Hogyan termesszünk bodzát?
A bodzát az északi tájakon és közép-Európában termesztik ipari célültetvényekben. Virágai gyógyhatásúak, termései nagyon sötét színű élelmiszerfestéket adnak. Jelenleg a kézi szedés az egyetlen gyakorlati módszer.

A bodza termesztése

 

Franciaországban három faj honos a Caprifoliaceae családból. A termesztés szempontjából egyedül a fekete bodza a Sambucus nigra L. érdekes, amely megtalálható sok üde talajon és a folyópartokon. Sokáig él, és megnőhet 5-6 m magasra. A piros bodza, a Sambucus racemosa kisebb termetű, és inkább a magas helyeken él. A földi bodza a Sambucus ebulus L. mindenütt jelen van, nagyon szembetűnő fekete terméseivel, de csak 1 m-nyire nő meg, és minden télen elfagy. Mindhárom faj több-kevesebb mérgező és gyógyhatású anyagot tartalmaz. Szelekciójával Ausztriában és Dániában foglalkoznak.

 

Fekete bodza

 

 

Osztrák fajta a Donau (régi) és a Hachsberg (újabb) melyeket mostanában felváltanak a dán fajták a Sambu és a Samidan. Az összes európai terület Dánia, Németország és Ausztria vonatkozásában néhány száz hektár. Az USA-ban a Sambucus canadensis fajtáit termesztik. Az ültetvényeket következetesen az ipari partnerrel egyetértésben telepítik. Bár lehetséges jobb áron eladni közvetlenül a farmokon feldolgozva, fagyasztva, lének stb.

 

A bodza metszése


Az 5 x 3 vagy 5 x 4 m-re ültetett növényeket egy kehelyre emlékeztető alakra nevelik. Magasságuk eléri a 4-5 m-t, de minden munkát a földön állva végeznek el. Az évi metszés magába foglalja a kb. 10 db 2 m hosszú vessző lehajlítását is, melyeket aztán eltávolítanak a leívelődésnél a következő évben. Ez a hosszú felújító metszés, mint a kivinél. A növényvédelem a levéltetű (Aphis sambuci) és a Botrytis cinerea elleni néhány kezelésre korlátozódik.

 

A bodza kézi szedése


A bodza nedvesség kedvelő (ruderális) növény. Táplálása egyszerű, de a betakarítás kézimunkát igényel, amit ollóval végeznek. Először levágják a gyümölcsök csokrát (a botanikai neve tányér) és másodszorra szétválasztják kisebb részekre. Ezt azért követelik meg, mert muszáj különválasztani a zöld kocsányrészeket, amelyek egy mérgező anyagot (sambunigrosid) tartalmaznak. A gyümölcsöket gyorsan le kell hűteni, és haladéktalanul elszállítani a feldolgozóba.

A szedési teljesítmény 60 kg/fő/óra, ha egyben vágják le a tányért. Ha szét kell darabolni kisebb részekre, akkor 30-40 kg/fő/óra. Ez a munka nagyon hasonlít a csemegeszőlő szedéséhez. A gyümölcsösben 2-3 átjárót kell csinálni. Minden munka a földön állva történik, a túl magas vesszőket levágják, és úgy szedik le róla a termést. A termésmennyiség 15-20 t/ha, a betakarítás 5-600 órát igényel augusztus végén. Sok német ültetvény 1 ha-nál kisebb és a család végzi a szedést.

 

sambucus nigra

 

A bodza festéke nagyon tartós (vigyázat a ruhákkal) ez egy antocianin, a sambucianid. Számos hasznos aminosavat is tartalmaz. De van benne egy méreg is a sambunigrosid (hetero-cianogen, mint a mandulában). Ez a méreg az éretlen gyümölcsben keletkezik és ott található. Ezért várják meg az érést a szedéssel. A nagyobb biztonság érdekében a kipréselt levet fölmelegítik 100 °C fokra, amely elpusztítja ezt a méreganyagot. A kocsány sambunigrosid tartalma megmagyarázza, miért végzik a betakarítást cizellálva, csökkentve a méreg mennyiségét. Viszont egy kevés kocsány megkönnyíti a lé kipréselését. A természetes adalékanyagok piaca fellendült. A bodza és más növények új piacot fejlesztenek ki.

 

 

Hogyan készül a jó bodzaszörp? Itt megtudhatja!!!

 

L"Arboriculture fruitiere 1996. 498. sz.

Fordította: Gentischer Gábor

értékelés