No SSO cookie

Hogyan készítsünk Mézeskalács házikót?- kezdőknek és haladóknak

Utolsó változtatás: 2011-12-15 | Első közzététel: 2011-12-16
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan készítsünk Mézeskalács házikót?- kezdőknek és haladóknak
Jancsi és Juliska meséjében a Vasorrú bába is egy jól kimunkált mézeskalács házban lakott. Igaz, ott kolbászból volt a kerítés. Ha egy boszinak megfelelő nagyságú házat nem is, de egy nagyon szép és finom házikót ideje elkészíteni azoknak is, akik eddig visszariadtak, mert attól tartottak, hogy bonyolult és munkaigényes dolog. Nekik egy egyszerűbb változatot mutatunk!

Készítsünk különleges mézeskalács házikókat!

 

A tésza receptje:

  • 12,5 dkg margarin
  • 12,5 dkg kristálycukor
  • 25 dkg méz (akácméz)

Ezek keverékét egy edényben tegyük föl melegedni a tűzhelyre. Melegítés közben folyamatosan kevergetni kell, de csak addig, amíg a mézben felolvad a margarin. Ezután tegyük félre hűlni.


Egy másik tálban keverjünk össze
: 1/2 kg lisztet, egy csomag mézes sütemény fűszerkeveréket, 1 sütőport, vagy 1 púpozott kanál szódabikarbónát és 1 tojást. Ezután adjuk hozzá a megmelegített mézes keveréket. Ha ez megvan, kézzel alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Ha kakaós mézeskalácsot szeretnénk, ilyenkor kell hozzáadni a kakaóport. A tésztát sütés előtt 1 nappal kell elkészíteni, hogy 1 napig letakarva hűtőben állhasson, mert frissen még nem formázható: nagyon ragad.

 

A díszítéshez


Használhatunk hámozott mandulát, tökmagot, a tésztából formázott kis kockákat, cukorkát, dekorációs gyöngyöket és fontos a cukormáz is.

 

A mestermű elkészítése:
Mézesház alaprajz

 

A tésztát estére már összegyúrtuk, 1 napra hűtőszekrénybe tettük, most félujjnyi vastagra kinyújtjuk.

A házikó részeit papíron megrajzoljuk, kivágjuk, és a tésztára helyezzük, majd késsel körbevágjuk a különböző formákat.

 

A ház alapja kb. 12x20 cm legyen, ehhez arányítsuk a többi elemet! (Nagyobb darabokkal nehezebb bánni.) Ha kész, az elemeket kivajazott tepsibe tesszük, a díszítéseket már ekkor helyezzük rá: a tésztából kis kockákat vágunk és abból tehetjük fel a cserepeket a házikóra, ha nudlikat formázunk, az kiváló lesz a szegélyeknek és az íves formáknak.  A boltíves ablakot is így formázhatjuk. A háztetőt például cserepek helyett félbevágott mandulákkal szorosan végigrakhatjuk. (A mandulákból késsel nehéz vékonyabb szeleteket vágni, ezért gazdaságosabb szeletelt mandulát vásárolni!) Ezekkel, cukorkákkal, tésztakockákkal vagy cukorgyöngyökkel is díszíthetjük a házikó tetejét.

Mézesház összeállítása

Végül egy egész tojást összekeverünk és bekenjük a ház elemeit. Előmelegített 160C-os sütőbe rakjuk, de résen kell lenni, mert gyorsan megég. Utána óvatosan egy deszkára helyezzük a kész darabokat hűlni. A cukrot lassú tűzön egy lábasban felolvasztjuk, karamellt készítünk, egy kevés vizet adunk hozza, hogy le ne égjen.
Ez lesz a „ragasztó". Gyorsan dolgozzunk vele, mert hamar megdermed, és legyünk óvatosak, mert a lecsöppenő forró karamell nagyon tud égetni!

Hosszú nyelű kanállal kenjük be az összeragasztandó éleket.

 

A ragasztás sorrendje


Először az alaphoz ragasztjuk a két oldalt és a két homlokzatot, ezután illesztjük rá a két tetőoldalt, végül a gerincen végigfutó keskeny csíkot és a kis háromszög alakú homlokzati díszt. Ha melléfolyik a karamell, az sem baj, így is jól mutat a házikó.

Tipp: Ha az ablakokat kivágjuk, és a hátsó homlokzatot kihagyjuk, kis mécsest rejthetünk a házba.

 

Mézesház-díszítése

 

Ha nem megy túl jól a ragasztás, akkor is sikerélményünk lesz, ha alpesi házikót készítünk! Könyebben üsszeállítható és nagyon mutatós.

 

Alpesi-mézesház

 

Fiúk számára jóval "egyszerűbb" és praktikusabb a Mézeskalácsvár készítése:


Mézesvár-mézeskalács

 

Most pedig lássuk videón, hogyan készül a mézeskalács házikó:




Szólj Te is hozzá!