Üdvözöllek a Fórumban! ( Bejelentkezés | Regisztráció )
![]() ![]() |
May 19 2010, 06:07 PM
Létrehozva:
|
|
|
Newbie ![]() Csoport: Edenkert.hu Hozzászólások: 3 Csatlakozott: 19-May 10 Azonosító: 102,013 |
Sziasztok!
Új tag vagyok. Fás szárú babarózsa szaporításában szeretnék segítséget kérni. Aki tudja, írja meg legyen szíves! Köszi szépen! Pirkó |
|
|
|
May 20 2010, 07:15 AM
Létrehozva:
|
|
|
Member ![]() ![]() Csoport: Edenkert.hu Hozzászólások: 12 Csatlakozott: 10-November 09 Azonosító: 100,512 |
Szia!
Első és legfontosabb, hogy mindig jó minőségű, betegségtől mentes dugványokat, tiszta szerszámokat, és (ahol szükséges) friss, steril talajt használjunk. A fás szárú dugvány az egyetlen dugványfajta, amely nem igényel minden esetben speciális, előre gyártott dugványföldet.Enyhébb éghajlati viszonyok között egy déli fekvésü, téli szelektől védett, fagymentes szabadtéri virágágy megfelelő hely a dugványok számára. Gyommentes, jól karbantartott és jó vízelvezető talajra van szükségük. Még a legigénytelenebb fás szárú dugványok is "belefulladnak" a túl sok nedvességbe. Ültessük őket nehéz (agyagos) talajba, és a dugványok alá terítsünk 5 cm-es rétegben durva homokot. A szabad fölbe szánt dugványok gyakran ugyanúgy vermelési időszakot igényelnek, amíg a talaj és az időjárási viszonyok kedvezőre nem fordulnak. A legjobb közeg számukra a durva homok. Hidegágyban szárazabb, védettebb körülményeket teremthetünk, és a talajt alkalmassá tehetjük a dugványok befogadására. A termőtalaj fölé terítsünk 15 cm-es rétegben dugványföldet (tőzeg és durva homok egyenlő arányú keveréke), jól nyomkodjuk le, majd öntözzük meg, de felhasználás előtt hagyjuk a vizet elfolyni. Használhatunk jó vízelvezető, föld-alapú közeggel töltött nagy, mély cserepeket is. Az ültetőközeg tetjére terítsünk speciális dugványföldet. Ezeket használhatjuk a hidegágyban, vagy a ház meletti védett, árnyékos helyre állíthatjuk őket.Mivel a dugvány megfásodott, éles, tiszta metszőollót használjunk. Az előkészített dugvány átlagos mérete fajtól függően 20-25 cm. A hidegágyba vagy cserépbe szánt dugványokat 15 cm hosszúra vágjuk. Távolítsuk el a puha fás részeket, és egy rügy fölött éles szögben nyessük le a dugvány végét, mintha metszenénk. Így biztosíthatjuk, hogy a nedvesség ne üljön meg a vágás felszínén. a vessző alsó végét egyenesen vágjuk le egy rügy alatt. Mivel a dugvány alsó és felső végét különbözőképpen vágtuk le, biztos, hogy nem ültetjük majd be fordítva.
Vermelés: Az azonos fajú és méretű dugványokat kössük kis kötegekbe. Ügyeljünk rá, hogy a dugványok alsó vége egy szintben legyen. Ha gyökereztető hormont használunk, mártsuk bele a végét. A betegésgek terjedésének megakadályozása érdekében külön edénybe tegyük a kezelésre használt port, és használat után a maradékot öntsük ki. Címkézzük meg a kötegeket, és állítsuk őket nedves homokba, északi fekvésű hideg, de védett virágágyba. Fele magasságukig temessük a dugványokat a homokba, majd tegyünk köréjük még egy kis homokot. A dugványok számára ássunk a kertben V alakú ágyást. Ügyeljünk rá, hogy az ágyás egyik oldala függőleges legyen. Állítsuk a dugványokat erre az oldalra, egymástól kb. 15 cm-re (ha kemény a talaj, terítsünk az ágyás aljára egy réteg durva homokot). Takarjuk be az ágyást, és sarkunkkal tömörítsük a földet a dugványok körül. Ha hidegágyba ültetjük a dugványokat, valószínű, hogy kézzel is be tudjuk nyomkodni őket a talajba, és ujjunkkal tömöríthetjük körülöttük a földet. Egymástól 7,5 cm-es távolságra ültessük a sorokat, a dugványok között hagyjunk 5 cm helyet. Májusra eltávolíthatjuk a hidegágy takarását. Ha cserépbe ültetjük a dugványokat a cserepek széle köré dugványozzuk őket ugyanilyen mélységre és távolságra, majd alaposan tömörítsük körülöttük a talajt. Remélem, ebben megtalálod minden felmerülő kérdésedre a választ! Jó dugványozást! Anita |
|
|
|
May 20 2010, 08:19 PM
Létrehozva:
|
|
|
Member ![]() ![]() Csoport: Edenkert.hu Hozzászólások: 11 Csatlakozott: 5-September 09 Azonosító: 98,325 |
Én is, azt szeretném csinálni, de azt hiszem ez titok marad, én már egy rakás könyvet átnéztem, netet, angol oldalt is, de a szaporításról ennyit találtam: szaporítása körülményes ezért is olyan drága
|
|
|
|
May 21 2010, 07:36 AM
Létrehozva:
|
|
|
Member ![]() ![]() Csoport: Edenkert.hu Hozzászólások: 12 Csatlakozott: 10-November 09 Azonosító: 100,512 |
Én is utánanéztem a neten. Több helyen is ír a babarózsa szaporításáról, sőt még fórumokon is beszámolnak arról a kezdő kertészkedők, hogy kinek hogyan sikerült. Egyáltalán nem lehetetlen.
Dugványozással működik legjobban a dolog. A tő tövében lévő sarjakat leválasztva önálló növenyekké nevelhetjük. Szaporítható azonban dugványozással is. Elvirágzás után amúgy is vissza kell metszeni. Az így így levágott hajtásokból párat cserépbe helyezve megfelelő bánásmód mellett 4-6 hét alatt meggyökeresednek. |
|
|
|
May 23 2010, 06:52 PM
Létrehozva:
|
|
|
Newbie ![]() Csoport: Edenkert.hu Hozzászólások: 3 Csatlakozott: 19-May 10 Azonosító: 102,013 |
Sziasztok!
Még mindig a babarózsa. Köszi a dugványozási ötletet. Meg fogom próbálni. Állítólag gyökérbe való oltás a legbiztosabb, de arról nem szólt a fáma, hogy milyen gyökér az erre a célra megfelelő. Szerintetek az Édenkertész sem tudja a választ? Üdv. : Pirkó |
|
|
|
| Reklám |
Létrehozva:
#
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Szöveges verzió | SEO by MinervaSEO © Icelabz.net | A pontos idő: 11th February 2012 - 07:34 PM |