No SSO cookie

Készítsünk ezüstfa - likőrt!

Utolsó változtatás: 2010-01-16 | Első közzététel: 2010-01-04
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Készítsünk ezüstfa - likőrt!
Az ezüstfát (Elaeagenus agnustifolia) sűrű ágszerkezete miatt sokan szélfogó növényként, illetve kerítés gyanánt ültetik. A népi gyógyászatban az ezüstfát nyákoldó szerként használják. Termése egészsége, és tápanyagokban gazdag. És milyen finom likőr készíthető belőle!

Az ezüstfát orosz olíva néven is ismerhetjük. A termése nem olyan fanyar, mint az olívabogyó, lekvár, kompót, vagy likőr formájában is nagyon finom, különleges zamatú készítményt kapunk.

 

ezüstfa

 

Ezüstfa likőr

 

Mossunk meg 750 g termést, majd hagyjuk megszáradni egy konyharuhára kiterítve. A száraz bogyókat nyomkodjuk szét villával, majd töltsük az egészet egy 250 g kandiscukorral és 2 fahéjrúddal együtt egy nagy üvegbe, vagy jól záródó edénybe és öntsünk rá 0,7 liter gabonapálinkát. Ezt követően zárjuk le az üveget vagy edényt és hagyjuk 1 hónapig hűvös helyen érni. Néha nem árt megrázogatni. A hónap leteltével szűrjük át a likőrt és mielőtt fogyasztanánk, hagyjuk még 2-3 hétig érni. Garantált lesz a sikerünk vele!

 

Ezüstfa bogyói


A likőrt más gyümölcsökkel kombinálva is elkészíthetjük.

 

Ha lekvárt szeretnénk, készítsünk sűrítményt a gyümölcshúsból, vagyis pároljuk meg a gyümölcsöket kevés vízben, majd pedig nyomjuk át egy szűrőn. Ezután adjunk hozzá a sűrítménnyel azonos mennyiségű cukrot, és főzzük össze.

 

ezüstfenyő likőr