No SSO cookie

Hogyan, mit és mivel csíráztassunk? - tippek és tanácsok

Utolsó változtatás: 2015-02-09 | Első közzététel: 2015-02-09
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan, mit és mivel csíráztassunk? - tippek és tanácsok
A csírák enzimbombák. A növény felneveléséhez szükséges hatalmas mennyiségű enzimet tartalmaznak. Gondoljuk csak el, hogy egy icipici csírában már benne található a kifejlett növény teljes tervrajza és energiája. lássuk, mit és hogyan érdemes csíráztatnunk!

A brokkolinak, a vöröskáposztának, a reteknek és a hagymának a csírái mind közül talán a legdúsabbak vitamin és enzimek tekintetében, ezért érdemes rendszeresen fogyasztanunk ezeket.

A brokkolicsíra például vértisztító, csont és látáserősítő hatású. Antioxidánsai révén csökkenti a daganatos betegségek kialakulását. Étvágyjavítóként is javasolják. Kiemelkedően magas káliumtartalmának köszönhetően vízhajtó és vérnyomáscsökkentő hatású. A csíranövény 5 - 6 nap csíráztatás után fogyasztható.


Miért egészséges a csíra?


Ha egy mód van rá, akkor kerüljük a csírák hőkezelését, tehát ne főzzük, ne süssük, mert ezáltal károsodik a csíra és elveszíti előnyös tulajdonságainak javarészét. Illetőleg az erősebb savak sincsenek jótékony hatással a csíra életerejére. A legegészségesebb, ha nyersen fogyasztjuk a csírákat. Már fél marék csíra elfogyasztása nagyban hozzájárul a napi energiaszükségletünk fedezéséhez. Sokféleképpen fogyaszthatunk csírákat: szendvicseken feltétként, salátákba tehetünk, vagy köretként fogyaszthatjuk sajtok, húsok mellé. Fokozottan ajánlott a rendszeres csírafogyasztás: idősebb korban, valamint legyengült, beteg szervezet erősítésére, sportolóknak, kismamák számára, ha komolyabb fizikai vagy mentális megterhelésnek vagyunk kitéve. Hetente 2-3 alkalommal mindenkinek javallott a csírafogyasztás az egészség karbantartása miatt.

 

 

brokkoli csíra

 

 


Hogyan csíráztassunk?


A kis csíráztató tálkák tökéletesek. Könnyen, tisztán és kis helyen csíráztathatjuk segítségükkel a kiválasztott magvakat.

 

 

csíráztató és csíratál

 

 

A dolgunk mindössze annyi, hogy megmossuk a magvakat, és beletesszük a zárt aljú tálkába. Engedünk rájuk minimum annyi vizet, hogy az ellepje őket. Addig maradnak a vízben, míg megduzzadnak. (kb.12h) A megduzzadt szemeket az egyik lyukacsos tálba rakjuk és folyóvíz alatt leöblítjük. Ezután helyezzük a vízzel teli zártaljú edénybe. Ha másfajta magot is csíráztatni kívánunk, akkor azt ugyanilyen módszerrel helyezzük a fölé lévő tálkába, majd rakjunk rá egy edényt. Sötét helyen a csírák világosak lesznek és B2-vitaminban gazdagok. Világosban a csírák zöldek lesznek és C-vitaminban gazdagok. Ha a kapható, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó magokat cserépben szeretnénk nevelni, akkor kiváló lehetőség, hogy természetes törköly - humusztrágyát válasszunk ültetőközegnek. (Biológiai szerves trágya és talajjavító is egyben, pl. Ökomusz)


Mi is pontosan az Ökomusz?


A szőlő a legelterjedtebb gyümölcs a világon. A szőlőmag magában tartja az érési időszakban elraktározott energiát. Ez a nagymennyiségű energia még a bor kinyerése után is jelen van a magban. A törkölyön kívül nincs még egy olyan bioanyag, mely ilyen nagy energiatartalommal rendelkezik. A mag értékes beltartalmának fizikai feltárása után a mikroorganizmusok hatására a tápanyagok a növények számára felhasználható állapotba kerülnek.

Az ÖKOMUSZ kizárólag törköly felhasználásával készül. Ennek köszönhetően alkalmas a talaj szervesanyag hiányának pótlására, biológiai aktivitásának fenntartására. Az ÖKOMUSZ 100%-ban helyettesítheti a műtrágyákat. Rendkívül magas szervesanyag tartalommal rendelkezik, mely az anyagnak a hosszú távon is stabil szerkezeten kívül víz- és tápanyagmegőrző képességet is kölcsönöz.

Tipp: Általánosan 1 kg ÖKOMUSZ 8-10 m2 talaj javítására alkalmas sekélyen bedolgozva. Használata estén más talajjavítóra nincs szükség!

 

Csíráztatás gyorsított felvételen

Szólj Te is hozzá!