Az ananász (Ananas comosus) termesztése - 2. rész

Az ananász (Ananas comosus) termesztése - 2. rész
Az ananászt meglehetősen könnyű termeszteni, ha odafigyelünk egy pár alapvető dologra. Az előző részben az ananász ültetését tárgyaltuk, ebben a részben pedig arról lesz szó, hogy mennyi tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy bőséges termést hozzon.

Mennyi és milyen fajta tápanyagra van az ananásznak szüksége?

 

Az ananász a levelein keresztül veszi magához a táplálék nagy részét, és az ültetés utáni pár hónapban csak a leveleire támaszkodik, így figyeljünk oda, hogy a táp a levelekre kerüljön. A mesterséges és koncentrált tápok megégetik az ananászt, szóval ne használjuk őket. Ezek több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak.

Használhatunk folyékony tápanyagokat, például hal emulziót vagy tengeri alga kivonatot. Hígítsuk fel sok vízzel, és egy öntözőkanna segítségével permetezzük az ananászra és a körülötte levő talajra. Ha pellet formájú tyúktrágyát használunk, azt a talajra szórjuk, közel a növény tövéhez (ne feledjük, hogy kis gyökérrendszere van), és egy keveset szórjunk az alsó levelekre is.

 

 

A legjobb megoldás viszont a természetes és szerves anyagok használata. Mielőtt elültetnénk az ananászt, keverjünk komposztot a talajba, majd tegyünk jó sok mulcsot a növény köré. A talajtakarás után mulcsnak és komposztnak kell lennie az alsó leveleken, amik a lebomlás során, táplálják a leveleket.

A levelek színe arról árulkodik majd, hogy mennyire vagyunk jó termesztők, ha pirosas vagy lila színárnyalatuk van, akkor az ananász éhezik, tehát táplálékra van szüksége.

Persze nem kell azonnal kétségbe esni, mert nehezen pusztulnak ki, de egy jól táplált ananász gyümölcse nagyobb, ízletesebb és zamatosabb lesz.

 

Mikor terem az ananász?

Hát, amikor készen áll rá. Ez az éghajlattól és attól függ, hogy milyen jól gondozzuk. Ezen kívül attól is függ, hogy gyümölcsről, hajtásról vagy dugványról szaporítottuk vagy ültettük őket. Az üzletből vásárolt ananászról ültetett növény úgy tűnhet, hogy egy örökkévalóságig nő. Ezeknek 24 hónapra van szükségük a terméshozatalra (hidegebb helyeken még többre is).

 

 

A hajtások 18 hónapon belül teremnek, míg a dugványok egy éven belül már hoznak termést. Az ananász általában amint eléri a megfelelő nagyságot, már virágzik, így minél jobban gondoskodunk róla, annál hamarabb fog virágozni. Amennyiben nem trópusi vidéken élünk hosszabb időbe telik, amíg elkezd virágozni.

Az ananász virágzása után még várni kell vagy hat hónapot, amíg a gyümölcs megérik. Az ananász gyümölcséért való termesztése természetesen hosszú távú befektetés. A gyümölcs akkor kezd érni, amikor sárga színt vesz fel. Ha vannak négylábú fosztogatóink, vagy úgy tűnik, hogy közel áll a lesüléshez, akkor vágjuk le fél érten, és tartsuk egy pár napig a konyhában. Ha nem fenyegeti semmilyen veszély, akkor csak érten szedjük le. Vágjuk le, együk meg és a tetejét ültessük el.

Amint már van egy pár ananászunk a termesztésük könnyebb és gyorsabb lesz. Egy érett ananász sok sarjat hoz, a hajtások és a dugványok sokkal gyorsabban teremnek gyümölcsöt. Ha van elég helyünk, szó szerint több száz ananászunk lehet pár éven belül, és akkor már nem számít, hogy mennyi időbe telik a termés, mert mindig lesz egy pár gyümölcs valamelyik növényen.

értékelés