No SSO cookie

Hogyan készítsünk ételízesítőt?

Utolsó változtatás: 2014-04-08 | Első közzététel: 2009-11-04
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan készítsünk ételízesítőt?
Otthon is készíthetünk finom ételízesítőket. Ezeknek nagy előnye, hogy biztosan nincs bennük tartósítószer és ízlésünk szerint módosíthatjuk benne az arányokat is.

Fokhagymás ecet

Elkészítése megegyezik a tárkonyecetével, tárkony helyett az egy liternyi ecethez elegendő 4-5 gerezd fokhagyma, melyeket egészben teszünk az üveg aljára.

 

Házilag készített ecet
Házilag készített ecetek

Fokhagymás salátaolaj

Keskeny szájú, fél literes üveg aljára szórjunk fél maréknyi megtisztított és félbe vágott fokhagyma gerezdeket. Öntsük fel jó minőségű olívaolajjal, és jól lezárva tartsuk szobahőmérsékleten legalább egy hétig, közben ne mozgassuk. Ha a fokhagymától az alja kissé zavarossá kezd válni, tegyük hűtőbe. Sokáig eláll, de ne ijedjünk meg, ha a fokhagymák elszíneződnek, ez nem azt jelenti, hogy olajunk megromlott. Használhatjuk salátaöntetként vagy pirítósra csöpögtetve.

 

házilag készített fűszerolaj
Házi fűszerolaj

 

 

Fűszeres ecet

Ugyanúgy készül, mint a tárkonyecet. A következő fűszerek kerüljenek az üveg aljára: 10 szem zöld vagy fekete bors, 2-3 babérlevél, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanálnyi köménymag, 5-6 szem borókabogyó és 1 csapott teáskanálnyi koriander mag. A fűszerek összetételén ízlés szerint változtathatunk, de vigyázzunk, hogy egyik fajtából se tegyünk túl sokat, hogy a harmonikus ízt megőrizzük.

Fűszervaj házilag

Az üzletekben kapható igen finom, ám meglehetősen drága tömlős fűszervajak helyett otthon is készíthetünk különleges vajakat tészták, húsok, szendvicsek ízesítésére. Ennek ráadásul az az előnye is megvan, hogy saját ízlésünk szerint állítjuk össze, és biztosan nem lesz benne tartósítószer. A szobahőmérsékletű, jó minőségű vajhoz keverhetünk finomra vágott petrezselymet, kaprot, zúzott fokhagymát, kurkumát vagy bármilyen ízesítőt, amit szeretünk. Jól keverjük össze. Érdemes egyszerre többféle fűszervajat készíteni. Tálkába téve hagyjuk megszilárdulni a hűtőben, de vigyázzunk, hogy még formálható maradjon. Szabjunk megfelelő méretű folpack fóliadarabokat. Ezek közepére tegyük a masszát, és óvatosan tekerjük bele, közben alakítsuk kis hurkává. A két végét sodorjuk össze, és tegyük be a mélyhűtőbe. Hónapokig eláll, és meleg késsel mindig akkora karikát vághatunk, amekkorára éppen szükségünk van.

 

fűszervaj házilag
Fűszervaj házilag

 

 

Tárkonyecet

Nagyobb üzletekben, dísznövény kereskedésekben már mindenütt kapható tárkony. Ha nem akarjuk otthon nevelgetni, olyan növényt keressünk, amelynek legalább egy ága 20 cm hosszúságú, ez elég lesz egy liter ecethez. A folyóvíz alatt alaposan megmosott friss tárkonyszálat tegyük literes borosüvegbe (legjobb a sötét színű, nem műanyagból készült palack). Öntsük fel az üzletekben ugyancsak kapható 10%-os, úgynevezett bioecettel. (Korlátlan ideig eláll, mint a hagyományos, vegyi úton erjesztett ecetsav.) Szobahőmérsékleten egy hónapig érleljük, ekkorra éri el valódi jó ízét. Más ecetekhez hasonlóan ezt sem kell hűtőben tárolni. A tárkonyecet különösen jó savanykás ételek, például bableves, főzelékek ízesítésére, de természetesen használhatjuk salátákhoz is.


Szólj Te is hozzá!