No SSO cookie

Milyen jótékony hatásai vannak a salátáknak?

Utolsó változtatás: 2010-07-27 | Első közzététel: 2010-07-26
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Milyen jótékony hatásai vannak a salátáknak?
A saláták készítéséhez többféle hozzávalót összekeverhetünk, például zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, tengeri ételeket és tésztákat. A salátáknak a fő célja az, hogy nyers ételeket együnk. Most csak egészséges salátákról ejtünk szót, és azok jótékony hatásairól.

Gyógyhatású saláták

 

A főzés vagy sütés sok tápanyagot eltávolít az ételekből. Egyes esetekben azonban a főzésnek jótékony hatása van, mert fokozza az étel tápértékét, és elősegíti az emésztést. Például, gondok lehetnek a nyers burgonya emésztésével, de a főtt burgonya már könnyen emészthető.

 

Gyümölcssaláta

A gyümölcssalátába bármilyen friss gyümölcs belekerülhet. Ha csak lehetséges ne használjunk befőtteket. Adhatunk hozzá sajtot, joghurtot, ecetet, mustárt vagy tejfölt. Egyes helyeken sűrített tejet is tesznek hozzá, és cukorral is lehet ízesíteni. A gyümölcssaláták hűtve ízletesebbek.

 

 

Jótékony hatásai

A gyümölcsökben sok vitamin és ásványi anyag van. Ha összekeverünk sok gyümölcsöt, akkor sokfajta vitamin kerül a szervezetünkbe. Könnyen emészthető és étvágygerjesztőként is szolgálhat, de desszertnek is kiválóak.

 

Zöldségsaláta

 

Hozzávalók

  • ½ csésze vágott zöldhagyma
  • 1 csésze vágott zeller
  • 2/3 csésze vágott póréhagyma
  • 1 csésze vágott paradicsom
  • 1 csésze vágott sárgarépa
  • 1 csésze vágott káposzta

Bármilyen más vágott zöldséget is használhatunk.

Keverjük össze a zöldségeket egy tálban. Öntsük rá az öntetet, és hagyjuk, hogy jól összekeveredjenek az ízek. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. A szója szósz egyedi ízt ad ennek a salátának, szűz olívaolajat is önthetünk rá.

 

 

Jótékony hatásai

A zöldségek sok ásványi anyagot, vitamint és rostot tartalmaznak, ami fontos az emésztéshez, és a székrekedést is enyhítik. A szójabab szósz és egyes zöldségek gazdagok antioxidánsokban. Az ecetnek jótékony hatása van a koleszterinszintre és a cukorszintre nézve. Ez a saláta erősítheti az immunrendszerünket, ezen kívül kevés kalóriát tartalmaz, és a telítettség érzését kelti, ezért a zöld zöldségeknek kellene a fogyókúrák alapját képezniük.

 

Orosz vegetáriánus saláta

 

Hozzávalók

  • 2 csésze kis kockákra vágott cékla
  • 2 csésze kockára vágott paradicsom
  • 2 csésze kockára vágott sárgarépa
  • 1 csésze kockára vágott, főtt tojás és uborka
  • 1 csésze kockára vágott szarvasgomba
  • ½ csésze kockára vágott hagyma
  • ½ csésze ecet
  • ½ csésze cukor
  • só, bors és növényi olaj
  • sajt vagy joghurt és tejszín

 

 

Tegyük oda főni a zöldségeket. A céklát külön kell főzni a színe miatt. Keverjük össze az ecetet, az olajt, a mustárt, a cukrot, a sót és a borsot. Ha joghurtot használunk, keverjük össze tejszínnel vagy sajttal, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Az így kapott sűrű masszához keverjünk még majonézt. Tálalás előtt legalább egy órát tartsuk hűtőszekrényben.

 

Csíra saláta

 

Hozzávalók

  • 500 g babcsíra
  • ½ csésze szójabab szósz
  • 1 kanál cukor
  • szezámolaj, só és bors, ízlés szerint

Keverjünk össze mindent egy nagy tálba és ízlés szerint borsozzuk és sózzuk, bármilyen más olajat is használhatunk, akárcsak ecetet. Fokhagyma öntettel lehet tálalni.

 

Jótékony hatásai

A legtöbb hüvelyes növényt, diót, gabonát és magot lehet csíráztatni. Ezek közül bármit tehetünk még a salátába. Könnyen emészthető, és gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Amikor a magokat vízben áztatjuk, az enzimek elkezdenek dolgozni, és könnyen átalakítják a fehérjét és a szénhidrátokat.

 

Spenótsaláta



 

Hozzávalók

  • 2 csésze vágott paradicsom
  • 1 finomra vágott paprika
  • 1 közepes méretű tál spenót levél és pár bazsalikom levél
  • 2 vágott hagyma
  • ½ csésze porcukor
  • ¼ csésze növényi olaj

Keverjük össze a cukrot, az ecetet, az olajat, a mustárt és a sót. A zöldségeket pedig keverjük össze a spenót levelekkel a tálban. Tálaláskor adjuk hozzá az öntetet.

 

Jótékony hatásai

A spenót nagyszerű vas és kalciumforrás. De emellett jó, ha C vitamint is fogyasztunk, hogy a vas jobban felszívódjon. A salátához adhatunk friss zöldcitrom levet.


Szólj Te is hozzá!