No SSO cookie

Borsos-levendulás marhahús

Utolsó változtatás: 2010-08-02 | Első közzététel: 2010-07-30
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Borsos-levendulás marhahús
Ez egy újabb ízletes hús, ami biztosan mindenkinek ízleni fog. Különlegessége a levendula érdekes ízében rejlik, amit nem használunk gyakran a konyhában. Nézzük, hogy hogyan kell elkészíteni ezt a levendulával ízesített húst!

A borsos-levendulás marhahús elkészítése

 

Hozzávalók:

  • 1 (1.5-2 kg) marha bélszín
  • 1 evőkanál extra-szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál fekete szemes bors
  • 1 evőkanál fehér szemes bors
  • 2 evőkanál ánizsmag
  • 1 ½ teáskanál szárított kakukkfű
  • 2 evőkanál szárított levendulavirág

 

A bélszín előkészítése:

Sülés előtt a bélszínnek szobahőmérsékletűnek kell lennie. Vágjuk le a bélszínről a zsíros és a hártyás részeket.

A hártya egy ezüstfehér színű kötőszövet. Nem oldódik fel, amikor a bélszín sül, így le kell vágni. Ha nem vágjuk le a hártyát, akkor a bélszín félhold alakúra fog zsugorodni. Ha megkérjük rá a mészárost, biztosan levágja nekünk.

 

A bélszín összekötése

Miután levágtuk a fölösleges részeket a bélszín elveszíti a szerkezetét, és elkezd szétesni. Ha szép kerek formában szeretnénk megsütni, akkor az összekötés a megoldás. Használjunk konyhai madzagot az összekötéshez. Tekerjük fel a madzagot a bélszínre, úgy hogy ugyanolyan távolság legyen a kötések között. Kössük meg a húst erősen, de ne szorosan. (Erre is megkérhetjük a mészárost.)

Egy papírtörlővel töröljük szárazra a marhahúst (ez fontos, mert a nedvesség megakadályozza a szép barnulást), majd enyhén olajozzuk be.

Egy kis fűszer- vagy kávédarálóban őröljük meg a fekete szemes borsot, a fehér szemes borsot, az ánizskapor magokat, a kakukkfüvet és a levendulavirágot, majd dörzsöljük be vele a húst. Tegyük bele egy műanyag zacskóba, és tegyük be a hűtőszekrénybe legalább 2 órára vagy éjszakára (ajánlott).

 

A bélszín pirítása



Azzal, hogy barnára sütjük a húsban levő fehérjéket és cukrokat, még erőteljesebbé tesszük a hús ízét.

Melegítsünk elő egy fém tepsit nagy lángon. Anélkül, hogy bezsíroznánk, tegyük bele a húst, és süssük barnára mindegyik oldalát (kb. 3 forgatásra lesz szükség, ami megközelítőleg 1 percet vesz igénybe).


Figyelem:
Ne engedjünk a kísértésnek, hogy folyamatosan forgassuk a húst, különben nem barnul meg szépen. Amint megbarnult, vegyük le a tűzről

 

A bélszín sütése

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. A bélszín akárcsak a többi sovány hús jobban megsül nagy lángon, mint alacsony hőmérsékleten. Az ízt a barnulás adja, és nem az, hogy a zsír lassan beleolvad a húsba.

Tegyük a barnára sült húst egy tepsibe, és fedetlenül süssük. Kb. 20-40 percig süssük a sütőben (a hús méretétől függően), amíg a digitális konyhai hőmérő a kívánt hőmérsékletet nem mutatja.

Tanács: Fordítsuk meg a bélszínt a sülés felénél, hogy egyenletesen barnuljon.

  • Félig sült: 49°C
  • Angolos: 51°C
  • Közepes: 55°C

 

Mit jelent a félig sült és az angolos hús?

Hivatalosan a félig sült húsnál a belső térfogat 60°C, és ez így rendben is van, ha szeretjük a jól átsült húst. De, ha inkább a nedves, rózsaszínű húsra szavazunk, akkor válasszuk a félig sült változatot, ami kb. 49°C körül van, 51°C-on pedig már kezd angolossá válni.

Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk elkészíteni ezt a húst, jó minőségű digitális húshőmérőt kell használnunk.

 

 

Amikor a bélszín kellőképpen megsült, vegyük ki a sütőből, és helyezzük át egy vágólapra. Fedjük be alufóliával, és hagyjuk pihenni kb. 15 percet, mielőtt felvágjuk (a hús hőmérséklete pár fokkal emelkedni fog, miután kivesszük a sütőből).

Tálaláskor vágjuk 1 cm vastagságú szeletekre. A legjobb, ha azonnal tálaljuk; bármilyen friss gyümölcslét felszolgálhatunk vele.

A recept 6-8 adag hús elkészítésére elegendő.


Szólj Te is hozzá!