No SSO cookie

Ehető vadnövényekből készült ételek

Utolsó változtatás: 2010-11-15 | Első közzététel: 2010-11-15
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Ehető vadnövényekből készült ételek
Ez a tavaszi ebéd levesből, salátából, bundázott bojtorjánlevélből, kenyérből és frissítő, könnyen elkészíthető gyógynövényes vízből áll.


Ehető vadnövényekből készülő ételek

 

Újítsunk! Próbáljunk ki vadnövényekből készülő recepteket.

 

Sóska krémleves recept

 

  • Először is szedjünk egy kosárnyi sóskalevelet.
  • Készítsük elő a húslevet vagy organikus tyúkhúslevest, egy nagy hagymát, egy közepes méretű burgonyát, krémet vagy créme fraîche-t (azonos mennyiségű tejszínt és tejfölt keverjünk össze, majd hagyjuk állni szobahőmérsékleten, egy éjszakán keresztül, és már kész is a créme fraîche ).
  • Tegyük a hagymát serpenyőbe, és addig süssük, amíg meg nem lágyul. Adjuk hozzá a megtisztított sóskát, és süssük még néhány másodpercig, amíg az elfonnyad. Öntsük hozzá a húslevet, majd pürésítsük egy turmixgép segítségével. Ha szeretnénk, hogy a leves sűrűbb legyen, a hagymával együtt burgonyát is süssünk ki. Adjuk hozzá a kívánt mennyiségű krémet, és keverjük tovább.
  • Egy másik módszer, ha krém helyett créme fraîche-t használunk, csakhogy azt a tálalást követően kell a tányérba önteni.



Saláta vadon termő növényekből


A salátához gyűjtsünk be néhány koratavaszi hozzávalót: gyermekláncfű leveleit, ibolyát, mályvát, fehér libaparéjt, tyúkhúrt, valamint keresűfüvet. Mindezt tegyük bele egy edénybe, szórjuk meg mezei zsázsával és kerti zsázsával (óvatosan a mennyiséggel).

 

salta-virágok-vadon-termő-növények
Saláta vadon termő növényekből


Bundázott bojtorjánlevél


Minden levelet forgassunk meg egy kevés tojásba és lisztbe, majd süssük ki olívaolajban. A különlegesebb íz érdekében adjunk hozzá egy kevés bolti créme fraîche-t is.



Salátaöntet


Az öntet egyszerű vinaigrette mártásból áll, melyhez hozzáadunk termesztett fűszernövényeket: oregánót, kakukkfüvet, illetve egy kevés fokhagymát.

Kenyér: A fogás mellé teljes kiőrlésű kovászos kenyeret tálaljunk.



Kecskesajtból készült körözött


Az aprított metélőhagymával és kányazsomborral kevert, kecskesajtból készült körözött valóban megkoronázza a fogást. Ne feledjük ehető virágokkal vagy ibolyalevéllel díszíteni.



Szósz vadon termő zöldségekből


Recept: a zöld sütőtök magvait áztassuk be, majd szárítsuk meg, mielőtt hozzávalóként használnánk a fokhagyma, pecorino és más ehető növényekkel együtt. Keverjünk össze turmixgéppel egy kevés ibolyalevelet, juh- vagy erdei madársóskát, kányazsombort és vad oregánót, majd kenjük meg vele a kenyeret.



Gyógynövényes víz


Gyűjtsünk citromfű- vagy mentaleveleket. Tegyük bele egy kancsóba, öntsünk rá hideg vizet és hagyjuk ázni.

 

mentaital-frissitő
Frissítő mentaital

 

Tea


Ez egy szárított csalánlevélből, málnalevélből, fahéjból (nem őrölt), édeskömény magjából és édesgyökérből készült teakeverék.


Szólj Te is hozzá!