No SSO cookie

Mit főzzünk karácsonykor? - A legfinomabb menük 1.

Utolsó változtatás: 2009-12-21 | Első közzététel: 2009-12-21
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Mit főzzünk karácsonykor? - A legfinomabb menük 1.
Már javában tervezzük az ünnepi menüt. Az legyen, mint tavaly? Kipróbáljunk valami extrát? A szempontok: isteni finom legyen, ne legyen túl macerás, és ne lehessen nagyon elrontani sem. Olvasóink megosztották velünk jól bevált, kedvenc receptjeiket. Lássuk az elsőt: Gombával töltött pulyka cserépedényben sütve, és a desszert: Az én karácsonyi mézes sütim. Garantált a siker, ha kipróbáljuk!

Gombával töltött pulyka cserépedényben sütve

 

Hozzávalók:

  • Karácsonyi pulyka
    1 kb 2 kg-os pulyka
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 25 dkg gomba (erdei gomba a legjobb)
  • őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • késhegynyi őrölt majoránna
  • 2 tojás
  • 2 zsemle
  • kevés tej
  • kb. 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 alma

 

Elkészítés:

A hagymát lereszeljük, az olajon megdinszteljük.

A gombát nagyon apróra vágjuk, a s sóval, borssal a hagymán meg megpároljuk.

A pulyka máját ledaráljuk, a két tejben áztatott zsemlével, a tojásokkal, a finomra vágott petrezselyemmel, majoránnával, sóval, borssal összekeverjük.

A pulyka hasüregébe töltjük a tölteléket, majd cérnával (amit a sütés után kiveszünk) összevarrjuk. A pulyka mellrészét a bőr alatt bevagdossuk, és a nyílásokba vékony szalonnaszeleteket és almaszeleteket helyezünk. A bőrt utána visszahajtjuk.

A pulykát megsózzuk, vékonyan megkenjük vajjal, majd az előre beáztatott cserépedénybe tesszük és a fedővel kb. 2-3 órát sütjük.

A végén a tetőt levéve még pár percig ropogósra pirítjuk.

Burgonyapürével tálalva a legfinomabb! Jó étvágyat kívánok!

 

Az én Karácsonyi mézes sütim

Karácsonyi süti
Hozzávalók

 

  • 1 kg liszt
  • 40 dkg porcukor
  • 25 dkg méz
  • 4 tojás
  • 25 dkg olvasztott margarin
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 kevés reszelt citromhéj
  • A díszítéshez színes cukorgyöngyök

 

 

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd a tésztát 1 napra a hűtőszekrénybe tesszük.

Másnap deszkán kb 2 cm vastagságúra nyújtjuk és kerek formával kiszúrjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe nem túl szorosan egymás mellé helyezzük.

Előmelegített sütőben szép aranysárga színűre sütjük.

20 dkg porcukorból 2 evőkanálnyi vízzel cukormázat készítünk (a porcukrot a vízzel folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad).

A mázat még melegen kell a süteményre kenni.

A cukorgyöngyökből a tetejére tetszőleges alakzatokat rakhatunk ki.

Egyszerű nagyon kiadós, szép karácsonyi sütemény, a vendégeinket bátran kínálhatjuk vele, el lesznek ragadtatva tőle.

Boldog Karácsonyt kívánok!

 


Szólj Te is hozzá!