No SSO cookie

Mit érdemes elolvasni az élelmiszer címkéjén?

Utolsó változtatás: 2016-05-05 | Első közzététel: 2014-02-24
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Mit érdemes elolvasni az élelmiszer címkéjén?
Amikor vásárolni megyünk, fő szempontjaink általában a szép áru és a jó ár. Körbejárjuk a piacot vagy az áruház élelmiszer részlegét, felmérjük a terepet, majd végül - sajnos elég ritkán- hunyorogva elolvassuk az összetételt és a lejárati időt. De mit is kell néznünk a címkén?  A Bonafarm Henter Izabella, dietetikus szakértővel arra kereste a választ, hogy mire érdemes elsősorban figyelnünk a termékek csomagolásán.

Az élelmiszerek címkézésének, illetve jelölésének alapvető célja, hogy tájékoztassa a fogyasztót az élelmiszer jellegéről, tulajdonságairól.

Az EU előírásokkal harmonizálva kötelezően fel kell tüntetni a termékeken az élelmiszer megnevezését, a címkének pedig tájékoztatnia kell a vásárlót az élelmiszer valódi jellegéről.  Az élelmiszer előállításához felhasznált anyagokat az „összetevők” szót követően kell feltüntetni a csomagoláson, tömegük szerint csökkenő mennyiségű sorrendben. (Azaz, amelyik összetevő legelöl szerepel, abból található a legnagyobb mennyiség a termében.)

 

e-szamok-cimken

Azok a rémisztő E számok

Az adalékanyagokat az emberiség már ősidők óta használja. Ezeket az élelmiszer címkén, funkciójuk szerinti csoportnevük és nevük, vagy csoportnevük és „E” számuk szerint kell feltüntetni.  Csak szigorúan engedélyezett adalékanyagok használhatók a termékekben és csak a legkisebb szükséges mennyiségben. A maximum felhasználható mennyiséget sok esetben jogszabály rögzíti, ahogyan a mesterséges színezékekét és tartósítószerekét is.

Tisztázzuk a fogalmakat

Ha az élelmiszer allergén listán szereplő anyagot, vagy abból származó komponenst tartalmaz, annak jelenlétére utalni kell.
A jelölendő allergén összetevők:  
•    Glutént tartalmazó gabona: búza, rozs, árpa, zab, tönköly-búza, kamut-búza (vagy ezek keresztezett változatai)

_________________________________

Az EU szintre emelt szabályozás 2073/2011/EU élelmiszerinformációs rendelet, mely közvetlenül minden országra kötelező. Célja, hogy elősegítse a pontos, valósághű tájékoztatást, a megfelelő választást, a fogyasztói érdek és a piaci versenytisztaság érvényesülését, és az áruk szabad áramlását.


Szólj Te is hozzá!