No SSO cookie

Milyen gondozást igényel a fekete ribizli? - 2. rész

Utolsó változtatás: 2010-08-13 | Első közzététel: 2010-08-13
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Milyen gondozást igényel a fekete ribizli? - 2. rész
A fekete ribizli (Ribus nigrum) népszerű gyümölcs, mind a zamata, mind pedig a rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt. Amerikában alig ismerik. Az európai fekete ribizli erősen zamatos és azok, akik szeretik, korlátlanul képesek fogyasztani. Nézzük meg, hogy hogyan termeszthetünk mi is zamatos fekete ribizlit! 

A fekete ribizli gondozása és termesztése


A szerves talajtakaró előnyös, hisz védelmet nyújt a felszínre törő gyökereknek, ugyanakkor hűvösen és nedvesen tartja a talajt. A bokor a teljes napfényt vagy a félárnyékot kedveli. Azokon a területeken, ahol melegebbek a nyarak, félárnyékba vagy meredek lejtőre kell ültetni őket.

A legjobb talaj a fekete ribizli számára az, amelyik szerves anyagokban gazdag és enyhén savas. Az évi nitrogén szükségletet szalmás mulccsal biztosíthatjuk, vagy bármilyen műtrágyával, amelyik képes 114 gramm nitrogénnel ellátni egy négyzetméternyi területet. A kálium egy másik fontos tápanyag a fekete ribizli számára. Hatvan grammnyi arányban van szükség rá ugyanennyi területen.

 

 

A ribizli levelei már kora tavasszal kihajtanak, ezért vagy ősszel kell ültetni (talajtakaróval, hogy megakadályozzuk a téli dagadását), vagy kora tavasszal.

Helyezzük a növényeket valamivel mélyebbre, mint ahogyan a faiskolában nőtt, hogy sok rügyet és hajtást hozzon. Van, aki arra esküszik, hogy ültetés után minden vesszőt vissza kell metszeni, három centiméternyi távolságra a talajtól, hogy erős hajtásai és gyökerei nőjenek. Mások inkább nem távolítják el az összes vesszőt telepítéskor, mert szerintük a levél lombozata gyorsabban fejlődik és sokkal életerősebb, ha az egy éves vesszőket meghagyják.

Ha a fekete ribizli bokrokat egyenként szeretnénk növeszteni, hagyjunk két méter távolságot közöttük. Ugyanakkor élő sövényként is lehet ültetni, ebben az esetben csak egy méternyi távolságot kell közöttük hagyni.


A fekete ribizli metszése


A fekete ribizli termesztése különbözik a piros és fehér ribizli termesztésétől, hiszen legtöbb gyümölcse az előző évek hajtásain terem. Ezért a bokornak szüksége van metszésre, hogy serkentsük az új vesszők hajtását minden évben. Ehhez vágjuk vissza minden újonnan ültetett bokornak a szárát körülbelül kétrügynyire a talajszint fölé. Ezen már az első évben megjelennek az új hajtások és a második évben már lesz rajta valamennyi gyümölcs is.

 

 

A bokrok vesszőcsomókat alkotnak, amelyek minden évben új hajtásokat hoznak a bokor tövénél. Miután a bokor megállapodott (azaz a második évben), vágjunk le néhány idősebb vesszőt, egészen a tövéhez közel található új, erős hajtásig, hogy helyet biztosítsunk az új hajtásoknak. Felfelé hagyjunk meg hat vagy nyolc főhajtást a bokornak. Ezt minden télen ismételjük meg. Egy tőből fejlődő hajtást sem szabad három évnél tovább meghagyni. A közepét mindig hagyjuk szétnyitva, hogy érje a napfény.


Szüretelése

A fekete ribizli bogyókat olyankor kell leszedni, amikor még száraz és kemény, és ha nem használjuk fel azonnal, szakítsuk le szárastól. Ha frissen akarjuk elfogyasztani, jó, ha a bogyók teljesen érettek.


A fekete ribizli felhasználása

A friss fogyasztáshoz a legjobb fajták közé tartozik a „Blackdown", a „Brodtorp", a „Goliath" és a „Silvergieters", ezeknek a bogyói lágyak és édesek. Még azok is, akik nem szeretik a ribizli friss zamatát, kedvelik a belőle készült szirupokat, lekvárokat, süteményeket és borokat. A franciaországi Bordeaux városának környékén, a fekete ribizliből egy úgynevezett cassis likőrt készítenek.

 

 

A fekete ribizlinek szüksége van egy enyhe téli fagyra. Ott teremnek a legbőségesebben, ahol a téli minimum hőmérséklet nem kevesebb 0 °C-nál. A fekete ribizlinek (és egyik ribizlifélének) semmi köze a kereskedelemben „aszalt ribizli" vagy „fekete ribizli"-ként forgalmazott mazsolához. Ezeket a mazsolákat azért nevezik ribizlinek, mert a „Black Corinth" nevű kékszőlő fajtából készülnek, amelyet megszárítottak, és az azonos nevű görög kikötőből szállítottak évszázadokon keresztül.


Jó tudni, hogy...

A múltban, sok államban tilos volt fekete ribizlit termeszteni. Néhány északi államban mai napig tiltják. Ha nem vagyunk tisztában a helyi szabályzattal, kérdezzük meg a kertészetet.


Szólj Te is hozzá!