No SSO cookie

Vitaminok: Melyikük természetes és melyikük mesterséges?

Utolsó változtatás: 2011-10-11 | Első közzététel: 2011-10-12
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Vitaminok: Melyikük természetes és melyikük mesterséges?
A hazánkban forgalomban levő vitaminok többsége mesterséges, laborokban állítják elő vegyszerekből, néha gyanús alapanyagokból.

Természetes vs. mesterséges vitaminok

 

A következő információkat személyes tapasztalataim alapján szereztem és gyűjtöttem egybe - utazásaim, valamint a T'ai Chi, a Qi Gong, a gyógyfüvek, a harcművészet és más egészséggel kapcsolatos előadásaim során.

A cikkbe még belefoglaltam a diákjaim visszajelzéseit megfigyeléseit is. A következőkben leírom az ezekből a forrásokból levont véleményemet és következtetéseimet.

A hazánkban forgalomban levő vitaminok többsége mesterséges, laborokban állítják elő vegyszerekből, néha gyanús alapanyagokból. Ez egyre gyakoribb eset, mivel a legtöbb gyógyszergyártó cég már bejutott a vitamin- és ásványi anyag piacra.

Egyetlen vitamin sem fordul elő önmagában a természetben.  A természetben, a C-vitaminban gazdag növény vagy anyag részben bioflavonoidokat is tartalmaz. A bioflavonoidokra azért van szükség, hogy a C-vitamin felszívódjon. Másrészről, sok mesterségesen előállított termék tartalmaz olyan anyagokat, amelyek a természetesekben nincsenek benne.

 

Vitaminok

 

Továbbá a természetes anyagok sokszor olyan különböző vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek ugyanazokért a receptor felületekért “versengenek”, de úgy épültek be a növényi szövetekbe, hogy felszabadulásuk időzített, így nem ugyanakkor vannak mozgásban, mint a többi vitamin vagy ásványi anyag.

Ha a növényt vagy az élelmet feldaraboljuk, és az eredeti, természetes, összetett forma helyett a részeit külön-külön használjuk fel, ugyanolyan problémák merülnek fel a receptor-felületeknél, mint a mesterséges termékek előállításakor.

Az egyik példa erre a kalcium és a magnézium. Ezek ugyanazokra a receptor-felületekre hatnak, ha egyszerre vesszük őket be szintetikus anyag vagy feldolgozás által szétbontott, illetve nyomelem keverék formájában, csak egyikük része jut el és épül be a sejtek szintjén. A következő feltevés csak példa: ha 1000 mg kalciumot és 500 mg magnéziumot veszünk be egyetlen vitaminadagban, csak 100 mg kalciumot és 50 mg magnéziumot kapunk. Ha külön-külön, 4 órás eltéréssel vesszük be őket, sokkal biztosabb, hogy a kívánt adagot kapjuk meg.

A természetben a vitaminok komplexek és vegyületek formájában fordulnak elő, amelyek megkönnyítik a szervezet számára, hogy jobban felhasználja őket, mint például a B-vitaminok esetében. A B-vitaminok sosem fordulnak elő külön természetes formában. A különálló B vitaminok kimosnak a szervezetből más B-vitaminokat. A természetben mind a huszonkét B- vitamin és az összes szükséges B-vitamin faktor együtt fordul elő.

 

Vitamin-forrás

 

Csak azért mert a vitaminokat egy természetes árucikkeket forgalmazó üzletből vásároljuk, még nem jelenti azt, hogy tényleg természetes. Olvassuk el a címkéjét! Itt van néhány példa a természetes és a mesterséges vitaminokra:

 

  • A-vitamin: természetes - halolaj vagy citromfű; szintetikus - acetát vagy palmitát
  • B komplex vitaminok: természetes - élesztő vagy rizskorpa; szintetikus = nincs megadott forrás
  • B1: tiamin hidroklorid, tiamin-klorid, tiamin-mononitrát, mind szintetikus
  • B2: természetes - élesztő vagy rizskorpa, szintetikus = riboflavin
  • B6: természetes - élesztő vagy rizskorpa; szintetikus = piridoxin-hidroklorid
  • Niacin: természetes - élesztő vagy rizskorpa; szintetikus = nincs megadott forrás
  • Niacinamid: természetes - élesztő vagy rizskorpa; szintetikus = nincs megadott forrás
  • B12: természetes - élesztő, máj vagy erjesztő; szintetikus - kobalamin vagy cianokobalamin
  • Biotin: természetes - élesztő vagy rizskorpa; szintetikus: d-biotin; természetes - élesztő, vagy szójabab; szintetikus - kolin-bitartrát 
  • Folsav: természetes - élesztő vagy rizskorpa; szintetikus - pteroilglutamikus sav
  • Inositol: természetes - élesztő, kukorica vagy szójabab; szintetikus = nincs megadott forrás
  • PABA: természetes - élesztő vagy rizskorpa; szintetikus = nincs megadott forrás
  • D vitamin: természetes - halolajak; szintetikus - sugárkezelt ergoszterol vagy kalciferol
  • E vitamin: természetes - nem hidrogénezett, nem génkezelt zöldségolajak, búzacsira, vegye tocoferolok, d-alpha tocoferol, tocoferol acetát; szintetikus = alfa tocoferol acetát, d1-alpha tocoferol acetát, d1-alfa tocoferil acetát, succinate 
  • K vitamin: természetes - lucerna; Szintetikus - menadion 
  • Bioflavonoidok/P vitamin: természetes - citrus-bioflavonoidok, rutin, heszperin, citrin; Szintetikus = nincs megadott forrás

Szólj Te is hozzá!