ízetlen. Idővel, amikor megérik, színe sárgára vált és belseje puha, édes lesz. Ha tovább érlelődik a héja megbarnul, a belseje pedig túl puhává és édessé válik. A legtöbben ekkor kidobják a banánt azt gondolva, hogy már nem jó, és nem veszik észre, hogy ilyenkor lehet a legfinomabb kenyereket és süteményeket készíteni belőle.

Mikor banánt vásárolok, néhány darab (a kenyérhez még nem elegendő) megbarnul, mielőtt megenném. Én nem dobom ki, hanem beteszem a mélyhűtőbe addig, amíg össze nem gyűlik egy sütésre való adag. Ha akarod, meghámozhatod, hozzáadhatsz egy kevés citromlevet és, ha beteszed egy hűtőtáskába, akár 6 hónapig is eláll.

A banános-csokoládés kenyér receptje

  • ½ csésze (55 gr.) tört dió

  • 1 ¾ csésze (230 gr.) teljeskiőrlésű liszt

  • ¼ csésze (30 gr.) holland feldolgozású kakaópor

  • 1 csésze (200 gr.) fehér kristálycukor

  • 1 teáskanál sütőpor

  • ¼ teáskanál szódabikarbóna

  • ¼ teáskanál só

  • ½ csésze (85 gr.) fehér- vagy barna csokoládé reszelék

  • 2 nagy, felvert tojás

  • ½ csésze (113 gr.) sótlan, megolvasztott és kihűlt vaj

  • 3 érett banán (kb. 454 gr.) jól összetörve

  • 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat

  • Banános-csokoládés kenyér

Melegítsd elő a sütőt 180 Cº-ra és helyezd a sütőállványt a sütő középső rácsára. Vajazd és lisztezd meg a  tepsi alját és oldalát.

Tedd a diót egy sütőlapra és süsd körülbelül 8-10 percen keresztül vagy, amíg meg nem pirul. Hagyd kihűlni, majd aprítsd fel.

Keverd össze a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a sütőport, a sütőport és a sót egy nagy tálban.

 

 

Egy közepes méretű tálba keverd össze a tört banánt, a tojásokat, az olvasztott vajat és a vaníliát. Ezután egy fakanállal keverd egybe a nedves (banános keveréket) és a száraz hozzávalókat majd addig keverd, amíg a massza vastag és sűrű nem lesz. Szórd bele a diót és a csokoládé reszeléket. Öntsd a masszát a tepsibe és a tetejét szórd meg barna kristálycukorral (tetszés szerint). Hagyd sülni körülbelül 55-65 percig, amíg a kenyér aranybarnává nem válik és, amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön. Tedd a rácsra hűlni, majd vedd ki a kenyeret a tepsiből. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálald.

 

értékelés