No SSO cookie

A cukorbetegek étrendje

Utolsó változtatás: 2010-11-12 | Első közzététel: 2010-11-11
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
A cukorbetegek étrendje
A diabétesz olyan rendellenesség, amelyet a magas vércukorszint okoz. Lássuk, milyen típusai léteznek a cukorbetegségnek, és milyen ételeket fogyasszunk, ha már ebben szenvedünk!

A cukorbetegségnek (diabetes mellitus) három típusa van: 1. típusú (gyermek-, vagy fiatalkorban lép fel), 2. típusú (felnőtt korban kialakuló), és a terhességi diabétesz. Ez az egészségügyi rendellenesség akkor fordul elő, amikor a szervezet nem termel elegendő inzulint, amely a glükóz szintjét és a sejtekbe való belépését szabályozó hormon. Az inzulint a hasnyálmirigy Langerhans szigeteiben, a béta-sejtek termelik és bocsátják a keringési rendszerbe. Mielőtt áttérnénk a diabetikus étrendre, nézzük meg a  betegség típusait részletesebben:

 

A cukorbetegség különböző típusai

  • Az 1. típusú, vagy fiatalkori cukorbetegség egyfajta autoimmun betegség, ezesetben a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei elpusztultak. Ez a típus általában gyerekeknél, kamaszoknál, vagy fiatal felnőtteknél tapasztalható.
  • A betegség 2. típusáról akkor beszélünk, ha a szervezet nem képes felhasználni az inzulint, vagy rezisztenciát (ellenállást) mutat a hormonnal szemben. Ezért ez a fajta cukorbetegség inzulin-rezisztencia néven is ismert.
  • A harmadik típusú diabétesz a terhesség idején jelentkezhet. Ez általában ideiglenes, és elmúlik a gyerek születése után. Fontos azonban, hogy figyelemmel kísérjük ezt a betegségtípust, nehogy növelje a kockázatot a szülés során.

 

Javallott étrend a diabéteszben szenvedők számára


Beszéljünk most a cukorbetegek által fogyasztható ételekről, melyek segítségével összeállíthatjuk a diétát, amely nem emeli a vércukorszintet.


A cukorbeteg által fogyasztható ételek


Amikor valaki a  cukorbetegség valamely típusában szenved, az általa fogyasztható élelmiszerek listája korlátozott, vannak olyan ételek, amiket nem fogyaszthat. Mivel egyes élelmiszerek glükóz-túltermelést okoznak, ezeket teljesen el kell kerülni. Azok a legjobb ételek, melyek szabályozzák a vércukorszintet. Az 1. és 2. típusú cukorbeteg diétájának többé-kevésbé azonos szerepe van: ellenőrzés alatt tartani a glükózt a véráramban. A terhességi diabétesz esetében az ételnek nemcsak a vércukorszintet kell szabályoznia, hanem megfelelő táplálékkal is el kell látnia mind az anyát, mind a gyermeket. Alább olyan élelmiszerek listáját soroljuk fel, amelyek a betegség bármely típusa esetén alkalmazható.

Szénhidrátok, amelyeket cukorbetegek fogyaszthatnak

  • Olyan gyümölcsök, mint az alma, őszibarack, bogyós gyümölcsök, körte, stb.
  • Zöldségek, mint a brokkoli, karfiol, fejes saláta, hagyma, gomba, zeller, szegfűszeg, stb. A leveles zöldségek (spenót, görögszéna) is ide tartoznak.
  • Zab, kása, árpa, és korpa
  • A rostban gazdag élelmiszerek, különösen a terhességi cukorbetegség esetében, mivel segíti az emésztést és a székletürítést.

 

alma-korte-vercukorszint-csokkentese
Csökkentsük vércukorszintünket almával és körtével!


Fehérjék (proteinek)

  • Szójabab, lencse, köles
  • Színhús: borjú-, bárány-, marha- és sertéshús
  • Diófélék: paradió, fenyőmag, mogyoró

 

Zsírok a cukorbeteg diétájában

  • Növényi olajok: napraforgó-, szezám-, szója- és olivaolaj
  • Telítetlen margarin
  • Olajos halak: makréla, hering, lazac és tonhal

 

A cukorbetegek által kerülendő ételek listája


Számos olyan élelmiszer van, amelyet el kell kerülni, mivel erősítik a tüneteket, sőt súlyosbítják a betegséget. Íme, a tiltott ételek listája, ezeket szigorúan tartsuk távol polcainkról:

  • Fehér kenyér
  • Sima lisztből készült kenyér
  • Rizs
  • Tésztafélék
  • Pizza
  • Burgonya
  • Jamgyökér
  • Édesburgonya, borsó, sárgarépa, kukorica, bab
  • Sült csirke, szalonna, rántott hús
  • Banán, szilva, gyömbéralma, szőlő, narancs, grapefruit, aszalt szilva, papaja
  • Mustáros-, margarinos-, majonézes salátaöntetek
  • Tejtermékek, mint pl. sajt, vaj
  • Cukros élelmiszerek: lekvár, zselé, fánk, süti, konzerv-szörpök, fagylalt, sütemények
  • Tojás sárgája
  • Aszalt gyümölcsök és diófélék

 

További hasznos tanácsok a vércukorszint csökkentésére


Ennyit a cukorbetegek étkezéséről. Ezenkívül ügyeljünk a rendszeres testmozgásra, gyógyszereinket szedjük be időben, így a vércukorszint alacsony marad, és kordában tudjuk tartani a betegség tüneteit. Jó egészséget kívánunk!


Szólj Te is hozzá!