-
Nemzetközi kamionsofőr
-
Takarító
-
Bolti eladó
-
Csemegés , hús pultos eladó , hentes
-
fogászati szakasszisztens
-
Árúterítő, gépkocsivezető
-
sofőr
-
Tengeri telepítési technikus szakember
2024. 04. 17
-
Engineering Molding Manager
2024. 04. 19
-
Mercedes-Benz Személygépjármű Értékesítési Tanácsadó
2024. 04. 18
-
Raktáros-targoncás
2024. 04. 19
-
Nyugdíjas operátor
2024. 04. 19
-
Junior Villamosmérnök
2024. 04. 19
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A mangó (Mangifera indica) gyógyhatása
A több mint 4000 éve termesztett mangó nem véletlenül lett az emberek kedvence. Hiszen egzotikusan kellemes íze mellett magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal is rendelkezik. Míg az éretlen gyümölcs C-vitaminban, addig az érettebb A-vitaminban és béta-karotinban bővelkedik. A mangó magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést. Jótékony hatással van a szívre, csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Kimutatták hogy, azokban az országokban (pl. Úi-Zéland), ahol nagyon sok mangót esznek, a tumoros betegségek száma jelentősen kisebb más területekhez viszonyítva. Azóta kiderült, hogy a mangó daganatgátló hatásában több tényező is szerepet játszik. Egyrészt fontos tényező e tekintetben az előbb említett antioxidáns hatás. Másrészt a gyümölcs kivonatanyagai megakadályozzák. hogy az örökítő anyag, a DNS szerkezetében olyan káros változások (mutációk) menjenek végbe, melyek végső soron a rákos sejtek kialakulásához vezetnek. Harmadrészt pedig bizonyítást nyert, hogy a mangó fogyasztással csökkenteni lehet az epehólyagrák kockázatát, melynek, többek között valószínűleg az áll a hátterében, hogy csökkenti az epekőképződés esélyét. Mindezek alapján elmondható, hogy a mangó a rákmegelőzés kitűnő eszközévé válhat, ha rendszeresen fogyasztjuk.
A mangó frissen az igazi!
Alakja hosszúkásan kerek, színe változatos: a zöldes pirostól egészen a sárgáig terjed. Érdekes tulajdonsága, hogy a héj színezettsége nem mindig áll egyenes arányban a gyümölcs ízletességével, erre jó példa az Amelie fajta, mely zölden a legfinomabb. A gyümölcshús sárga vagy narancssárga, íze az ananászra, állaga pedig az őszibarackra emlékeztet. Akkor érett, ha kis nyomásra benyomódik. Frissen fogyasztva a legjobb (mindig hámozzuk meg)!