No SSO cookie

Tudjunk meg többet az áfonyáról!

Utolsó változtatás: 2010-10-01 | Első közzététel: 2010-09-01
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Tudjunk meg többet az áfonyáról!
Az áfonya a hangafélék családjába tartozó gyümölcstermő cserje. A fekete áfonya mellett még ismert a vörös áfonya és a tőzegáfonya is.

Az áfonya több antioxidánst és flavonoidot tartalmaz, mint bármely más gyümölcs vagy zöldség


  • Az áfonya színe a kéktől a sötétliláig terjed, és egy fehéres-szürke viaszos védőréteggel van bevonva.
  • A kék áfonya az Amerikai Egyesült Államok és Kanada hegyvidéki erdőiből származik.
  • A termesztés során nem szükséges növényvédő szereket használni, mert csak a madarak fogyasztják előszeretettel.
  • E gyümölcsök tálalása nagyon egyszerű, mert csak elővesszük a hűtőszekrényből, és leöblítjük a szemeket.

 

Az antioxidánsok, a flavonoidok és a szabad gyökök szerepe a rákmegelőzésben


Az áfonya - más friss vagy fagyasztott gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan – C-vitamint és E-vitamint tartalmaz, amelyekről tudjuk, hogy kiváló antioxidánsok. Az áfonyáról kimutatták, hogy minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél több antioxidánst tartalmaz!

Az antioxidánsok védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásai ellen, csökkentik a krónikus betegségek kockázatát, lassítják az öregedést, és fontos szerepük van a rákmegelőzésben.

 

x_400_01



  • A szabad gyökök olyan instabil molekulák, amelyek számos degeneratív betegségnek az okozói. Ide sorolhatjuk a szív- és érrendszeri betegségeket, a rákos megbetegedéseket, a szürke hályogot és a szemfenéki meszesedést (makula degenerációt). A szabad gyökök oxidatív stresszt okoznak, amely károsítja az emberi DNS-t.
  • Az áfonya egy olyan bogyós gyümölcs, amely jó vitamin-, ásványi anyag-, növényi rost-, fenol-, és flavonoid forrás.
  • A fenolok fontos védelmet biztosítanak a szívkoszorúér-megbetegedések, az agyvérzés (stroke) és a rák ellen.
  • A flavonoidok védőfaktorként hozzájárulnak az öregedési folyamatok lassításához, és az idős korral járó betegségek kialakulásának megakadályozásához. Ugyanakkor segítenek megelőzni a fogszuvasodást és a húgyúti fertőzéseket.
  • Egy csészényi áfonya 14 mg C-vitamint és 0,8 mg E-vitamint tartalmaz. Az áfonya nem tartalmaz nátriumot, zsírt vagy koleszterint, és alacsony a kalóriatartalma. Egy adag áfonyában több antioxidáns van, mint bármely más gyümölcsben vagy zöldségben.

 

Hogyan építhetjük be az áfonyát egészséges étrendünkbe?

 

A friss vagy fagyasztott áfonyát hozzáadhatjuk a reggelire előkészített gabonapehelyhez. Tízóraira vagy uzsonnára fogyaszthatunk sima joghurtot, amelybe áfonyát teszünk. Turmixgéppel az áfonyából és lefölözött tejből pépet készíthetünk. A mazsolát helyettesíthetjük áfonyával. Az áfonya egy olyan bogyós gyümölcs, amelynek rendkívül jó gyógyhatása van szervezetünkre.

 

x2_400_02

 

  • Készíthetünk muffint is áfonyával.
  • Az áfonyazselé nagyon jól jöhet a téli hónapok alatt.
  • Az áfonyás pite egy jó meglepetés lehet a családunk számára. Körülbelül négy csésze áfonyából finom áfonyapitét készíthetünk.

 

Hogyan tároljuk a magas tápértékű áfonyát?


  • Ne tároljuk zárt tasakokban vagy edényekben az áfonyát, mert vizet szívhat magába.
  • Szedés után fagyasszuk le az áfonyát, annak érdekében, hogy hosszabb ideig felhasználható legyen.
  • A frissen szedett vagy a kiolvasztott áfonyát két hét alatt el kell fogyasztanunk.
  • Csak közvetlenül a tálalás előtt mossuk meg az áfonyát, ellenkező esetben meglágyulnak a szemek.

Szólj Te is hozzá!