5
Egész évben hódít az  avokádó!
Az avokádó szezonja egész évben tart, így széles körben elérhető. Ha még nem ismernénk ezt a sok értékes élettani hatással rendelkező gyümölcsöt, akkor pótoljuk ezt a hiányt néhány érdekes tény felsorolásával! 

Érdekességek az avokádóról!

Az avokádó gyümölcsöt nemcsak saláták ízesítésére használhatjuk, hanem vajszerűen kenhető is. Ezenkívül desszert, főétel és kozmetikai célra használható krém is készül belőle. Kiváló bőrradír, arc- és testmasszázsra alkalmas krémek alapösszetevője lehet az avokádó. Vannak akik cukorral és tejjel fogyasztják az avokádót, míg mások frissítő italt készítenek belőle tejjel, kávéval és rummal keverve.

 

Az avokádó használata

Ízletes ital a tejjel pürésített cukrozott avokádó, amelyet desszertként is fogyasztanak. Mexikó egyes részein az avokádó fa leveleit is felhasználják. Mind a friss, mind a szárított levelekbe göngyölik nemzeti ételüket a tamale-t, de pörköltek fűszerezésére és a barbecue szósz összetevőjeként is kiváló. A szárított levelek hónapokig eltarthatóak egy jól lezárt tartályban.

Sokan zöldségnek tekintik az avokádót, mert gyakran használják saláták készítésére. Azonban ez valójában egy gyümölcs, amelyet a piacokon a gyümölcsstandon találunk meg, és amelynek íze kissé a dióéra emlékeztet. Egyes helyeken avokádókörte vagy alligátorkörte néven ismerik, körteformája és enyhén rücskös héja miatt.

 

Avokádós-finomság

 

Több fajtája ismeretes, de általában mindenhol a helyi konyha jellegzetességeinek megfelelő változatot termesztik. Magas örökzöld fán terem, amely természetes előfordulási helyén ligeteket alkot. Körte alakú termésének húsa sárgászöld, vajhoz hasonló állagú, enyhén dióízű. Leginkább a trópusi éghajlatokon termesztik, például Mexikóban, Kaliforniában, Floridában, Hawaii-on, Brazíliában és Dél-Afrikában.

 

Az avokádó fajtái

A gyümölcs általában körte alakú, de néhány avokádó fajta majdnem kerek. Súlya fajtától függ, 31 grammtól akár fél kilóig is változhat. Az avokádó koktél méretű változata akkora, mint egy kis uborka, és súlya mindössze körülbelül 31 gramm. A leggyakoribb avokádó fajták a következők: Bacon, Fuerte, Gwen, Haas, Pinkerton, Reed és a Zutano. A legtöbben a Haas fajtát részesítik előnyben. Bár elsősorban tél végén és kora tavasszal van a szezonja, a gyümölcs egész évben megtalálható a piacokon.

 

Az avokádó története

Az avokádó (Persea gratissima vagy P. Americana) elnevezése a latin-amerikai indián nyelvben „nahuatl ahuacatl”, aminek jelentése „here”, ezzel utalva a gyümölcs formájára.

 

Avokádó-here-alak

 

Az avokádót Mexikóban fedezték fel K.e. 291-ben. A spanyolok hozták be Angliába. A spanyol hódítók az aztékok által szexuális serkentőként fogyasztott avokádót ízetlennek találták. A 18. század vége óta a trópusi és a mediterrán vidékeken világszerte termesztik. Az első avokádó-ligetek 1833-ban jelentek meg Floridában.

Kereskedelmi célokra még az 1990-es években sem termesztették ezt az akkor még kevéssé ismert gyümölcsöt. Leginkább a termesztési helyein Kaliforniában, Floridában és Hawaiion fogyasztották. Valójában az 1950-es évektől salátaként kezdett népszerűvé válni, de fogyasztása rohamosan nőtt.

Ezt a sokféleképpen elkészíthető, értékes gyümölcsöt ma már nagyon sok háziasszony igyekszik beépíteni a családi menüsorba, magjából saját növényt is nevelhetünk.


Avokádós receptek itt>>


értékelés