No SSO cookie

Mit kell tudni a cékláról?

Utolsó változtatás: 2010-11-17 | Első közzététel: 2010-11-17
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Mit kell tudni a cékláról?
A cékla ecetes savanyúságként vagy szeletelve szinte minden bevásárlóközpont polcain megtalálható. Akár kedveljük az üveges változatát, akár nem, érdemes kipróbálni a friss cékla zamatát!

Miért szeretjük a céklát?

 

Nemcsak finom az íze, hanem könnyen megfő, és a termesztése sem igényel különösebb hozzáértést. A céklát ültethetjük az ablakpárkányon elhelyezett mélyebb konténerbe is, és gyönyörködhetünk a zöld levelek nyújtotta látványban.

 

Mikor terem a cékla?


Májustól októberig mindig kapható friss cékla.


Milyen az egészséges cékla?


Megbízható helyről, hibátlan és nem fonnyadt gumójú céklát vásároljunk. Tovább eláll, ha nincs megmosva.

 

Hogyan tároljuk a céklát?


Hűvös helyen egy-két hétig eláll, de akár tovább is, ha megfelelő körülmények között tároljuk. A levelek egy-két napig frissek maradnak ha hűtőszekrényben tartjuk őket.

 

Le lehet fagyasztani a céklát?


Igen, ha előzőleg megfőztük.

 

Cékla-fagyasztás

 

Hogyan főzzük meg a céklát?


Csavarjuk le a levélszárakat úgy, hogy a tövük ép maradjon. Mossuk meg alaposan a céklát, és hámozzuk meg. Egy óra hosszáig süssük, vagy főzzük 20 percig.

 

Egyéb tudnivalók a cékláról

  • A cékla májustól októberig frissen élvezhető, bár sokan azt gondolják, hogy mivel a gyökere fogyasztható, ezért téli zöldség.
  • A céklát ősidők óta ismerik és fogyasztják. Hagyományosan a növény lila gyökerét találták ehetőnek, de találunk utalásokat arra, hogy a régi görögök a leveleket is beépítették étrendjükbe, de a vékony és hosszú gumót ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztották, legalábbis az 1500-as évekig. Nálunk a 17. században lett ismert a cékla.
  • Úgy a gyökér, mint a levelek fogyasztásra alkalmasak, de valószínűleg az utóbbit kevesebben ízlelték meg.
  • Természetesen amíg a céklaszezon tart, addig inkább nyers formájában salátaként élvezzük a céklát, mert az a legegészségesebb. Főve, sülve, grillezve és párolva is finom, de eltehetjük savanyúságnak is télire.
  • A reszelt kis céklából ízletes saláta készíthető (például édesköménnyel fűszerezett céklasaláta zsályás krutonnal).
  • A régi rómaiak vérképző hatást tulajdonítottak a céklának, de hashajtóként és lázcsillapítóként is használták.
  • A nyers cékla kiváló C-vitaminforrás, bár főzéskor ez elvesződik a gumóból. Mivel a cékla vasat is tartalmaz,  ezért „szuperételnek” tartják számon, amiből minél többet kell enni. A legújabb kutatások szerint a céklalé csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
  • A cékla hámozás közben lilás foltot hagy az ujjakon és a vágódeszkán. Erre is van megoldás!

 

cékla-jótékony-hatása

 

A cékla felhasználása - céklás receptek, savanyúság elkészítése

  • A cékla levelei és a gyökere is fogyasztható. A leveleket ajánlatos közvetlenül betakarítás után hasznosítani, mert hamar elfonnyadnak. Készíthetünk salátát belőle, vagy egyszerűen csak megfőzzük és pürésítjük, mint a spenótot.
  • A gyökér akkor a legízletesebb, amikor még kicsi, mert akkor édesebb, de még nem fás.
  • Mindig úgy csavarjuk le a leveleket a gyökérről, hogy a száruk töve a helyén maradjon, így kisebb valószínűséggel fog elszivárogni a cékla leve főzés közben.
  • Ha héjában főzzük meg, jobban megtartja vitaminjait. Súroljuk meg alaposan a céklát egy konyhai kefével, főzzük meg, majd utána könnyen lehúzhatjuk a héját.
  • Főzzük 15-20 percig (a nagyobb darabokat vágjuk fel), de sütve is finom.
  • A 180°C sütőben kb. 1 óra alatt sül meg. Akkor jó, ha már teljesen puha.

 

Hogy ne hagyjon foltot a cékla:

  • Főzés előtt csavarjuk le a szárát, de annak töve maradjon a helyén, így főzés közben nem festi meg a vizet. Csak tálaláskor szeleteljük.
  • Ajánlatos akkor lehúzni a héját, ha már megfőtt, de viseljünk konyhai kesztyűt, így nem lesz lila a körmünk egy hétig. Azért ne kövessük el azt a hibát, hogy fehér pólóban készítsük a céklasalátát.

 

céklasaláta

 

Kevésbé ismert tények a cékláról:

  • A cékla nagy mennyiségű bórt tartalmaz, ezzel magyarázható hírneve, mint ősi afrodiziákum.
  • A cékla vörös festékanyaga a betain (trimetil-glicin) nyugtató hatással van az idegrenszerre, ezért a depresszió kezelésére használják.
  • A cékla természetes festékanyagával színezi az eperlekvárt és a paradicsompürét.
  • Ha a cékla lehűtött főzővizét a fejbőrbe masszírozzuk, megszünteti a korpásodást.

Szólj Te is hozzá!