Hogyan készítsünk fenséges ételt a zöldségmaradékokból?

Hogyan készítsünk fenséges ételt a zöldségmaradékokból?
Megmaradt zöldségek, felvágott zöldségdarabok vagy romlásban lévő zöldségek kísértenek a hűtőnkben? Szerintünk vétek eldobni az ételt, és nagyon sokszor a zöldségek nem is romlottak.

Ne dobjuk ki a zöldségmaradékokat!

 

Készítsünk a maradékokból bőséges, egészséges ételeket. A maradékokból remek leves készül bármelyik évszakban. Miközben ezeket a sorokat írom, éppen egy olyan levest eszem, ami a hűtőben talált zöldségmaradékokból készült.

Először is, honnan lehet tudni, hogy a zöldség romlott vagy csak régi? És számit ez egyáltalán? Még ha a zöldségen van is egy kevés penész, a romlott foltokat ki lehet vágni, az egészséges részeket pedig fel lehet használni. Azok a zöldségek, amik kicsit megszáradtak valójában még nem romlottak. A burgonya idővel megráncosodik. Amíg nem feketedik meg, vagy nem penészes, még mindig felhasználható ízletes receptekhez. A kiszáradt burgonya a főzés során visszakapja eredeti formáját.

És mi a helyzet a megmaradt zöldségdarabokkal? A zacskóban tárolt vágott hagymával, a szeletelt paradicsommal, a félig megevett uborkával, a főzőtök és cukkíni darabokkal, a fonnyadt répával, a zöldségtárolóban lévő maradékokkal, a zellerszál felével, a maradék gombával, a sárguló brokkolival és a barna foltos karfiol- vagy káposztafejjel? Egyiket se dobjuk a szemétbe! Hasznosítsuk újra a zöldségmaradékot egy ízletes levesben.

 

Zöldségmaradék-leves

 

Így készült az én mai zöldséglevesem. Az elmúlt pár napban beteg voltam, azelőtt pedig túlbuzgó bevásárlást tartottam a zöldséges részlegen.

Mit jelent ez? Egy régi, romlófélben levő zöldségekkel teli hűtőt. Kiolvasztottam még a mélyhűtőből egy halat is, amit azonnal el kellett fogyasztani. Így, miközben takarítottam a hűtőben, feltettem lassú tűzre főni egy fazék vizet, egy kocka margarinnal, sóval és némi felaprózott zöldfűszerrel a kertemből. Ebbe a fazékba került a friss hal, pár kockára vágott krumpli (amelyekből teljesen eltávolítottam a rothadásra utaló foltokat), egy-egy fél fehérrépa- és édes répamaradék felkockázva.

Takarítás közben találtam pár friss, félbe vágott paradicsomot, aprózott hagymát, egy fonnyadt póréhagymát és egy fej sárguló brokkolit. Ehhez a bőséges beszerzéshez hozzáadtam pár magmaradt citromdarab kicsavart levét. Lassú tűzön addig főztem, míg a hal megpuhult és megfőtt, a zöldség pedig puha lett. Száraz fehérborral és friss kenyérrel tálaltam.

A maradékból készült vegyes leveshez természetesen bármilyen főtt zöldségmaradékot is hozzá lehet adni. A főtt zöldséget azután adjuk hozzá, hogy a friss zöldségek megfőttek.

értékelés