No SSO cookie

Hogyan készítsünk csíkos kandiscukrot?

Utolsó változtatás: 2010-11-10 | Első közzététel: 2010-09-30
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan készítsünk csíkos kandiscukrot?
A kanyargó szalaghoz hasonlító csíkos cukorka egy réges-régi kedvenc. Ez a  kandiscukor recept hasonlít a hagyományos receptekhez, csak ebben ki-ki ízlése és kedve szerint ízesíti, színezi, csíkosítja, formálja a nyalánkságot.

Készítsünk kandiscukrot!

 

Lehet, hogy az első alkalommal bonyolultnak tűnik a forró cukormasszából szalagformára húzni, alakítani az édességet, és először néhány furcsa forma sikeredik belőle, de ne adjuk fel, mert a „gyakorlat teszi a mestert”!

Az alábbiakban lépésről-lépésre megmutatjuk, hogyan készül ez a kandiscukor különlegesség:

Elkészítési idő: 1 óra és 15 perc

Kandiscukor-készítés

Hozzávalók:

  • 3 csésze kristálycukor
  • 1 csésze kukorica szirup
  • 1/4 csésze víz
  • ½ teáskanál borsmenta kivonat
  • Néhány csepp zöld és piros ételszínező
  • Műanyag konyhai kesztyű
  • Főző spray


A kandiscukor elkészítése

  1. Készítsünk elő négy tepsit, fújjuk be őket főző spray-jel vagy kenjünk rájuk egy vékony réteg olajat. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
  2. Keverjük össze a cukrot, a vizet és a kukorica szirupot egy nagyobb edényben. Forraljuk fel közepes lángon folyamatos kavarás mellett, míg a cukor teljesen el nem olvad. Főzzük tovább keverés nélkül addig, ameddig a masszába helyezett hőmérő 150°C-ot nem mutat. Ekkor már puha, képlékeny állagú a cukormassza.
  3. A megfelelő hőmérséklet elérése után távolítsuk el az édességet a tűzről és keverjük bele a menta kivonatot. A keverék egyharmadát öntsük az egyik tepsire, és helyezzük előmelegített sütőbe, hogy melegen tartsuk. Egy másik tepsire öntsünk megint egyharmad keveréket, és szórjuk a tetejére a zöld színezéket, majd kavarjuk óvatosan bele. Tegyük ezt a tepsit is a sütőbe.
  4. A maradék masszához adjuk hozzá a piros ételszínezőt, és öntsük rá egy hőtálló tepsire vagy egy márványlapra. Addig hagyjuk hűlni, ameddig a teteje „bőrösödni” nem kezd.
  5. Egy hőálló spatulát fújjunk be főző spray-jel és nyomjuk-toljuk össze vele a piros masszát, míg egy tömbszerű alakzatot nem kapunk.
  6. Amikor a kandiscukor-tömb már eléggé lehűlt ahhoz, hogy kezelni lehessen, de még mindig forró, hozzáfoghatunk a húzásához. A konyhai műanyag kesztyűt fújjuk be főző spray-jel, húzhatunk alá vastag kertészeti kesztyűt, hogy a hőtől még jobban megvédjük a kezünket. Tegyük mindkét kezünket a masszára és húzzuk szálára két ellenkező irányba, akárcsak egy zsinórt. Egyik végüknél fogjuk össze a szálakat és egyidejűleg csavarjuk és húzzuk is a most már kötélhez hasonlító darabot. Továbbra is csavarjuk és húzzuk az édességet mindaddig, ameddig 5 cm vastagságú, pirosas, kötélformájú darabot nem kapunk. Mivel ez a darab még képlékeny, de már alig meleg, helyezzük rá a megmaradt tepsire, és tegyük a sütőbe, ahonnan viszont ki kell venni a színezetlen masszát. A piros kandiscukrot melegen tartja a sütő, hogy később is jól formázható legyen.
  7. Ismételjük meg a fenti eljárást, de most már a fehér adaggal, amíg fehér színű, 5 cm átmérőjű kötélformájú édességet nem alakítunk belőle.
  8. A következő lépésben ugyanúgy járunk el a zöldre színezett cukorkával. A végeredmény itt is zöld színű, 5 cm átmérőjű kötélforma kell legyen.
  9. Vegyük ki a sütőből a melegen tartott cukorkákat, és vágjunk le mindegyikből 12 cm-es darabokat. A negyedik üresen maradt tepsire helyezzük a darabokat, mind a három színt szorosan egymás mellé, úgy, hogy a fehér legyen középen. Kezdjük el húzni-nyújtani a háromszínű darabokat, és alakítsunk ki egészen vékony és 2,5 cm magasságú lapokat. Megolajozott konyhai ollóval vágjuk le a kívánt szalag alakú formákat, kb. a 12-15 cm a megfelelő hosszúság. Tegyük tepsibe a kandiscukor-szalagokat a teljes kihűlésig.
  10. Ismételjük meg ugyanezt a maradék masszával, majd a megfelelő nagyságú darabokat vágjuk le. Ha időközben megkeményedne a cukorka, helyezzük vissza a meleg sütőbe, mert akkor ismét meglágyul. Vigyázzunk arra, hogy a sütő ne legyen túl meleg, mert akkor elolvad a nyalánkságunk. A cukorszalagok hamar megkeményednek szobahőmérsékleten, de, ha túl sok ideig hagyjuk őket ezen a hőmérsékleten, akkor megpuhulnak és ragadóssá válnak. Ezért ajánlatos a kandiscukor-szalagokat celofánba csomagolni.

Szólj Te is hozzá!