No SSO cookie

H

K

Sze

Cs

P

Szo

V

 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
SZAVAZÁS

Szerinted milyen télnek nézünk elébe?

Őszi finomságok az erdőből - csipkebogyó tea, lekvár és bonbon!

Utolsó változtatás: 2011-10-10 | Első közzététel: 2011-10-11
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Őszi finomságok az erdőből - csipkebogyó tea, lekvár és bonbon!
Csipke, csitkenye, hecsedli, hecsepecs, Rosa canina - bárhogy hívjuk, itt az idő, hogy a kirándulni, erdőt járni szeretők begyűjtsenek télire legalább egy pár zacskó teára elegendő mennyiséget. Ha kertünkben is hozzájutunk a csipkebogyóhoz és nagyobb mennyiség is akad belőle, akkor a legjobb, ha lekvárt, vagy bonbont is készítünk! Lássuk, hogyan!

Miért jó a csipkebogyó tea?

 

Csipkebogyó (Rosa canina) vagy  vadrózsa termése magas C-vitamin tartalma miatt évszázadok óta nagy népszerűségnek örvend. Erdők szélén, réteken és sövények mellett, cserjésekben, vasúti sinek mentén gyakran találkozhatunk velük. A tápanyagban gazdag, mély, nem túl száraz talajt és a napostól a félárnyékosig terjedő helyeket szereti.

A csipkebogyót, a csipkebogyó héját és magját használhatjuk fel.

 

csipkebogyo


A középkorban a csipkebogyót a máj és a tüdő megbetegedése esetén használták, valamint kiváló volt a hasmenés, és a menstruációs zavarok enyhítésére is. A magokból porszerű anyagot őröltek és a fogíny erősítésére fogyasztották.

A csipkebogyó íze nagyon kellemesen savanykás, és kiváló kiegészítője lehet a házi gyümölcsteának. A gyümölcssavak és a petkinek fokozzák a béltevékenységet, a népi gyógyászat a csipkebogyó magjának teáját is ismeri, amelyet vese és hólyagproblémákra, legfőképp vesekőre, valamint reumára és köszvényre ajánlanak. A teának való csipkebogyót szeptembertől novemberig lehet gyűjteni, de mindenképp az első fagyok előtt.

 

A csipkebogyó tea elkészítése:

csipkebogyo-tea


Tisztítsuk meg a szár- és csészelevél- maradványoktól, majd tegyük 30 percre a 80 fokos sütőbe, ezt követően a fűtőtesten szárítsuk ki a bogyókat. Ha ez megvan, tegyük a bogyókat egy mixerbe, és aprítsuk össze. Tegyük egy durvább kendőbe és abban rázogatva, morzsolgatva távolítsuk el belőlük a szőrök és a magok egy részét. A csipkebogyóvelőhöz a fagyok után gyűjtött, puha termések felelnek meg a legjobban. Csipkebogyóvelőt házilag előállítani elég macerás, mivel a magok eltávolítása a bogyóból nagyon időigényes feladat. Ha mégis kedvet érzünk hozzá, akkor a a kimagozott terméseket mossuk meg, majd főzzük puhára egy kevés vízben. Passzírozzuk át egy szitán, és harmadrész cukorral összekeverve forraljuk fel. Ha úgy érezzük, hogy még viszonylag sok C -vitamint tartalmaz áztassuk be a már megpuhult termések héját egy kis vízbe vagy fehérborba, 3-4 napra, majd passzírozzuk át az egészet szitán, és az így kapott masszát főzzük össze cukorral, míg majdnem forrni kezd. Kevergessük, míg ki nem hűl. Ezután a szokásos módon tegyük el.

 

Csipkebogyó bonbon


A csipkebogyóból készült gyümölcsvelőt jól keverjük össze kétszeres mennyiségű porcukorral és főzzük pár percig óvatosan, nehogy leégjen. Terítsük el a masszát egy enyhén kivajazott sütőlapon, vagy tepsiben és szárítsuk meg a sütőben, ( 80 °C-on) vagy a fűtőtesten. Ezután vágjuk fel kisebb darabokra, forgassuk meg a darabokat barnacukorban és tegyük egy jól záródó dobozba, vagy üvegbe. Kellemes nyalánkság. Tea ízesítésére is kiváló!


Szólj Te is hozzá!