No SSO cookie

Hogyan süssünk diós-aszalt gyümölcsös kalácsot?

Utolsó változtatás: 2010-07-19 | Első közzététel: 2010-07-16
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan süssünk diós-aszalt gyümölcsös kalácsot?
Ha valamilyen gyümölcsös kalácsra vágyunk a reggeli kávé mellé akkor a diós-aszalt szilvás kalács az, amit szeretnénk. Rengeteg aszalt gyümölcsöt (datolyát, fügét, cseresznyét és kajszibarackot), valamint diót és mogyorót tartalmaz.

Az a legjobb ebben a kalácsban, hogy nem kell vajat és olajt használni, csupán lisztre, tojásra és egy kevés vanília kivonatra van szükség.

A receptet nem kell pontosan betartanod, hisz használhatsz bármilyen aszalt gyümölcsöt, a lényeg, hogy a mennyiség ne változzon: 3 csésze aszalt gyümölcs és 3 csésze dió/mogyoró. Érdemes odafigyelni néhány dologra az aszalt gyümölcsök vásárlásakor. Először is próbáld meg nagy mennyiségben beszerezni, ha lehet élelmiszer- vagy bioboltokból. A gyümölcs ott nem csak frissebb, hanem te magad is láthatod, szagolhatod és érezheted annak kiváló minőségét. Az előcsomagolt gyümölcs sem feltétlenül rossz választás, de elég nehéz meghatározni a minőséget egy műanyag tasakon keresztül.

Ellenőrizd le a csomagoláson feltüntetett szavatossági időt. A lényeg, hogy a gyümölcs húsos, nedves és megfelelő színű legyen. Soha ne vegyél teljesen száraz vagy penészes gyümölcsöt. Azon még mai napig vitatkoznak, hogy kénezett vagy kénezetlen aszalt gyümölcsöt jobb használni. Egyesek a kénezett mellett döntenek, ami annyit jelent, hogy a termék kén-dioxiddal volt kezelve. A szer megőrzi a gyümölcs színét és puhává, nedvessé teszi azt. A hátránya csak az, hogy vannak, akik allergiásak a kén-dioxidra. A kénezetlen persze annyit jelent, hogy szárítás előtt semmivel sem kezelték és állítólag az efféle gyümölcsök íze sokkal jobb. A baj csak az, hogy a könnyen oxidálódó száraz gyümölcsök színe (alma, körte, banán) fakóvá válik.

A recept Alice Medrich „Hamisítatlan desszertek" című könyvéből való.

A diós-aszalt gyümölcsös kalács receptje

  • ¾ csésze (95 g) teljes kiőrlésű liszt
  • ¼ teáskanál szódabikarbóna
  • ¼ teáskanál sütőpor
  • ¾ csésze (160 g) csomagolt barnacukor
  • 3 csésze (300 g) apróra tört dió (vagy pekándió, mogyoró, mandula)
  • ½ csésze (65 g) szárított cseresznye és/vagy tőzegáfonya
  • 2 csésze meghámozott, felnégyelt datolya és füge
  • ½ csésze (85 gr.) szárított, felnégyelt kajszibarack
  • 3 nagy tojás
  • 1 teáskanál tiszta vanília kivonat

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 150 Cº-ra és helyezd a rácsot a sütőbe. Vajazd be és béleld ki sütőpapírral a 23 x 12 centiméteres tepsit.

Egy nagy tálba keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Majd add hozzá a barnacukrot, diót és az aszalt gyümölcsöket. Ujjaiddal ellenőrizd le, hogy a gyümölcs megfelelően összekeveredett-e a masszával.

Egy külön edényben verd fel a tojásokat és a vanília kivonatot, amíg a keverék világos és sűrű nem lesz (ez beletelhet pár percbe). Add hozzá a tojás keveréket a gyümölcsös masszához és addig keverd, amíg szükséges. Öntsd bele a tepsibe és nyomkodd meg, hogy egyenletes legyen.

Hagyd sülni körülbelül 60-75 percig, vagy amíg a kenyér aranybarna nem lesz és leválik a tepsi oldaláról. (Ha úgy látod, hogy a kalács túl gyorsan barnul, fedd le alufóliával). Vedd ki a sütőből és tedd a rácsra hűlni. Amikor kihűlt, vedd ki a tepsiből. Tároláshoz fedd le folpackkal vagy alufóliával. Pár nap tárolás után a legfinomabb. Szobahőmérsékleten 2 hétig, a hűtőben pedig hónapokig is eláll. Egy éles késsel vágd fel vékony szeletekre.


Szólj Te is hozzá!