No SSO cookie

Hogyan készítsünk tökmagolajat? - Nagyanyáink tökmagos receptjei

Utolsó változtatás: 2010-10-08 | Első közzététel: 2010-10-08
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan készítsünk tökmagolajat? - Nagyanyáink tökmagos receptjei
A salátákhoz nagyszerű, sötétzöld tökmagolaj nem csak vitamindús és tápláló, hanem gyógyító hatású is. Nagyszüleink és a dédik tudnának a hasznosságáról és a felhasználási módjairól mesélni. Mesélnek is...  

Készítsünk tökmagolajat!

 

A hagyományos tökmag is sok, és az egészségünkre hasznos anyagokat tartalmaz. A héjnélküliekből, vagy más néven olajtökökből viszont sokkal több ilyen anyagot lehet kivonni, hasznosítani. Olajtartalma 3-4 x magasabb, a hagyományos tökmagénál. A tökmagolaj rendkívül gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, vitaminokban. Nagy munka a sajtolás, de megéri. 100 kg tökből gyűlik össze 10 kg mag és ebből körübelül 3 liter olaj sajtolható.

 

Tökmagolaj-készítése



Ahogy régen is készítették a tökmagolajat

félbe vágott sütőtök


A sárguló olajtököt, amint levágják a száráról, azonnal ketté is szelik és ki is belezik. A kiszedett magoknak ezután pár napig száradni kell. Vagy a napon, vagy a tűzhelyen. Miután kiszáradt, kétszer átdarálják, majd némi forróvízzel jól összegyúrják, hogy könnyebben ki tudják nyerni belőle az olajat. A zöldes massza ezután egy üstbe kerül, majd a tűzhelyre, ahol folytonos kevergetés mellett elpárologtatják belőle a hozzáadott vizet.

Mikor ez is megvan, akkor jöhet a massza prédselése. Egy erre alkalmas préselő segítségével kipréselik az olajat. Egy olvasó otthon a házi gyümölcspréssel próbálta, és azt írta sikerült. Kevés olajat nyert, de a munka miatt még "értékesebb" volt a saláta öntet a családnak.  Ami visszamarad, az olajpogácsa általában a szarvasmarhák kedvenc csemegéje volt, de a horgászok csalikészítésre is használják.

A kipréselt olajat ezután ülepíteni kell, majd szűrni. A kapott fénylően tiszta folyadékot aztán már csak üvegekbe töltik és kész is.

 

Gyógyító zöld olaj


A népi gyógyászat szerint a tökmag olaja minden nyavajára jó. Könnyíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a szívet. A férfiaknak a prosztataproblémáik megelőzésére, vagy a tüneteik enyhítésére is kiválóan alkalmas. E és F- vitamin tartalma miatt magzatvédő hatású. Antioxidánsai miatt erősíti az immunrendszert, de kozmetikumok összetevője is, öregedést késleltető hatása miatt. Omega-3 zsírsavat is tartalmaz - kutatások szerint a depresszióra is jó- a máj kiváló méregtelenítője, regenerálója - sebregeneráló és féregűző hatású.

Évezredek óta használják a tökmagolajat, méregtelenítésre. Egy kanálnyi olajat a szánkba kell venni, és legalább tíz percig forgatni, „rágni" kell! Majd, ha a színe fehér lett, ki kell köpni, és alaposan kimosni a szájüregünket,  lemosni a nyelvünket. Ezt a kúrát addig kell folytatni, amíg fehér színű a „megrágott" olaj. A nyelv lepedéktől való megtisztítására is kiváló.

 

Krumplisaláta tökmagolajjal:


A krumplit héjában kell megfőzni, ezután karikákra vágni. A szintén karikára vágott vöröshagymával, sós-ecetes salátalével össze kell keverni, majd tökmagolajjal meglocsolni.

 

Zöldsaláta tökmagos saláta öntettel:


Hozzávalók:
Jégsaláta, retek, paradicsom, petrezselyem

Salátaöntethez: ½ dl hidegen sajtolt tökmag olaj, 2 kis gerezd fokhagyma, ½ citrom leve és reszelt héja, só, bors.

A salátát öntsük le az összekevert olajos fűszerekkel.

 

Csalamádék ízének fokozására:

 

  • A házicsalamádét, savanyú uborkát tökmagolajos öntettel nagyon pikánssá lehet varázsolni.
  • A sajtok ízesítésére is kiválóan alkalmas.
  • Nagyszüleink nem csak salátára öntötték, de pirítósra, vagy lepényre kenve is közkedvelt étel volt.

Szólj Te is hozzá!