No SSO cookie

A japán kakiszilva

Utolsó változtatás: 2014-10-15 | Első közzététel: 2011-03-19
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
A japán kakiszilva
A japán kakiszilva fa igen magas, lombhullató, fényes, ovális levelekkel. Köszönhetően hatalmas méreteinek, könnyű megérteni, hogy az őseink miért vették észre az erdő többi fái között. A történészek azt állítják, hogy a kakiszilva még vad változatai Japánba az ázsiai kontinensről kerültek, még az őskorban.

A kakiszilva története és hagyományos felhasználási módozatai

 

  • A kakiszilva tudományos elnevezése: Diospyros kaki Thunberg
  • Család: ébenfafélék
  • Gyógyászati célból felhasznált részei: belsőleg a kakiszilva levelei, külsőleg pedig a kakiszilva-csersav
  • Felhasználhatóság: gyenge hajszálerek, vérzés, gyenge véredények, visszértágulat, aranyér esetén.
  • Főbb gógyhatásai: összehúzó, vérzéscsillapító

 

diospyros-kaki-kakiszilva
Kakiszilva

 

  • Amikor a vad kakiszilvát elkezdték Japánban termeszteni, még savanykás gyümölcsöket hozott. Ennek ellenére több ezer évnyi gondos termesztés és odafigyelés következtében sikerült kitenyészteni a nemes, édes kakiszilvát. Az édes gyümölcs ősszel érik be, és a japánok számára egy ősz sem lehet teljes az édes íz nélkül. A kakiszilvát frissen fogyasztják.
  • Annak ellenére, hogy már elég régóta létezik az egzotikus gyümölcs, a japánok megőrízték a savanykás fafajtákat is, és azokat is termesztik. A savanyú kakiszilva is legalább olyan népszerű, mint az édes változat. Ami érdekes a savanyú kakiszilvát illetően, hogy amikor megaszalódik édeskéssé válik. Egy sor természetes kémiai reakciót követően a savanykás húsú gyümölcs édes ízűvé válik.
  • Hajdanán, amikor a cukor ritkaságnak számított, a megaszalódott kakiszilvát nagy becsben tartották édessége miatt. Az aszalt kakiszilvát ételekbe tették természetes édesítőnek, illetve gyógyászati célokra is használták. A japán kultúrában a szárításra odakészített savanyú kakiszilva képe sajátos jellemzővé vált.
  • Minden kakiszilvafajta, legyen az édes vagy savanyú, igen gazdag csersavban.
  • Ez a csersav-tartalom a gyümölcs érésével egyre csökken, de amíg zöld, addig tele van csersavval.  Évekkel ezelőtt a japánok megtanulták kivonni a kakiszilva gyümölcséből a csersavat (Kaki siccatus succus). Ennek a folyamata a következőkből áll: az éretlen kakiszilva kifacsarása, és az így nyert szirup erjesztése.
  • Ezt a szokatlan anyagot mindig a savanyú kakiszilvából nyerik, mivel ez gazdagabb csersavban, mint az édes változatok. A kakiszilvából nyert csersav gyógyászatban is használt, valamint a háztartásokban is.

 

A kakiszilva gyógyászati felhasználhatósága

 

  • Használják a kígyómarás kezelésére, a vérzés csillapítására.
  • A kakiszilvafára úgy is tekinthetünk, mint egy minden-az-egyben gyógyszerre. A levelei vérzéscsillapítóak, használják vérnyomáscsökkentőként is.
  • A kakiszilva gyümölcse összehúzó, vérzéscsökkentő, vérnyomáscsökkentő, gyomorerősítő, hipotóniás hatóanyag. Hasmenés, magas vérnyomás, fekély estén is alkalmazható. A gyümölccszárat úgy tekintik, mint egy összehúzó erejű anyagot, amelyet sikerrel használnak a köhögés, csuklás, savas reflux kezelésére. A gyümölcsből nyert csersav pedig mindezek kezelésére összességében alkalmazható.
  • A kakiszilva hagyományossá vált felhasználását csersav tartalmának köszönheti. Sok más hasonló csersav-tartalmú növényhez képest, a kakiszilvának megvan a váladékozás- és vérzéscsillapító hatása, és csökkenti a gyulladást is.

 

kakiszilva-felakasztva
Akasztott kakiszilvák

 

A kakiszilva tudományos szemszögből

 

Kémiai összetevők:

Levelek: csersav, C-vitamin, kaempferol-3glükozid, kvercetin-3glükozid,

  • A gyümölcsből kivont csersav összehúzó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású. Bármilyen gyulladásra és duzzanatra alkalmazható.
  • A hatóanyagot használják még térdsérülésekre is. A kakiszilva leveleit tartalmazó termékeknek van egy előnyük a csersavval szemben. A kakiszilva nagyon kellemes! A lágy ízű levelek általános frissítőként váltak ismertté, és napjaink legfrisebb tudományos eredményei rámutattak arra, hogy miért van ez. Először is, amikor a kakiszilva leveleit forró gőz éri, ugyanúgy, mint ahogy a zöld teát szokták, akkor a magas C-vitamin tartalma megmarad. Ily módon elkészítve az olyan helyzetekben hasznosítható a kakiszilva levele, amikor igen nagy dózisú C-vitaminra van szükség.
  • A levelek gazdagok béta-karotinban és csersavban. A levelek hatása hasonló a kakiszilvából nyert csersavhoz, csak ezt a hatást még fokozza a C-vitamin tartalom és a béta karotin. Alapvetően a levélből készült termékek jól fogyaszthatóak.
  • Ezenfelül a vegyészek kimutatták, hogy a kakiszilva-csersavban található hatóanyag a shibuol. Ez az egyedülálló összetevő tartalmaz, amely egy olyan kémiai formula, amelyik egyike a P-vitamin komplexumnak.
  • Bebizonyították, hogy megerősíti a véredényeket és csökkenti a vérnyomást. Ezt bizonyítják úgy emberi, mint állati klinikai kísérletek is.
  • Más embereken végzett klinikai kísérletekben kimutatták, hogy azok a páciensek, akiket kakiszilvával kezeltek, sokkal gyorsabb gyógyulási fázison mentek keresztül.
  • A kakiszilva-csersavval ellentétben, amely szorulást okozhat, a levél enyhe és kíméletes hashajtóként használatos.

 

kakiszilva
A kakiszilvafa levelei gazdagok béta-karotinban

 

Praktikus tanácsok a kakiszilva fehasználásához

  • Két fő felhasználási területe van a kakiszilvából nyert termékeknek. Először is talán nincs is jobb kezelési módja az aranyérnek, mint a kakiszilva-csersav.
  • Másodsorban a kakiszilva levelei használhatóak azok által, akiknek gyengék a véredényeik, vagy netán visszér problémájuk van. Ha például a gyenge véredények a probléma forrásai, akkor a kakiszilva leveleit napi alkalmazásként javasolják.

 

Javasolt adagolás


Belsőleg – lombozat (levél): napi 10 gramm

  • Lombozat tinktúra 1:1 10ml/nap
  • Lombozat tinktúra 1:5 50ml/nap
  • Kakiszilva-csersav 50ml/nap

Külsőleg – kakiszilva-csersav: vigyük fel napi három alkalommal a kezelendő felületre.


Szólj Te is hozzá!