No SSO cookie

Mit érdemes tudni a pH-értékről?

Utolsó változtatás: 2010-08-26 | Első közzététel: 2009-07-16
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Mit érdemes tudni a pH-értékről?
Azt már tudjuk a reklámból, hogy egy-két szappannak szuper a pH-ja. Azt is tudjuk, hogy nekünk is van. És hogy az egészségünk megőrzése miatt nagyon fontos, hogy megfelelő legyen. De mi is pontosan ez a pH-érték?

pH-érték... Gyakran halljuk ezt a kifejezést. De vajon tisztában vagyunk vele, hogy pontosan mit is jelent, és hogy miért fontos számunkra? A Ph érték normálistól való eltérése hosszú távon súlyos következményekkel járhat egészségünkre. A problémák az emésztési zavaroktól egészen a mozgásszervi megbetegedésekig terjedhetnek.

De mi is a Ph-érték?

Egy mérőszám, amely bármely folyadék, többek között a testnedveink sav és lúg háztartását jelzi. Ezt az értéket egy nullától tizennégyig terjedő számskálán mérik. A 7-es pH-júak a semleges oldatok. Ettől az értéktől lefelé egyre savasabb egy oldat, felfelé haladva viszont egyre lúgosabb.

Mit érdemes tudni a pH-értékről?

Nyálunk állandóan lúgos, ezért a pH-ja 7,5. A bőrünket pedig enyhén savas védőréteg fedi, ezért a pH-ja 5.5 körül mozog. Testünk valamennyi részén található testnedveinknek van egy optimális pH-értéke, amelyre szervezetünk állandóan felügyel. Vérünk pH-ja 7,3 körüli, tehát lúgos. Ha ez az érték akár kéttizednyit is csökkenne, abba belehalnánk. A lúgok szervezetünkben a megújulást, míg a savak a lerakódások képződését segítik. A lerakódások számtalan betegséghez vezethetnek.

A tudomány nyomára bukkant azoknak a kémiai elemeknek, amelyek a lúgosságot és a savasságot okozzák. A savképződésért felelős foszfor, a húsokban, az édességekben, a fehérlisztben és a tartósítószerekkel készült valamennyi ételben és italban megtalálható. És a mai ember táplálékai háromnegyedét sajnos ezek teszik ki. A savakat közömbösíteni képes lúgosító elemek, a kalciummal az élen, a barnalisztben, a zöldségfélékben, a gyümölcsökben fordulnak elő nagy mennyiségben. Hogy testünk elsavasodási folyamatait leállítsuk, 10 étkezésből 8szor kellene ilyen ételeket fogyasztanunk.

A savas szervezet fáradékonyabb és teljesítőképessége is gyengébb


Mit érdemes tudni a pH-értékről?
Ha a tápanyagokkal szervezetünk nem kap a savak semlegesítéséhez elegendő kalciumot, akkor elvonja azt máshonnan. Ez súlyos mozgásszervi problémákhoz, csontritkuláshoz, izomgörcsökhöz vezethet. Hiszen a csontok, az izületek, az izmok alapvető összetevői ezek az anyagok. Ezért érdemes odafigyelni, mi kerül a gyomrunkba.  De akár megmérhetjük szervezetünk savasságát otthon is.

Mit érdemes tudni a pH-értékről?

 

Vizeletünkbe egy héten át rendszeresen mártsunk lakmuszpapírt. Ha átlagosan 6,5 és 5,5 között mozog vizeletünk pH-értéke, akkor még nem vészes a helyzet, de ennél alacsonyabb, akkor jobb, ha elkerüljük a pH fő ellenségeit, a foszfor és tartósítószer hozzáadásával készült ételeket.

 

Forrás: freepress24.tv

Ön mért már pH-értéket? Mit  tesz / tett a megfelelő érték elérése érdekében? Írja meg nekünk észrevételeit, javaslatait a témában.

 


Szólj Te is hozzá!