No SSO cookie

Milyen a jó fröccs?- gyorstalpaló hosszú lépésben

Utolsó változtatás: 2011-05-09 | Első közzététel: 2011-05-09
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Milyen a jó fröccs?- gyorstalpaló hosszú lépésben
Fröccs... Mely tisztességes magyar ember ne ismerné eme szó jelentéstartalmát? Bor és szóda, e két klasszikus összetevő által alkotott aranyszínű, gyöngyöző ital. De nem mindegy, hogyan keverjük! Kérhetünk lakófröccsöt, sőt kaphatunk egy maflást is...

Alapvetően két jó alapanyag kell hozzá, jó minőségű magyar borból készül, természetesen szárazból. Lehet ez fehérbor, vagy egy könnyű vörös bor. Fontos még a kiváló minőségű szódavíz. Ez a fröccs alapja.

 

De ki ivott először a borhoz szódát? Az első fröccs fogyasztásáról kétféle történet közismert:

 

Az első Fröccs-öntések


1842. október 5-én Fáy András a Fóti pincéjébe szüretre hívta Vörösmartyt és néhány barátját. A barátok között ott volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz magyar feltalálója is. Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemesen enyhíteni lehessen, nemcsak a szódavíz előállítását kellett felfedeznie, hanem természetesen fel kellett találni egy olyan üveget is, amelyből a szódavizet ki lehessen fröccsenteni. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt. Ő azonban, németesen, spriccernek nevezte. Vörösmartynak ez a szó nem tetszett, és helyette találta ki a fröccs szót.

A győriek azt állítják, hogy a Jedlik, amikor még Győrben volt bencés kanonok, akkor az ottani rendtársak biztatására, ott Győrben, készítette az első szódavízgyártó berendezést. Amikor elkészült a berendezés, az ottani kollégák biztatták, hogy akkor kóstolják meg borral is. Bárki találta ki ezt a szót, tény, hogy benne van a lényeg, azaz a habzás, az üdítő pezsgés, amikor a borba belecsapódik a szóda, belefröccsen a szódavíz és ettől még élvezhetőbb lesz a hűsítő ital.

 

Kérek egy fröccsöt! - de milyet?
Egy kisfröccs

 

Fröccsök


A bor és a szóda arányaitól függően többféle fröccs létezik. A frissítő nedű kedvelői különös nevekkel ruházták fel kedvenc italukat.

A nagyfröccs 2 dl bor, 1 dl szódával. Férfias ital. Bulizós, mulatós, mámoros estékre ajánlott. Hajtás és húzás néven is ismerik. Móra Ferenc szerint egy hajtással, húzással a gallér mögé lehet küldeni.

A kisfröccs, más néven: rövidlépés, vagy fütty. József Attila szerint ezt „egy füttyre" ihatta meg a szomjazó. Az 1 dl bor, 1 dl szódával, univerzális koktél, amely nemekre való tekintet nélkül ajánlott bárhol, bármikor.

A hosszúlépés, amely "fordított" néven szerepel egyes kocsmák itallapján 1 dl bor, 2 dl szóda keveréke. Számos elnevezése van még a sokak által kedvelt gyöngyöző italnak.

  • házmester: 3 dl bor + 2 dl szóda,
  • viceházmester: 2 dl bor+ 3 dl szóda
  • lakófröccs: 1 dl bor+ 4 dl szóda
  • maflás: 5 dl bor+ 5 dl szóda
  • polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda.

 

Kérek egy fröccsöt! - de milyet?
A legtöbb fröccs fehérborral készül

 

Azt mondják, József Attila is ilyet ivott, csak ő úgy hívta, hogy fütty. Tudniillik egy füttynyi idő alatt bedobta és ment tovább. Vagy pl. a Krúdy Gyula. Krúdy Gyula nevezte el, amikor a 9 dl bort csak éppen megnevetteti 1 dl szódavízzel. A bor fajtája leggyakrabban: olasz, hárs, vagy muskotályos. Fogyasztása nem kötött helyhez vagy napszakhoz, szemben pl.: a koktélokkal vagy a pezsgővel. A frissítő hatású, savanykás, enyhén bódító ital ma is sokak kedvence. Népszerűségét az üdítő hatásának és alacsony árának köszönheti. A fröccs titka a buborék arány, ugyanis ez okozza a gyors felfrissülést, majd az enyhe bódulást, ill. a kevésbé finom bort is ihatóvá teszi. Egészségükre!

Forrás: FP24


Szólj Te is hozzá!