No SSO cookie

Hogyan készül a híres szultánkenyér?

Utolsó változtatás: 2010-10-21 | Első közzététel: 2010-10-21
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan készül a híres szultánkenyér?
A szultánkenyér a Narnia krónikái című filmből is ismert édesség, aminek nehéz ellenállni, főként a török konyhán készítik. Ugyanakkor világszerte egyre népszerűbb ételkülönlegességnek számít, kávé mellé vagy étkezés után leheletfrissítés céljából fogyasztják. A két legfontosabb alapanyaga a cukor és a keményítő, és otthon is könnyen elkészíthető.

Szultánkenyér (avagy török csemege)

 

A szultánkenyér vagy török nevén lokum egy keményítő és cukor alapú könnyű, zselatinszerű, kissé ragacsos édesipari készítmény. Törökországban a szultánkenyeret már a XV. század óta készítik, akkoriban lisztet és vizet használtak kötőanyagként, illetve mézet és melaszt édesítőszerként. A ma is használatos szultánkenyér recept, amelyhez már cukrot és keményítőt használnak, a XIX. századbeli isztambuli ˝Ali Muhiddin Hacı Bekir˝ cukrászat nevéhez fűződik. A XIX. században egy ismeretlen nevű brit férfi számos isztambuli látogatása során ismerkedett meg ezzel az édességgel és annyira megkedvelte, hogy elkezdte Nagy-Britanniába szállítani, ahol szultánkenyér néven vált ismertté ez az édesség.

 

A szultánkenyér receptje:


Ez a recept körülbelül fél kg szultánkenyér elkészítéséhez, 24 személyre elegendő. Elkészítési idő 30 perc, sütéssel együtt 45 perc. Légmentes dobozban 2 hétig is tárolható.

Hozzávalók:

  • ½ csésze kukoricakeményítő
  • ¾ csésze cukor
  • ½ csésze pirított mandula
  • 1+ 2/3 csésze víz
  • ½  kanál mandulaaroma
  • 1/8 kanál tisztított borkő
  • 2 ¼ csésze porcukor
  • porcukor a bevonathoz
  • olaj a tepsi kikenéséhez

További kellékek:

  • 22x12 cm-es kalács sütőforma
  • sütőpapír
  • hőmérő
  • egy kisebb és egy közepes lábos
  • légmentes doboz

 

Szultánkenyér

 

A szultánkenyér elkészítése:

  • Vegyük a sütőformát és béleljük ki a sütőpapírral úgy, hogy legalább 5 centiméternyi papír kilógjon az edényből. Csurgassunk rá egy kis olajt és kenjük szét a sütőpapír teljes felületén. Ezután tegyük félre.
  • A következő lépésben töltsük a ¾ csésze cukrot, az 1/8 kanál tisztított borkőt és 2/3 csésze vizet a kisebbik edénybe. Ezt a keveréket közepes lángon addig kevergetjük, míg a cukor teljesen feloldódik és forrni kezd. Akasszuk a hőmérőt az edény oldalára és addig főzzük (keverés nélkül), míg eléri a 115 fokot.
  • Mikor elérte ezt a hőfokot, oltsuk el alatta a tüzet és fedjük le az edényt, hogy melegen tartsuk a keveréket. Egy sűrű szirup keletkezik. Ezután vegyük a közepes edényt, és töltsük bele a 2 csésze porcukrot, az 1 csésze vizet és a ½ csésze kukoricakeményítőt. Tegyük az edényt közepes lángra, és addig kevergessük, amíg a keményítő és a cukor teljesen feloldódik és a keverék forrni kezd.
  • Ez a keverék gyorsan megkeményedhet, úgyhogy az előbb elkészített szirupot tartsuk a közelben. Amint az utóbb készült keverék keményedni kezd, adjuk hozzá az előzőleg elkészített meleg szirupot. Az így kapott keveréket addig kavarjuk, míg sima, krémes állagú nem lesz. Folytonos kavarás mellett a keveréket odatesszük főni. 5 perc után levesszük a tűzről. Azonnal hozzáadjuk a mandulaaromát és a pirított mandulaforgácsokat és jól elkeverjük.
  • A kapott masszát töltsük az előzőleg kiolajozott és félretett tepsibe. Szobahőmérsékleten 6-8 órát, de legjobb, ha másnapig állni hagyjuk. Ha összeállt, emeljük ki a sütőpapírt a sütőformából és vegyük le az édességet. Szórjuk rá a megmaradt ¼ csésze porcukrot. Még szükség lesz porcukorra, hogy a feldarabolt édességet beleforgassuk. Ez meggátolja, hogy összeragadjanak.
  • Daraboljuk falatnyi nagyságúra és egyenként forgassuk bele a porcukorba.

 

Szultánkenyér-készítése

 

És készen is van a finom szultánkenyér! Sütőpapírral elválasztva, rétegesen egy légmentes dobozba helyezve tároljuk. Ez a szultánkenyér alapvető elkészítési módja. Ez alapján a szultánkenyér különböző ízesítésű fajtáját elkészíthetjük. Ehhez csak néhány hozzávalót kell egy másikkal helyettesítenünk.

 

Íme, néhány szultánkenyér változat:

 

  • Rózsaízű szultánkenyér: Mandula és mandulaaroma helyett használjunk ½ kanál rózsaaromát és néhány csepp vörös ételszínezéket. Akár 2 kanál rózsavizet is használhatunk a rózsaaroma és a vörös ételszínezék helyett.
  • Pisztáciás narancsos szultánkenyér: Az alapreceptben használt mandulát és mandulaaromát helyettesítsük ½ csésze pisztáciával és 2 kanál narancsvirág aromával és máris ízletes pisztáciás narancsos szultánkenyerünk lesz.
  • Barackízű szultánkenyér: Az alapreceptben használt mandulát és mandulaaromát helyettesítsük ½ csésze finomra aprított barackkal és ½ kanál vaníliaaromával.
  • Banános mandulás szultánkenyér: 1 kanál banánaromával helyettesítsük a mandulát és a mandulaaromát.
  • Mentaízű szultánkenyér: 1 kanál mentaaromát vagy ¼ kanál borsmentaolajt tegyünk a mandula és mandulaaroma helyett.

 

Szultánkenyér-recept

 

  • Citromízű szultánkenyér: ½ kanál citromaromával helyettesítsük a mandulát és mandulaaromát.
  • Csípős szultánkenyér: Az alapreceptben használt mandulát és mandulaaromát helyettesítsük ½ csésze pekandió darabkákkal és 1 kanál chili pehellyel.

 

Ez a cukrásztermék nagyon népszerű lett a gyerekek körében Nagy-Britanniában, de egész Európában is, főként a Narnia krónikái filmben való szereplésének köszönhetően. Valami oknál fogva nálunk még nem annyira elterjedt, de reméljük, hogy ez változni fog. És mivel a gyerekek nagyon szeretik, készítsük el nekik. Nem kell hozzá sok összetevő, és az elkészítési módja is egyszerű. Érdemes kipróbálni!


Szólj Te is hozzá!