No SSO cookie

15 jó tanács házi disznóvágáshoz

Utolsó változtatás: 2010-03-10 | Első közzététel: 2009-01-05
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
15 jó tanács házi disznóvágáshoz
Az ősz és a tél a házi disznóvágások ideje. Annak érdekében, hogy ez a jeles esemény csak örömöt okozzon, közreadjuk a legfontosabb tudnivalókat a biztonságos húsfeldolgozás feltételeiről, és a disznóvágás veszélyeiről.
  1. Csak koplaltatott, egészséges sertés kerüljön levágásra.

  2. Disznóvágáson ne vegyen részt az, aki hasmenésben szenved vagy kezén valamilyen bőrbetegség található.
  3. A feldolgozáskor használt asztalokat, edényeket, eszközöket alaposan le kell mosni, el kell mosogatni.
  4. A bőr kaparásához használt késsel ne végezzünk bontást.
  5. A gyomrot, beleket, hólyagot kivétel előtt le kell kötni, hogy tartalmuk ne szennyezze az állat belső felületét. A gyomrot, töltés előtt alaposan meg kell tisztítani.
  6. A vágás vagy a hús feldolgozása során szennyeződött húst nem elég letörölni! Javasolt vékony rétegben levágni a szennyezett felületet.

  7. Mosogatáshoz, húsfeldolgozáshoz csak tiszta, ivóvíz minőségű vizet használjon!
  8. A húsfeldolgozás közbeni is mosson alaposan kezet szappannal, meleg vízben!
  9. A töltelékes áruba kerülő húsrészeket csak teljesen tiszta, esetleg előzőleg forró vízbe mártott késsel szeletelje!
  10. Kerülje a vastag, nagy tömegű töltelékáru készítését (nem ajánlott pl. 2 kg-nál nagyobb disznósajtot készíteni).
  11. A sonkákat nem javasolt felszúrni, mert baktériumspórák kerülhetnek a hús mélyébe.
  12. A hús szobahőmérsékleten hamar romlásnak indul, ezért minél hamarabb fel kell dolgozni.
  13. A hurkaféléket lassan kell abálni, hogy belsejük is alapos hőkezelést kapjon.
  14. A húsokat hideg helyen kell pácolni.
  15. Az elkészített kolbászt, disznósajtot, egyéb füstölt terméket hűvös helyen kell tárolni.

15 jó tanács házi disznóvágáshoz

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivataljó hangulatú, biztonságos házi disznóvágást kíván!


Szólj Te is hozzá!