Gyümölcsös korongok
Az aszalt gyümölcsök süteményben való felhasználási lehetősége szinte határtalan. Íme egy nagyon finom variáció...

A gyümölcsös korongok elkészítése

 

Hozzávalók:

házivaj kb. 10 dkg,
teljesőrlésű búzaliszt,
kevesebb teljesőrlésű rozsliszt,
kb. 1 dl rizstej, vagy tej,
aszalt gyümölcsök: mazsola, barack, szilva vagy egyéb,magvak: mandula, mogyoró, napraforgó, szezámmag, lenmag és kevés zabpehely,
ízlés szerint méz (esetleg vaníliás cukor)

 

Gyümölcsös korongok
Aszalt gyümölcsök


Elkészítés:
A liszteket nagy tálba szitáljuk, beletesszük az előzőleg szobahőmérsékleten megpuhult vajat, rácsurgatjuk a mézet. Beleszórjuk az apróbb magvakat, a többit felaprítjuk, vagy nagylukú reszelőn lereszeljük, beleszórjuk. Nagyobb aszalt gyümölcsöket feldaraboljuk, mazsolával együtt a tálba szórjuk. Beletesszük a zabpelyhet és elkezdjük összedolgozni. Valamivel később beleöntjük a rizstejet (tejet), tovább gyúrjuk. Ha száraznak néz ki, adhatunk még hozzá rízstejet. Figyelem: a teljesőrlésű lisztnek több idő kell míg felveszi a folyadékot. Ajánlatos pihentetni a tésztát, úgy 10 percig. Akkor jó, ha nagyjából egyben marad a massza és nem ragacsos. Az aszalt gyümölcsök, főleg a mazsola mindig kipotyog belőle, de ettől még jó.Ha kész a massza, egy tepsit borítsunk be sütőpapírral, majd csípjünk ki tenyérnyi darabokat a tésztából és kissé kerekre nyomkodjuk, majd tenyerünkkel lapítsuk meg (így hamarabb sül), tegyük a papírra.Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 10-12 perc alatt arany barnára sül. Akkor a legjobb, amikor a mazsolaszemek kidagadnak és kicsit megpirulnak. A végeredmény nagyon finom, nem túl édes vajas sütemény. Tea mellé kiváló, vendégeknek is.

értékelés