No SSO cookie

Miért egészségesebb a Himalája kristálysó az asztali sónál?

Utolsó változtatás: 2010-10-01 | Első közzététel: 2010-09-23
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Miért egészségesebb a Himalája kristálysó az asztali sónál?
Biztosan mindenki hallott már arról, hogy milyen fontos lenne a feldolgozott asztali sót „teljes spektrumú” sóval helyettesíteni. Az asztali vagy „fehér sónak” annyi köze van az igazi sóhoz, mint az étkezési cukornak a szárított cukornád levéhez.

Milyen sót érdemes használni?

 

Akárcsak a fehér asztali sóból, a cukorból is hiányoznak a teljes spektrumú ásványok és más tápanyagok, amelyek megvédik és erősítik az egészségünket.

Ecuadorban, például jugo de caña-t szoktak fogyasztani (friss, nyers cukornád lé), de soha meg nem fordulna a fejemben, hogy finomított fehér cukrot egyek. Sőt még finomított fehér asztali sót sem használok. Ehelyett rózsaszín Himalája kristálysóval főzök, mivel 84 ásványi anyagból áll, valamint az Anyaföldtől származó nyomelemeket is tartalmaz. Ez egy finomítatlan, feldolgozatlan, „nyers” só, amit a 250 millió évvel ezelőtt kialakult bőséges sóbarlangokból kézzel bányásznak ki, úgy mint az óceáni sót, amelyet a föld bizonyos földtani részein találhatunk.

A nyugati világ úgy tekint a sóra, mint nátrium klorid-ra, mint egy finomított, feldolgozott fehér anyagra, amelyből hiányoznak a tápanyagok. A só oly mértékben tápanyagmentes, hogy a 20. századbeli orvosok megállapították, hogy akik nagyobb mennyiségű fehér asztali sót fogyasztottak, azoknál olyan krónikus degeneratív betegségek kezdtek kialakulni, mint a golyva. Ennek oka a só jód hiánya volt.

A jódhiány az értelmi fogyatékosság első számú oka, amit könnyen meg lehet eőzni. Más szavakkal, ha jód nélküli sót fogyasztunk az az utódainknál súlyos fogyatékosságokat okozhat. 

Ami szintén nagyon érdekes a feldolgozott asztali só esetében, hogy hiányzik belőle több mint 80 ásványi anyag. Ezért legalább egyet rakjunk vissza bele- a jódot, mivel a jód az az ásványi anyag, amelyik a legnyilvánvalóbb betegséget okozza (a golyvát nagyon könnyen észre lehet venni).
A jód az óceánokban természetesen előforduló ásvány. A tenger gyümölcseiben és a tengeri sóban bőséges mennyiségben van jelen, de a finomított asztali sóból teljesen hiányzik.

Kristályos só



Ezért elkezdtek jódot adni az asztali sóhoz, és megalkották a „jódozott sót”.


De miért is fogyasztanánk olyan sót, amit EGY ásványi anyaggal dúsítottak, amikor olyan sót is ehetnénk, amelyik 84 ásványi anyagok tartalmaz?

A rózsaszín Himalája kristálysó 84 ásványi anyagot és nyomelemeket tartalmaz, beleértve a jódot is.

 

Vigyázat a „tengeri só” átveréssel


Biztosan észrevettük, hogy sok feldolgozott só gyártó cég azt állítja, hogy „tengeri sót” gyárt. Az az igazság, hogy gyakorlatilag minden só tengeri só, mivel mindegyik a tengerből származik a föld történetének különböző időpontjaiból.

A „tengeri só” elnevezésnek valójában semmilyen jelentése sincs. A fehér feldolgozott sót is nevezhetjük „tengeri sónak” még akkor is, ha hiányoznak belőle a tengeri ásványok.

Ha jól megfigyeljük a só színét, könnyen megállapíthatjuk, hogy tényleg teljes spektrumú vagy sem. Ha tiszta fehér, akkor biztosan nem az. A fehér só olyan mint a fehér cukor, hiányoznak belőle a szervezetünknek szükséges ásványok és tápanyagok.

Tengeri-só


A teljes spektrumú sónak soha sincs tiszta fehér színe. A keltasónak (ami egy nagyon jó só), például barnás homokos színe van. A mi rózsaszín Himalája sónk fakó rózsaszín színű. Az egészében természetes teljes spektrumú sóknak homokos vagy barnás színük van.

 

Íme néhány információ a teljes spektrumú sóról:


Ez a termék évekig eláll. Szobahőmérsékleten tartható, amíg száraz és nincs felbontva. A hosszabb tároláshoz tegyük sötét, hűvös helyre.

Nagyon fontos, hogy legyen otthon sónk. A szervezetünk nem tud só nélkül élni, és egy krízishelyzetben nagyon nehéz lehet igazi sóra találni. A teljes spektrumú só tárolása nem csak most segít az egészségünkön, de a jövőbeli ételhiány ellen is tápanyagot biztosít.

Ha sokat edzünk, sokat mozgunk, vagy ha nagyon forró éghajlaton élünk, a szervezetünknek egyre több só kell. De a feldolgozott só nem látja el a testünket azokkal az ásványokkal, amelyekre szüksége van, hogy újratöltődjön. Csak a teljes spektrumú só elégíti ki a szervezetünk igazi só szükségleteit.

A gyorsételek utáni vágy gyakran csak a teljes spektrumú só utáni sóvárgás. Amikor a szervezetünkből hiányoznak az ásványok, akkor kényszeresen még többet fogyasztanánk. Ezt sokszor az agyunk úgy értelmezi  félre, mintha sós ropogtatnivalókra vágyakoznánk. De a teljes spektrumú só fogyasztása (csak mértékkel), sokszor csökkenti a gyorsételek utáni sóvárgást.

 

Honnan származik a Himalája kristálysó?


Ez a rózsaszínű Himalája kristálysó a Karakoram hegylánc himalájai területéről származik, 740 kilométerre a pakisztáni Hunza völgytől.

Himalája-só-kő-alapú


Ez a só mindig kő alapú. A csiszolás folyamata alatt semmilyen fém nem érintkezik vele. Az összes sót kézzel bányásszák ki a sóbarlangokból (ősi sórétegekből). Semmilyen más sót nem kevernek össze vele. Ez 100%-ig a Karakoram hegylánc só barlangjaiból származik.

Ezek a sórétegek körülbelül 250 millió évesek, ami azt jelenti, hogy már azelőtt ott voltak, mielőtt még a földön megjelentek volna a nehéz fémek és a rovarírtó szerek. Mivel nem létezik olyan anyag, mint az „organikus só”, valószínűleg ez a legősibb só, amit a bolygón találni lehet. Amikor ezt a sót esszük, olyan mintha visszamennénk az időben, és az iparosodás előtti Föld ásványait fogyasztanánk.


Én ezt a sót szoktam használni. Általában nyers receptekhez is ezt használom, hogy megnöveljem az ásványi anyagok bevitelét. Ez azért szükséges mert én nagyon kevés magas sótartalmú csomagolt ételt fogyasztok. Sőt, rendszeresen edzek is, tehát izzadáskor sok ásványt veszít a szervezetem. Ennek köszönhető, hogy az étrendemben mindig ott szerepel a megfelelő sóbevitel. Számomra ez egy szuperétel, és odafigyelek, hogy megfelelő mennyiségű teljes spektrumú sót tartalmazzon az étkezésem.


Megjegyzés: Ha magas a vérnyomásunk vagy nagyon sok sós feldolgozott ételt fogyasztunk, nyilvánvaló hogy ne növeljük a sóbevitelt. Ehelyett, a feldolgozott sót helyettesítsük teljes spektrumú sóval. Ne együnk több sós ropogtatnivalót és konzervlevest, és kezdjünk el friss gyümölcsleveket és otthon készült teljes spektrumos sóval főzött ételeket fogyasztani.


Szólj Te is hozzá!