5
Tündér a spájzban - cukkinilekvár és pizzaszósz
A házi befőzés is a reneszánszát éli, nemcsak azért, mert pénz spórolható vele, hanem mert egy saját kezűleg eltett finomság sokkal jobban is tud esni, sőt, remek ajándékötlet. A kedvenc fűszerünkkel, a befőttek egyedivé varázsolhatók. Lássuk a cukkínit, paradicsomot és padlizsánt!

Készítsünk bazsalikomos paradicsomszószt!

Befőző paradicsom a piacokon olcsón kapható, de akinek ráadásul még a kertjében is van - és még nem tette el az idei szósz adagját -, könnyen készíthet bazsalikomos paradicsom szószt. A paradicsomokat kellő mosás után aprítsuk fel, tegyük egy nagy fazékba, adjunk hozzá egy-két nagy csokor friss bazsalikomlevelet, tegyünk bele pár kanál tengeri sót, majd kezdjük el főzni. Ha már forr, akkor kevergetve főzzük 10-15 percig. Ezután a fazékból vegyük ki a bazsalikomlevelet és passzírozzuk át a paradicsomot (például egy kiselejtezett nylon függönyön, amelynek a szövése egy szúnyoghálóéhoz hasonlít): így egy viszonylag híg szószt kapunk - ami arra nem alkalmas, hogy például paradicsomos spagettit csináljunk belőle.

Tündér a spájzban

 

Én várni szoktam egy-két percet, amíg a felesleges lé kicsorog, majd a sűrű szószt beleszedem egy nagy befőttes üvegbe, amibe előtte egy-két levél bazsalikomot is teszek. Jól lezárom, majd egy nagy lábasba állítom, amit felöntök hideg vízzel, hogy az üveget körülbelül a háromnegyedéig ellepje, és az egészet felteszem forrni. Jól letakarom, így dunsztolom 5-10 percig. A szószt végül hagyom egy kicsit a lábasban kihűlni, majd szépen bepakolom a kamrába. Tartósítószer nélkül készül, évekig eltartható! Készíthetjük zellerlevéllel és erős paprikával is.

 

Paradicsomos pizzaszósz

Paradicsomból készíthetünk pizzaszószt is: nagy öröm lesz, amikor csak elő kell venni az elrakott üveget, és ráönteni a kinyújtott tésztára. A kész pizzaszószt felhasználva, pillanatok alatt összeüthetünk egy gyors vacsorát. A paradicsomokat vágjuk kockára. (Ha zavar minket a héja, akkor a paradicsomokat dobjuk a szeletelés előtt forrásban lévő vízbe, majd egy perc múlva szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe - így a bőrük szinte egy mozdulattal lehúzható.) Forró vízbe dobva bőre könnyedén lehúzható! A felkockázott paradicsomot tegyük egy nagy lábasba, adjunk hozzá lereszelt fokhagymát (ne sajnáljuk, mert ettől lesz igazán jó ízű!), egy kis oregánó- illetve bazsalikomlevelet, és tehetünk bele, csokorba kötött kakukkfüvet is, de ez utóbbit majd szedjük ki, mielőtt a szószt az üvegekbe töltjük! Az egyveleget ízesítsük sóval, majd főzzük körülbelül 15-20 percig. Ezután a szószt hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítsük be egy kicsit, forraljuk jól ki, majd tisztára mosott, három deciliteres üvegekbe töltsük bele a még forrásban lévő mártást (ekkora mennyiségű szósz kell egy nagy pizzára). Az üvegeket azonnal zárjuk le, és fordítsuk a fejükre egy pár percre - ezzel az egyszerű módszerrel tudjuk tartósítószer nélkül tartósítani a pizzaszószt. Hűvös helyen évekig eláll.

cukkini-lekvár-pizzaszósz

 

 

Szárítsunk paradicsomot!

Az egyik legősibb gyümölcs- és zöldségtartósító módszer a víztartalom csökkentése. Az aszalt - vagy ahogyan az olaszok nevezik: a napon szárított - paradicsomokhoz legjobb a szilva alakú, úgynevezett lukullusz paradicsomot választani. A paradicsomokat vágjuk hosszában kétfelé, és tegyük őket egy papírral borított sütőlapra, a vágásfelületükkel felfelé. Szórjuk meg egy kis tengeri sóval, majd morzsoljunk rájuk oregánót, kakukkfüvet és majoránnát. Daráljunk rájuk borsot, és csorgassuk meg egy kis olívaolajjal. A paradicsomokat eztán tegyük száraz, huzatos, napos helyre, majd pár nap elteltével, amikor már a felükre összeaszalódtak, tegyük befőttes üvegekbe. (Aszalhatjuk sütőben vagy radiátoron is: 60 fokon 8-10 óra alatt elkészülnek.) Tűzzünk melléjük egy-egy ág rozmaringot, kakukkfüvet és fokhagymát. Az üvegeket öntsük fel olívaolajjal, és zárjuk le jól. A szárított paradicsomot sajnos le kell fagyasztani, mert dunsztolás nélkül megpenészedik a tetejük. Felhasználáskor csak ki kell kapni a mélyhűtőből amennyi kell, a maradék pedig visszatehető. A szárított paradicsom nagyon finom ízesítője a tonhalas és paradicsomos tésztáknak, de különféle salátákra vágva is finom, ráadásul a pácoló olaja is felhasználható.

 

Cukkiniből lekvárt!

A cukkiniből készíthetünk például lekvárt, citrommal ízesítve, hiszen ennek a zöldségnek a semleges íze jól párosítható az édes lekváréval. A citromos cukkini lekvár vajjal megkent péksüteményekre, palacsintába töltve és fagyira csorgatva is remek, de kiflis zacskóba csomagolva, és rafiával átkötve rafinált karácsonyi ajándék lehet belőle.A citromos cukkíni lekvárhoz egy káposztareszelőn vagy egy tökgyalun reszeljünk le másfél kiló cukkínit. Ügyeljünk arra, hogy ne hosszú csíkokra sikerüljön! A reszeléket tegyük egy nagy lábasba, és keverjünk el benne egy zacskó Dr. Oetker Befőzőcukor Extrát. (Részemről a 2:1 arányú Dr. Oetker Befőzőcukor Extrát kedvelem, így a cukkínihez csak fél kilónyi cukrot kell adni.) A keverékbe reszeljük még bele két citrom héját is, valamint adjunk hozzá kétdiónyi reszelt, friss gyömbért. Ha fejre fordítod öt percre, nem kell tartósítószert használnod! Ezután négy-öt szem citrom héját éles késsel vágjuk le úgy, hogy a fehér részt is távolítsuk el. A gyümölcsöket vágjuk négyfelé, a magokat távolítsuk el. Kockázzuk fel a citromot, majd tegyük hozzá a cukkínihez. Az egyveleget állandó kevergetés mellett forraljuk fel, és ha rotyog, öntsük hozzá a cukrot, így forraljuk még két percig. A szószt töltsük befőttes üvegekbe, zárjuk le őket, majd állítsuk a fejükre öt percig - és máris mehetnek az éléskamránkba.

Tündér a spájzban



A cukkini krémlevesnek is jó!

Ha szeretnénk télen is olcsón cukkini krémlevest enni, pakoljuk tele a fagyasztóládánkat cukkinivel. Ehhez nem kell mást tenni, csak felkarikázni a cukkínit, beledobni forrósban lévő vízbe, majd egy perc után a karikákat hideg vízzel teli edénybe kiszedni. A megpárolt zöldséget alapos csepegtetés után zacskózzuk be, és fagyasszuk le - ebből télen remek cukkini krémlevest lehet csinálni. Azt a fajta cukkínit, amely elbújt a levelek alatt, és méretesre megnőtt, hámozzuk meg, a magjait evőkanállal szedjük ki, majd tökgyaluval gyaluljuk le. Egy kilogrammonként tegyük zacskóba. Mehet is a jégszekrénybe - ebből finom főzelék készíthető. Kaprot is eltehetünk, de azt mellé, kis zacskókban tároljuk! Ha majd mákkal, cukorral és mazsolával keverjük össze a legyalult cukkinit, akkor finom tökös-mákos rétes alapunk lesz télire (abba például nem illik a kapor).

Még több cukkini:


Padlizsán: tojásgyümölcs vagy törökparadicsom

A padlizsán a mediterrán konyha kedvenc zöldségféléje, igen tápláló, ezért a fogyókúrázók étrendjének az egyik kedvenc eleme. A padlizsánnak több fajtája ismert, színe szerint lehet fehér, sárga, lila, fekete, az alakja pedig gömb vagy hosszúkás formájú. Vásárláskor a fiatal, 5-8 centiméter átmérőjű, kemény húsú, sima héjú, és zöld kocsányú darabokat válasszuk. A padlizsánból érdemes télire elraktározni, mert a hideg hónapokban drága ez a zöldség. Amíg nyár - vagy ősz - van, addig viszont használjuk ki a kerti grillsütőt! Vásároljuk egy nagy szatyornyi padlizsánt, majd alapos mosás után szurkáljuk meg a zöldségeket villával. Tegyük őket a grillsütő parázsára, és süssük meg. Még finomabb, ha a parázsra rádobunk egy nagy kéve rozmaringszárat, ettől a padlizsán aromásan füstízű lesz. Ha a bőre már kezd szenesedni, és a húsa belül megpuhult, akkor vegyük le a parázsról. Szabadítsuk meg a héjától, és a belsejét tegyük kis műanyag edénykékbe. Ezeket jól zárjuk le, és tegyük a mélyhűtőbe. Télen, felengedés után, konyhai mixer segítségével, olívaolaj, mustár, fokhagyma, pirított vöröshagyma és bors hozzáadásával finom, pirítósra kenhető krémet készíthetünk belőle.

Ha a nyers padlizsánt egycentis darabokra szeleteljük, megkenjük olívaolajjal, majd úgy sütjük meg, akkor jó alapot kapunk télire a rakott padlizsánhoz. A szeletek közé paradicsomot, mozarellát tegyünk, az egészet öntsük nyakon házi készítésű pizzaszósszal, szórjuk meg reszelt sajttal, és a sütőben pillanatok alatt készre sül.

Még több padlizsán recept:

 

Szilvából is sok termett idén a szüleim kertjében: kaptam egy szakajtónyit. Feldarabolás után, fahéjdarabokkal együtt főzök belőle lekvárt. Lehet, hogy a rumot sem fogom sajnálni belőle.

Tündér a spájzban

 

www.kaldeneker.hu
www.lekvaroshaz.hu

értékelés