No SSO cookie

Olasz, főzött, vizes, bio, esetleg fűszeres... hogyan készül a fagylalt?

Utolsó változtatás: 2015-07-17 | Első közzététel: 2009-07-10
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Olasz, főzött, vizes, bio, esetleg fűszeres... hogyan készül a fagylalt?
A jeges édességet már több, mint 5000 éve nyalja az emberiség. Amit otthon készítünk, annak receptje gyors és egyszerű. De hogyan és mióta készítik a "nagyok"?

Fagyitöri, vagyis a fagylat történelme

Az ősi Kínában, vagy éppen Nagy Sándor csatái előtt is fogyasztották már a fűszeres, gyümölcsös havat. A fagylalt igazi reneszánszát azonban Párizsban érte el, a 19. században. Innen indult világhódító útjára a jeges nyalat, mely nálunk először az 1840-es években, a mai Vörösmarty téren volt kapható.

 

"Nagybani" jégkérm vagy kézműves fagylalt?

Ma a fagylalt készülhet nagyüzemi vagy kisipari formában. A különbség az alapanyagoknál kezdődik. A nagyipari termelésben különböző porított alapanyagokat illetve növényi zsírt, cukrot és tejport kevernek össze. Ezeket felmelegítik és összedolgozzák. A következő lépcső a formába öntés. A lehetőségek száma majdnem végtelen, hiszen a jégkrém íze és formája is változtatható. A formába öntött anyagot azonnal lehűtik. Ezt hőkezelésnek nevezik, és a tartósító folyamat része. A fagylaltok ugyanis tartósítószert nem tartalmazhatnak. A hűtést követően kaphat a jégkrém pálcikát illetve bevonatot. A termék itt már mínusz 12 fokos, így még a csomagolás alatt sem olvad el. A tölcséres fagyikra hasonlító jégkrémek is hasonló eljárással készülnek. Itt először csokimázzal fújják be, majd krémmel töltik fel a tölcsért. Erre kerül a díszítő feladatot is ellátó édesség. Mindez még meleg állapotban történik. A tölcsérek ezek után bekerülnek egy mínusz 40 fokos hűtőkamrába, ahol háromnegyed órán keresztül hűlnek. A termék így tartós lesz, és megfelelő körülmények között akár 6 hónapig is megőrzi minőségét. A főzést követően a keveréket géppel -40 fokon folyamatosan keverik. Ezután a kész fagylaltot 3 napig lehet biztonságosan tárolni. Vajon mikor fordulhat elő szalmonella a fagylaltban? Tojást, de főleg kacsatojást nem szabad használni a fagylalt készítéséhez. Az új modern technológiáknál a tej helyett tejport, a tojás helyett tojásport használnak, és ezek a termékek már mikrobiológiailag stabilak.

Lássuk hogyan készülnek háziasabb körülmények között ezek a számtalan ízkombinációban és formában kapható édességek!

Egy egyszerű, otthon is könnyen elkészíthető fagylalt recept:

Hozzávalók: 30 dkg meggy, 4 dl joghurt , 2 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, csinetnyi só

Elkészítés: A meggyet mossuk meg és magozzuk ki. Turmixgépben pépesítsük, majd apránként adjuk hozzá 4dl joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a csipetnyi sót. A tejszínből verjünk nagyon kemény habot. Keverjük újra össze, majd forgassuk bele a tejszínhabot. Díszítésként belekeverhetünk kimagvazott meggyeket, vagy cseresznyét. Töltsük poharakba és tegyük hűtõszekrénybe 1 órára.

 

fagylalt

 

Érdekesség: A skandinávok fejenként évi 17, az amerikaiak pedig közel 30 kilót fogyasztanak a hűs édességből. Mi csak alig 4 kilót évente, így van még pótolnivalónk.

Forrás: freepress24.tv


Szólj Te is hozzá!