No SSO cookie

Az égerlevelű fanyarka termesztése - 2. rész

Utolsó változtatás: 2010-08-16 | Első közzététel: 2010-08-16
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Az égerlevelű fanyarka termesztése - 2. rész
Az első részben az égerlevelű fanyarka ültetéséről volt szó, most pedig azt nézzük meg, hogyan kell úgy gondozni, hogy a szüretelés örömét is megtapasztalhassuk. Ezen kívül szó esik arról is, hogy milyen finomságokat lehet készíteni belőlük.

Az égerlevelű fanyarka gondozása és termesztése


Egy kisebb lejtő fontos szerepet játszik a jó levegőáramlat és vízelvezetés biztosításában. Ez a fanyarka természetes élőhelyének köszönhető, hiszen a homokos és jó vízelvezetésű helyeken növekedik.

A növény hajtásfejlődése, valamint annak növekedése és gyümölcshozama érdekében elengedhetetlen a megfelelő öntözése. Mind a csepegtető, mind pedig a permetező öntözés megfelel. Míg a csepegtető öntözés általában gazdaságosabb és hatékonyabb, különösen a sorok közötti nagy távolságok esetén, a permetező öntözés védelmet nyújt a fagy és a termés lehűlése ellen.

Sortelepítés esetén, ha a sorok közötti távolság megfelelő, viszonylag könnyen megoldható a gyomirtás, főleg, ha a hosszú sorokban olyan távolságokat hagyunk, amelyek a növény fejlődése során lehetővé teszik a különböző méretű fajták telepítését. A növény legyen gyommentes.

 

Az égerlevelű fanyarka metszése



A fanyarka 2-4 éves korára hoz termést. A gyümölcs az idősebb bokor korábbi években kifejlődött hajtásain terem. Általában a fiatal, erős ágak hozzák a legjobb minőségű gyümölcsöt. Metszését kora tavasszal, a nagy hidegek veszélyét követően kell elvégezni, még mielőtt a növény növekedésnek indul. Ajánlatos minden gyenge, beteg, sérült és alacsony ág eltávolítása, valamint a középszár ritkítása, hogy az ágak ne fedjék egymást. Általában 6-8 évig nem szükséges nagy metszést végezni rajta.

 

A fanyarka szüretelése

A fanyarka gyümölcsei fürtökben fejlődnek. A gyümölcsök szinte egyenletesen érnek be, és az egész termést általában egyszerre le lehet szedni. Kézzel kell leszedni, és jó, ha a gyümölcsök nincsenek túlérve vagy szétrepedve, elszakadva vagy megsérülve.

 

Felhasználása


A fanyarka fontos táplálékforrás volt mind a bennszülöttek, mind pedig a korai telepesek számára. Ugyanakkor fontos táplálékforrást jelent a vadon élő állatok számára is a téli időszakban. Gyógynövényként és tűzifaként is használták.

 

 

Napjainkban sokféle rendeltetése van; használják pitékhez, lekvárokhoz, zselékhez, szörpökhöz, fagylalt öntetekhez, borokhoz, likőrökhöz, valamint a süteményekhez használt koncentrátumok elemeként. Friss vagy fagyasztott állapotban is felhasználható, továbbá meg lehet szárítani, és mazsolát vagy gyümölcssüteményt lehet készíteni belőle.

 

Így is lehet szüretelni:

 

 


Szólj Te is hozzá!