Petrezselyem: gyökér vagy levél?
A petrezselyem a magyar konyha egyik legrégebben használt zöldsége. Magas illóolaj- és vitamintartalma - levélzöldségként - már kora tavasszal elérhető. 

A sárgarépa mellett a húsleveles elmaradhatatlan hozzávalója a petrezselyem.

A növény a Földközi-tenger partjairól érkezett hozzánk, ahol a mai napig megtalálható vadon élő rokona. A petrezselyem levele és gyökere egyaránt fogyasztható, de ma már olyan fajtákat termesztenek, amelyek vagy sok levelet vagy szép, nagy gyökereket fejlesztenek.

Petrezselyemgyökér

A petrezselyem - a sárgarépához hasonlóan - megvastagodott, tápanyagokat raktározó gyökeret fejleszt. A gyökérpetrezselyem-fajták hosszúkás, karcsú karógyökérrel rendelkeznek, amely megfelelően laza és tápanyagban gazdag talajban nevelve nem ágazik el. A gyökeret érdemes meghámozni fogyasztás előtt. Ritkán esszük főzés nélkül, ugyanis magas illóolajtartalma miatt rendkívül aromás íze van. A petrezselyemgyökér tartalmaz karotint is, ennél azonban jóval fontosabb számunkra a magas E-vitamin tartalma. Levelét a metélőpetrezselyemhez hasonlóan használhatjuk fűszerként vagy levélzöldségként. A petrezselyem gyökere rostosabb és illatosabb, mint a sárgarépáé.

 

petrezselyemgyökér

 

Metélőpetrezselyem

A leveléért termesztett petrezselyemfajták nagy lombot fejlesztenek, gyökerük azonban elágazó és vékony, nem érdemes kiszedni a földből. A metélőpetrezselyem levelei laposak és sötétzöldek; sokáig csak ez volt kapható a zöldségesnél. Néhány éve azonban a mediterrán országokban kedvelt fodros petrezselyem is divatossá vált. Ennek illóolajtartalma sokkal alacsonyabb, hosszú főzési idő esetén elveszíti jellegzetes aromáját, ezért inkább az utolsó percben dobjuk az ételbe. Metélőpetrezselymet nevelhetünk a konyhaablakban, de csokorba szedve a piacon is megvásárolhatjuk a friss, üde leveleket. A virágágyások szélére ültetve dísznövénynek sem utolsó!

petrezselyem_level_zold

 

Egészséges petrezselyem

A petrezselyemgyökér és -levél illóolajtartalma gyulladáscsökkentő és étvágygerjesztő hatású. Levelével fűszerezhetjük a salátákat, a burgonyapürének mesés színt és ízt kölcsönöz, s talán nincs is olyan étel, amelyet ne lehetne feldobni egy csipet apróra vágott zöld fűszerlevéllel. A petrezselyem azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyek fogyasztása csak mértékkel javasolt a vesekő-problémával küzdők számára, mivel oxalátképző hatással bír. Petrezselyemzöldet rágcsálva sok vitaminhoz juthatunk és elűzhetjük vele a fokhagyma szagát is.

Néhány felhasználási tipp:

értékelés