Hogyan gondozzuk a földiepret? - 2. rész

Hogyan gondozzuk a földiepret? - 2. rész
Olyan eper palántákat vegyünk, amelyek még nincsenek cserépben, ezzel pénzt takarítunk meg, és könnyebben el lehet ültetni őket.

Az eper gondozása - kertészkedési tippek

 

Milyen eper palántákat érdemes beszerezni? Nézzük meg az interneten, vagy rendeljünk katalógusokat, hogy kiválasszuk a megfelelőt. Lehet, hogy kezdetnek kapunk ingyen egy baráttól vagy szomszédtól néhány palántát. Ha egyszer termő eperrel foglalkoznak, biztosan lesz elég fölösleges leányhajtásuk.

Az eper nagyon sok napsütést igényel, nem kevesebbet, mint napi 6 órát, továbbá a jó vízelvezetésű, homokos talajt kedveli. Minél több a napsütés, annál jobb minőségű lesz a gyümölcs. Nem kedveli  a szárazságot, de a túl sok vizet sem. Tavasszal ültessük el, amikor a talaj már elég száraz ahhoz, hogy dolgozni tudjunk rajta.

Már egy évvel azelőtt, hogy beültetnék eperrel, műveljük meg a területet, hogy ne lepje el a fű. Dolgozzunk bele 3-5 cm komposztot vagy jól elrothadt trágyát. Válasszunk egy helyet, amelyen nincs gyom, nincsenek lárvák vagy bármilyen betegség. Ne ültessük olyan helyre, ahol az előző három évben paradicsom, burgonya, padlizsán vagy étkezési paprika volt ültetve, mivel ezek a növények olyan baktériummal árasztották el a földet, amelyek különösen veszélyesek az eperre. A földieper parcellát ne rakjuk magas fák gyökeréhez közel, nehogy az elszívja tőle a vizet és a tápanyagokat.

 

eper-palantak

 

Késő délután vagy felhős napon ültessük, nehogy a napsütés túlságosan elnyomja a palántákat. Olyan széles gödröt csináljunk, hogy a gyökereket jól széjjel tudjuk teríteni. A gödör közepébe alakítsunk ki egy kis dombot, hogy a növény koronája egy szintben legyen a talajjal. Terítsük szét a gyökereit a dombocskán, majd pedig temessük be.

Az eper palántának hűvös talajra van szüksége, hogy a legjobb termést hozza. Mulcsozzuk a talajt, hogy hűvösen tartsuk, ne nőjön a gyom és a gyümölcs ne heverjen a földön. Ne használjunk fekete színű műanyagot, mint talajtakaró anyagot, mivel ez megnöveli a talaj hőmérsékletét. Ha előző héten nem esett az eső, akkor öntözzük meg bőségesen.

Amint a kert teremni kezd, tegyünk egy hálót a termés fölé, nehogy a madarak helyettünk lecsipegessék a nagy zamatos szemeket! Az eper palánták növekedésével figyeljük a betegség vagy rothadás jeleit, és a beteg növényeket azonnal távolítsuk el a kertből.

Csak akkor szedjük le az epret, ha már minden oldala élénkpiros. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy megérett, kóstoljunk meg egyet. Nem árt, ha még egy-két napra a tövön hagyjuk, ettől csak ízletesebbek lesznek. Ne húzzuk le őket a szárról, mert az eper könnyen törik, óvatosan kell bánni vele.

 

eper-termesztese-gondozasa

 

A szem felett törjük le a szárat, és tegyük (ne hajítsuk) egy tálba vagy kosárba. Az eperszemek szeretnek a levelek alá bújni, tehát nézzünk jól alájuk, nehogy egy is kimaradjon! Csak nem sokkal azelőtt szedjük le őket, mielőtt használni szeretnénk, és ne hagyjuk egy óránál tovább szobahőmérsékleten állni. Ha nem használjuk fel azonnal, akkor fedjük le fóliával, és tegyük a hűtőszekrény leghidegebb részébe.

Miután leszedtük a termést, újítsuk meg a kertet, hogy a következő idényre elő legyen készítve. A koronákat óvatosan nyírjuk le 5-7 cm-re. Szántsuk fel vagy kapáljuk meg a sorok közötti területet, takarjuk le talajtakaró anyaggal, és csökkentsük a sorok közötti helyet 15-30 cm-re, megritkítva a palántákat 15 cm-re egymástól, majd trágyázzuk meg a talajt.

A hűvösebb éghajlatokon, mielőtt még a hőmérséklet -6 °C alá süllyedne, terítsük be a koronákat néhány cm-es szalmával, hogy megvédjük a leveleket a fagytól. Tavasszal, amikor a levelek megsárgulnak, gereblyézzük be a talajtakaró anyagot a sorok közötti helyre, trágyázzuk meg, és gondozzuk a palántákat, csak úgy, mint az előző évben. Egy jól gondozott földieper kert öt évig is elélhet, de ha három-négy év után a növények és a bogyók is kisebbek és ízetlenebbek lesznek, keressünk új helyet, és kezdjünk új eperparcella kialakításához.

 

<< A cikk első része

értékelés