No SSO cookie

Készítsünk kávé különlegességet!

Utolsó változtatás: 2010-08-26 | Első közzététel: 2008-07-16
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Készítsünk kávé különlegességet!
Egy frissítő jegeskávé receptje mindig jól jön, most, hogy tavaszodik és hamarosan beindul a kerti partik időszaka... Ha ráuntál a megszokott ízekre, próbáld ki a mojitós vagy a vaníliás változatot!

Mielőtt nekilátnánk a kávék elkészítésének, ismerkedjünk meg az alapokkal:

Hogyan készül a presszókávé?


Készíts nyári jegeskávé különlegességet!
A történelem során többféle kávékészítési módszer alakult ki. A legelterjedtebbek a török kávé, a mokka, a szűrt kávé és a presszókávé, amelyet a XX. század első harmadában kísérleteztek ki Olaszországban. A pörkölt kávé értékes íz- és aromaanyagait legtökéletesebben a presszókávé készítési mód nyeri ki. A presszógép magas, 9 atmoszférás nyomással 88-92 °C-os vizet présel át a tömörített daráltkávé pogácsán, mintegy 25 másodpercen keresztül, közvetlenül a fogyasztást megelőzően, így az eredmény mintegy 30 ml friss, forró kávé.

Mi az arabica kávé?


A kávétermékek két növény, a Coffea Canephora, és a Coffea Arabica cserjék terméséből készülnek. Az előbbi cserje, a robusta kávé, alacsony tengerszint feletti magasságon terem, ellenálló a hőmérséklettel, szárazsággal és kártevőkkel szemben, viszont termése kevesebb aromaanyagot és több koffeint tartalmaz. Az arabica kávé érzékenyebb a természeti hatásokra, tengerszint felett 900-2000 méteren terem, termesztése munkaigényesebb, ellenben jóval több aromaanyagot és kb. feleannyi koffeint tartalmaz.

Miért jobb az arabica kávé?


Az arabica fajtákból készített kávéital ízesebb, erősebb aromájú ital, ugyanakkor koffeintartalma jóval alacsonyabb, csak 40-70%-a a főként gyengébb minőségű robusta fajtákat tartalmazó keverékekének. Így az arabica kávé magasabb élvezeti értékű és egészségesebb.

Készíts nyári jegeskávé különlegességet!
Illy Freddo Mojito


Hozzávalók: 25 ml espresso, 15 ml természetes ásványvíz, darabos jég, 1 teáskanál fehér nádcukor, 5-6 mentalevél

Felszerelés: mozsártörő, szívószál

Elkészítés: Tegyük a mentaleveleket és a cukrot a pohárba, és finoman törjük össze a mozsártörővel, 5-6 keverő mozdulattal. Adjuk hozzá a vizet anélkül, hogy a cukor felolvadna. Töltsük meg a poharat tört jéggel és keverés nélkül öntsük bele a kávét. Díszítsük két (lehetőleg fekete) szívószállal és egy-két mentalevéllel.

Alkoholos változat: a fentiek szerint előkészíteni és hozzáadni 30 ml fehér vodkát a kávé előtt.

Készíts nyári jegeskávé különlegességet!
Illy Freddo Crustas, vaníliaízesítésű


Felszerelés: 150 ml-es illy Freddo pohár, keverőpohár, szűrő, keverőkanál, kistányér a crustázáshoz. A cappuccino verzióhoz blender is szükséges.

Megjegyzés: a poharakat le kell hűteni. A crustázáshoz be kell nedvesíteni és finoman belemártani a pohár szélét vaníliás cukorba.

Hozzávalók:
A hideg espressohoz: 50 ml dupla espresso, 10 ml folyékony cukor, 20 ml szénsavmentes ásványvíz, 4 jégkocka

Készíts nyári jegeskávé különlegességet!
A hideg cappuccinohoz: 25 ml dupla espresso, 10 ml folyékony cukor, 40 ml fölözött (zsírszegény) friss tej, 40 ml tejhab, 4 jégkocka

Elkészítés:
Hideg espresso: készítsük el a dupla espressot. Tegyük a jeget a keverőpohárba, öntsük rá a vizet, cukrot, és végül a kávét. Gyorsan mixeljük és öntsük bele a pohárba, kivéve a jégdarabokat.
A hideg cappuccinohoz: készítsünk egy espressot. Tegyük a jeget a keverőpohárba, öntsük bele a cukrot, tejet és végül a kávét. Gyorsan mixeljük össze és öntsük a poharakba, kivéve a jégdarabokat. Végül adjuk hozzá a tejhabot, amit már előzőleg elkészítettünk.


Szólj Te is hozzá!