Segíthet a jód a mellrák megelőzésében? - 2. rész

Segíthet a jód a mellrák megelőzésében? - 2. rész
Az alga és a hínár rengeteg jódot tartalmaz. A tengeri zöldségek mindegyike tartalmaz ásványi anyagokat, ezért nagyon egészségesek, és fontos szerepük van a mellrák megelőzésében és kezelésében. 

 

Bizonyított a jód gyógyhatása a mellrák megelőzésében és kezelésében

 

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az amerikaiak jóval egészségesebbek lennének, és sokkal alacsonyabb lenne a mellrákos és fibrocisztás megbetegedések száma, ha elegendő jódot fogyasztanának. Miller azt is hangsúlyozza, hogy a japánok alga fogyasztása jóval nagyobb, mint az Államokban élőké, tehát nem is csoda a két nép közötti bosszantóan nagy egészségszinti különbség. Miller felhívja a figyelmet arra, hogy az Amerikában jelentkező nagy mennyiségű rákos megbetegedések fő oka az alacsony mennyiségű jódfogyasztás.

A felmérések szerint a jód rendszerezi a szervezet kalciumszintjét, és egyben egy olyan kulcsfontosságú ásvány, amely segít a pajzsmirigy által kiválasztott pajzsmirigy hormon karbantartásában, illetve kiegyensúlyozza a sejten belüli metabolizmusokat, és segíthet a mellrák megelőzésében is.

Amerika legtöbb részében igen kevés a jódtartalmú termőföld. A jódzavar kimondottan ott jelentkezik, ahol ennek pótlására nem használnak jódozott sót. A gyerekek esetében a jódhiány szellemi károsodáshoz vezethet, ezek mellett a jódhiány szerepet játszik a mellrák kialakulásában, a hízásban, valamint a csecsemőkori pajzsmirigytúltengésben.

 

A mellrák megelőzése tengeri algával?

 

Igen! A japán nők rendszeresen fogyasztanak tengeri algát. Magas jódtartalma miatt az alga jelentősen lecsökkenti a mellrák kialakulásának esélyét. Az egyik kutatás kimutatta, hogy a pajzsmirigy-rendellenességek a rákos nőknél nagyobb mértékben fordultak elő, mint az egészségeseknél. De általában a kutatások nem erősítik meg azt a feltevést, hogy ez a rendellenesség igenis kapcsolatban áll a mellrák kialakulásával. Lehetséges, hogy az ösztrogén mennyiség fölé emelkedett pajzsmirigyhormon befolyásolhatja a mellrák kialakulását.

 

a7_400_02

 

A mellrák kialakulását kapcsolatba lehet hozni a jódhiánnyal, illetve a pajzsmirigytúltengéssel. A kutatások szerint a pajzsmirigy kiegészítők (pl. 0.1 mg Synthruid napjában) segítenek az emlőfájdalmak csökkentésében, valamint lecsökkenthetik az emlőgócok kialakulásának lehetőségét.

Az idők során többször is próbálkoztak étrend faktorokkal kapcsolatba hozni a mellrák kialakulását. Ennek kiindulópontjaként a keleti nők jódban és szelénben gazdag étrendjét ütköztették az amerikai nők étrendjével, tudniillik a keleti hölgyek esetében jóval kisebb a mellrákos megbetegedések száma. A kutatás eredményei sok szempontból is alátámaszthatóak. A szelént az E-vitaminhoz kapcsolják, amelynek bizonyítottan rákellenes hatása van, a jódot pedig a pajzsmirigy működésével hozták kapcsolatba, amely fontos szerepet játszik az ösztrogén termelésében, és a hormon mennyiségének kiegyensúlyozásában.

értékelés