10 tény az egészség és a táplálkozás kapcsolatáról!

10 tény az egészség és a táplálkozás kapcsolatáról!
Mindannyian tudjuk, hogy az egészségünkre vigyáznunk kell, mivel nagyon könnyű tönkre tenni. A következőkben arra szeretnénk rámutatni, hogy a megfelelő táplálkozás milyen hatásokkal lehet az egészségünkre!

10 tudnivaló az egészség és a táplálkozás témaköréből

 

1. Halolaj


Csökkenti az agyvérzés kockázatát, a felmérések szerint a középkorú nők fokozottan veszélyeztetettek. A halolaj megakadályozza a vérrögképződést, hígítja a vért, csökkenti a vér koleszterinszintjét és szabályozza a vércukorszintet.

 

2. Zöld tea


Táplálkozáskiegészítő, rendszeres fogyasztásával megelőzhető a megfázás és az influenza. A zöld tea rendszeres fogyasztásával állítólag 36%-kal csökkenteni lehet a megfázás és az influenza lefolyásának időtartamát.

 

3. Zöld tea (igen, mégegyszer)


Megelőzi az idősebb nők körében gyakori csontritkulást- egy friss ausztrál tanulmány kimutatta, hogy azoknál az idősebb nőknél, akik rendszeresen fogyasztották a zöld teát a csípő csontsűrűsége jobban megőrződött, mint az ezt az italt nem fogyasztó társaik esetében.

 

zold-tea-fogyasztasa

A zöld teának sok gyógyhatása van

 

4. Csontépítő gyakorlatok


A csontritkulás megelőzésére vagy továbbromlásának megakadályozására a legmegfelelőbbek az olyan súlyterheléses gyakorlatok (a gyors irányváltoztatást igénylők), mint a szabadidős sportok, a gyaloglás, a tánc, a torna kis súlyzókkal. A plyometrikus gyakorlatok (előfeszített izomállapotból végrehajtott dinamikus mozgások, mint a két lábra ugrálás) szintén jótékony hatásúak a csontsűrűség megőrzésének szempontjából.

 

5. Joghurt
joghurt-egeszseges
Joghurttal az elhízás ellen


Megakadályozza az elhízást. Bár még mindig vita tárgya, a kutatók úgy gondolják, hogy a kálciumban gazdag élelmiszerek szabályozzák az étvágyat, és úgy vélik, hogy a joghurt akadályozza a tápanyagok/kalóriák felszívódását a véráramba.

 

6. Probiotikumok


Növelik a jó koleszterin (HDL) vérszintjét. Német kutatók úgy találták, hogy azoknak a nőknek, akik Lactobacillus acidophilus probiotikumot tartalmazó yoghurtot fogyasztottak 10 %-kal nőtt a HDL koleszterinszintjük a vérben. Ezt pedig mint tudjuk, védi a vérereket a betegségektől.

 

7. Teljes kiőrlésű gabona


Brit kutatók nem találtak összefüggést a teljes kiőrlésű gabona és az elhízás között. Mégis azok az emberek, akik nem fogyasztanak teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert, nagyobb valószínűséggel válnak elhízottá, mint azok, akik naponta 16 g-nál többet fogyasztanak ebből. Ennek az az oka, hogy a rostokban gazdag teljes kiőrlésű gabona a teltség érzetét kelti, és így csökkenthető a napi kalóriabevitel. (Egy korábbi cikkünkben pl. már összehasonlítottuk a barna kegyeret a fehérrel!)

 

8. Kalória


Inkább a szénhidrát, mint a kalória. Egy tanulmányban a táplálkozási szakemberek kimutatták, hogy a túlsúlyos emberek tulajdonképpen kevesebb szénhidrátban gazdag - és több kalóriadús élelmiszert fogyasztanak, mint a normál testsúlyúak. Az összetett (komplex) szénhidrátok fogyasztása szabályozza az étvágyat és segít a fogyásban.

 

9. A glikémiás index és a glikémiás terhelés


Brit kutatók szerint az étel glikémiás indexe és glikémiás terhelése, valamint a cukorbetegség előfordulása között nincs összefüggés. Valójában arra a következtetésre jutottak, hogy azok körében, akik több szénhidrátot fogyasztanak (magasabb glikémiás terhelés, feltételezhetően komplex szénhidrát fogyasztásról van szó) kisebb a cukorbetegség megjelenésének a valószínűsége.

 

coca-cola-kukorica-szirup
Vigyázzunk mit iszunk vagy eszünk

 

10. Fruktóz (gyümölcscukor):


A magas fruktóz-tartalmú édesítőszerek szívbetegségek kialakulásához vezethetnek. A kólában található magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirup (HFC - fluorozott szénhidrogén) növeli a vér rossz (LDL) koleszterin vérszintjét, amely szívbetegségekhez és elhízáshoz vezethet. Többnyire, ugyancsak kukorica sziruppal édesítik a reggeliként fogyasztott gabonapelyhet is.

Természetes megoldások a cukorbetegség leküzdésére
értékelés